Pla detall d'una part del monument franquista de Tortosa al riu Ebre

L'Ajuntament de Tortosa ja té llum verda de la CHE per descatalogar el monument franquista de l'Ebre

El govern espanyol es desentén de nou de la propietat del monòlit i respon al Govern que ja podia retirar-lo del riu

L'Ajuntament de Tortosa ha rebut aquest dimarts al matí el vistiplau formal de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) per culminar el procés de descatalogació del monument franquista de Tortosa. Era l'últim informe que li faltava al consistori per aprovar definitivament el procediment iniciat pel ple el gener passat i que la consellera de Justícia, Ester Capella, va reclamar fa uns dies per carta al govern espanyol com a pas previ per poder retirar el monòlit del mig del riu. La missiva ha causat un cert malestar a l'entorn del govern espanyol, que s'ha desentès novament de la titularitat del monument i ha recordat que la Generalitat ja podia haver actuat per treure'l, sense que la CHE li posi impediments.

L'ofici de l'organisme responsable de la conca de l'Ebre constata que «no s'observen aspectes directament relacionats» amb les seves competències en la petició tramesa per l'Ajuntament de Tortosa amb l'objectiu de descatalogar el monument, que des del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de 2007 està oficialment considerat com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català.

La CHE, però, encara va més enllà i manifesta, fins i tot, que «no existeix objecció per a l'eliminació d'aquesta infraestructura del domini públic hidràulic». Tot i això, recorda que com a organisme competent en la gestió d'aquest domini públic hidràulic, qualsevol actuació dins de la llera de l'Ebre requerirà la seva autorització, que s'hauria de tramitar a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

L'Ajuntament té previst completar el procés de descatalogació en un pròxim ple. Tres anys després de la controvertida consulta ciutadana, la retirada compta ara amb el suport pràcticament total del consistori. El tràmit final requeria els informes favorables dels departaments de Cultura i Justícia així com de la CHE. Si bé la Generalitat va trametre els seus ja fa uns mesos, en el cas de l'organisme de conca l'Ajuntament ha hagut de reclamar-lo en dues ocasions des del passat estiu.

A aquesta petició es va sumar fa només uns dies la consellera de Justícia amb una carta dirigida a la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo. Acusava l'administració estatal d'entorpir la retirada del monòlit per part de la Generalitat, que va assumir aquest compromís a partir de l'impuls de la nova llei de memòria catalana. També retreia l'incompliment de l'obligació de retirar la simbologia feixista, tal com prescriu la Llei de memòria històrica de Memòria Històrica de 2007. En aquest cas, Capella recordava que tant l'accés a la llera com la «propietat de la pilastra» són responsabilitat de la CHE.

L'arribada de l'informe aquest dimarts, expliquen des de Justícia, demostraria que, finalment, la missiva ha fet «efecte». Admeten que ja s'han «estudiat tècnicament» totes les opcions —sense precisar si existeix un projecte concret redactat per materialitzar la retirada del monument del riu.

Les mateixes fonts, però, apunten que abans de poder començar a executar cal cobrir tots els passos administratius necessaris per evitar que l'actuació pugui ser impugnada o recorreguda.

En canvi, fonts autoritzades del govern espanyol han expressat la seva sorpresa davant del contingut de la missiva. Argumenten, novament, que cap ministeri ni organisme estatal ha reclamat o assumit la titularitat del monument d'exaltació feixista, inaugurat l'any 1966 pel mateix dictador Francisco Franco quan es complien 25 anys de la batalla de l'Ebre i despullat d'alguns dels elements feixistes més evidents durant les últimes dècades.

La CHE en rebutja la titularitat

La mateixa CHE ja se'n va desvincular en una carta de resposta al director del Memorial Democràtic, Jordi Font, el novembre de 2019. «Aquesta Confederació no ostenta cap mena de propietat o titularitat sobre el monument, si bé en trobar-se enclavat en domini públic hidràulic qualsevol actuació sobre el mateix requerirà autorització d'aquest organisme de conca», manifestava la presidenta de l'organisme, Maria Dolores Pascual.

Tot plegat, segons interpreten les mateixes fonts del govern estatal, i d'acord amb la mateixa llei de 2007 aprovada pel llavors també govern socialista i independentment de la descatalogació iniciada pel consistori, la Generalitat podia haver actuat ja fa temps retirant del mig del riu el monòlit amb l'únic requisit de demanar l'autorització a la CHE com a titular de la llera. Un tràmit, apunten, que no ha de suposar cap obstacle per fer efectiva la mesura, segons ha manifestat el mateix organisme en el seu informe.

Justícia assumirà la retirada del monument franquista

El Departament de Justícia assumirà el cost i l'execució del projecte per retirar el monument franquista de l'Ebre a Tortosa. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha assegurat que el Departament «vol, pot i sap com fer-ho» després que el govern espanyol s'hagi tornat a desentendre de la propietat del monòlit.

Capella ha recriminat a l'executiu espanyol la seva inacció per fer complir la llei de memòria històrica del 2007 i ha tornat a demanar que «no posin traves i no impedeixin» que el monument es tregui del riu. «Ells han desistit», ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. L'Ajuntament de Tortosa ja té tots els informes per descatalogar-lo, sense objeccions dels organismes estatals.