Vista general de la ciutat de Tortosa

Tortosa analitza l'èxode dels tortosins que van marxa de la ciutat pels bombardejos de la Guerra Civil

La segona Setmana de la Memòria Històrica també repassarà l'exili forçat a través dels llibres i exposicions

Dijous es compleixen 83 anys del bombardeig  més cruent que va patir Tortosa  per part de l'aviació feixista durant la Guerra Civil. Es van llançar sobre la ciutat 20 tones de bombes, més que les que van assolar la població basca de Guernica. Aquell Divendres Sant de 1938 es coneix com el Divendres de Sang i molts tortosins es van veure obligats a abandonar la ciutat. Entre el 14 i 19 d'abril, Tortosa celebra la segona Setmana de la Memòria Històrica, resseguint la pista dels desplaçats d'aquella època. Una important comunitat tortosina es va assentar a Vic  i serà una conferència de l'historiador osonenc Xavier Cateura, i la recerca que ha fet sobre els exiliats de Tortosa a la capital d'Osona, que donarà el tret de sortida a la commemoració.

La segona Setmana de la Memòria Històrica de Tortosa oferirà conferències, presentacions de llibres i exposicions que volen ajudar a aprofundir en alguns aspectes de la Guerra Civil espanyola i la postguerra. El tret de sortida el donarà la conferència 'Desplaçats de Tortosa, arrelats a Vic', que es farà aquest dimecres a les 19 hores, i comptarà amb una primera introducció a càrrec del periodista i investigador, Andreu Caralt, per contextualitzar el moment de l'èxode viscut a la ciutat, incidint en els aspectes socials de l'època. La conferència es podrà seguir per les xarxes socials de l'Ajuntament de Tortosa.

Dijous 15, el club de lectura de la biblioteca Marcel·lí Domingo analitzarà el còmic 'Maus', d'Art Spiegelman, guanyador d'un premi Pulitzer, i que narra amb il·lustracions el patiment de la comunitat jueva a l'Alemanya nazi. L'aforament és limitat i cal reservar plaça. Posteriorment, a quarts de vuit del vespre, a l'aula didàctica del Museu de Tortosa, es lliuraran els segons premis Petjades, que reconeixen els treballs de recerca de memòria històrica fets pels estudiants dels instituts de les Terres de l'Ebre.

Divendres 16 d'abril, el periodista i escriptor Víctor Amela presentarà el llibre 'Ens van robar la joventut', amb els joves soldats de la Lleva del Biberó com a protagonistes. L'acte es farà a les 18 hores a la biblioteca Marcel·lí Domingo, i també tindrà aforament limitat. Els Amics i Amigues de l'Ebre inauguraran dissabte al migdia, al Museu de l'Ebre, l'exposició 'Perseguits i Salvats'. La mostra repassa «el periple dels evacuats» i les rutes de fugida dels exiliats durant la Guerra Civil, que posteriorment també van servir com a rutes d'arribada per als jueus fugien de la persecució que van patir durant la Segona Guerra Mundial.