Imatge d'un niu de metralladora, de la batalla de l'Ebre

Tres camps de treball recuperaran i rehabilitaran trinxeres i vestigis de la batalla de l'Ebre

Els municipis d'Amposta, Ascó i el Pinell de Brai acullen les excavacions

Trinxeres  i vestigis  de la batalla de l'Ebre seran recuperades en tres camps de treball. El Consorci Memorial de la Batalla de l'Ebre (COMEBE) i la Fundació Escolta Josep Carol gestionen durant el juliol els camps de treball. Tenen com a eix l'arqueologia en alguns dels espais del que fou el combat més important de la Guerra Civil. 

Les localitats que acullen les excavacions  són Amposta, Ascó  i el Pinell de Brai. L'objectiu és recuperar trinxeres i vestigis d'aquests llocs històrics i iniciar-ne les tasques de rehabilitació.

Aquesta activitat forma part del programa de camps de treball organitzat per la Direcció General de Joventut. Els camps s'adrecen a joves d'entre 14 i 17 anys. Comencen aquest divendres 9 de juliol, amb totes les places completes.

56 joves participen en la recuperació

Els camps, segons la Generalitat, suposen una oportunitat per donar a conèixer els fets de la batalla de l'Ebre. A més, els sensibilitza sobre la importància de la memòria democràtica gràcies al coneixement pràctic del mètode arqueològic. 

En total, hi participen 56 joves entre els tres municipis. A Ascó s'hi han apuntat 22 joves, al Pinell de Brai, 20 i a Amposta, 14.

El camp més veterà és La Lleva del Biberó, que arribarà a la quarta edició. Tindrà lloc al Pinell de Brai del 15 al 29 de juliol. El seu nom ret homenatge als prop de 30.000 joves cridats a files per combatre a la Batalla de l’Ebre.

En aquest camp es recuperen les trinxeres situades a la rodalia i es netegen i classifiquen els materials trobats, entre altres tasques.

Dos camps nous

Com a novetat, aquest 2021 s’incorporen a aquesta iniciativa dos camps més: un és Recuperem els nius de metralladora d’Amposta, que es farà del 9 al 23 de juliol. Sota la supervisió d’un arqueòleg, els joves treballaran en la descoberta i la recuperació de les infraestructures defensives que conformen el conjunt de nius de metralladores.

El tercer camp s’anomena Descobrim les trinxeres del calvari d’Ascó, que tindrà lloc del 10 al 24 de juliol.

Aquí s’ha plantejat recuperar una zona de trinxeres  situada al Calvari d'Ascó, tocant a l’Ermita del Calvari, per tal de vincular-la a la ruta de senderisme GR-99, que hi passa a la vora, i on també trobem el Búnquer dels Reguers, un dels espais històrics del COMEBE.

Les dues noves propostes signifiquen l’inici de la recuperació d’aquests vestigis  de la batalla i el punt de partida per a una futura senyalització com a espais de memòria de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memorial Democràtic, de la qual formen part els espais del COMEBE.