Un testimoni que estava al pavelló firal de Sant Carles de la Ràpita, al Montsià, Joan Pau Salvadó, ha descrit el que va veure l'1-O i ha dit que va ser un «cop molt fort» perquè no s'esperaven que vingués la policia i esperava que fos com el 9-N. Segons ha explicat, els agents van entrar sense intercanviar paraula i van començar a treure gent i que, posteriorment, van arribar els antidisturbis.
«Els més alts quan baixaven pel dolor dels cops els obrien el cap»
«Ens van apallissar, ens picaven al cap sense cap problemes, a les parts baixes, al fetge, i els més alts quan baixaven pel dolor dels cops els obrien el cap, recordo el so de les porres, veia amics i coneguts del poble», ha detallat emocionat. L'home ha dit que els cops de porra li van deixar la cama «adormida» i que va necessitar assistència mèdica. També ha dit que la gent cridava «desesperada i amb por» i que alguns protegien les dones «dels cops».
Aquest testimoni ha explicat com va viure les càrregues al pavelló de Sant Carles de la Ràpita. Ha assegurat que no va veure que els guàrdies civils que van arribar primer pels volts de les 9.15 hores (amb boina i sense escuts ni porres), parlessin amb ningú i que van anar directament a «treure gent». Llavors, poc després, van arribar antidisturbis i van començar a carregar. «La gent de darrera cridava els seus familiars per demanar-los que sortissin, però no podíem perquè la policia no parava de carregar i no podíem sortir», ha explicat. Ha descrit que es va viure amb «por» la situació i que hi havia gent plorant.
Ell, personalment, ha relatat que li van donar cops de porra a la cama fins deixar-li adormida i que es va acostar a l'ambulància que hi havia allà, però que no va rebre atenció en aquell moment perquè va veure «molta gent i sang» i va anar més tard al CAP. Salvadó ha destacat que l'única cosa que els deien era que «marxessin a casa» que l'única cosa que volien era «votar sense fer mal a ningú, només expressar-nos i manifestar-nos».
Entén que els insults als policies es produïssin en el context de violència
A preguntes de la fiscalia, ha reconegut alguns insults com «assassins» o «fora les forces d'ocupació» i ha dit que ho condemna però que «entén» que es produïssin en aquell context. «Entenc que algú perdés els nervis en algun moment després de veure com obren caps i colpegen indiscriminadament», ha manifestat. Finalment, ell va votar a Alcanar. «Va ser el millor vot de la meva vida», ha dit.
«Veig sortir disparat el tio Juanito, de 70 anys»
Un altre testimoni que estava al mateix lloc era Albert Salvadó, tinent d'alcalde de Sant Carles de la Ràpita per ERC i investigat en un jutjat per aquell dia. Ha donat també la seva versió i ha posat nom i cognoms als veïns que va veure ferits i ensangonats. «Veig sortir disparat el tio Juanito, de 70 anys, que sempre va amb barretina i una samarreta del Barça», ha dit. Així ho ha fet amb veïns de nom Fede o Lòpez, a qui ha dit que va veure amb «la samarreta destrossada» o amb «sang al cap». «Sempre tots estaven amb les mans amunt i no veig ni un intent d'agressió per part de la gent de la Ràpita», ha manifestat.
«Els apallissaven brutalment asseguts a terra»
També ha descrit una actuació policial «de violència explícita» i, fins i tot, ha dit que els agents van continuar carregant contra un grup de 20 o 30 persones que estaven a terra. «Els apallissen brutalment», ha dit. A preguntes de les defenses, ha justificat que anessin als centres de votació acompanyats de familiars i amics. «No ens esperàvem que la policia actués», ha dit, tot i que a preguntes de les acusacions ha reconegut que sí tenia coneixement de les «advertències» judicials i que hi havia hagut enviament de policies. «Sabíem que hi havia piolins, venien a per nosaltres», ha declarat.
I ha defensat l'actitud de la gent del poble. «No veig cap insult, no veig cap forcejament ni cap actitud d'agressivitat ni tan sols de defensa», ha explicat. A més, ha negat que a gent «s'oposés a ser retirada». «Jo només veig moviments de manifestació, la gent reivindicava el seu dret a manifestació i protesta», ha remarcat.
També ha dit que es va presentar al pavelló l'alcalde del municipi i que va demanar a la policia que entrés per l'altra porta del pavelló que estava oberta i sense gent i els va comunicar que, a dins, s'havia buidat de gent. Tanmateix, ha dit que els agents van seguir carregant.
L'advocada de l'Estat ha insistit en preguntar si es va comunicar a la Guàrdia Civil que existia una segona porta. Però el president, Manuel Marchena, ha retret a Seoane que insisteixi en detalls que considera que no tenen rellevància jurídica i que estan «treient» agilitzat al judici.