Primer pla del material i les estructures de la nova unitat d'hemodiàlisi amb un dels edificis de l'Hospital de Jesús al fons

El Suprem anul·la el contracte per subministrar material d'hemodiàlisi a l'Hospital de Jesús de Tortosa

La societat municipal GESAT haurà de repetir la licitació per haver-la fet il·legalment de forma conjunta amb l'obra

El Tribunal Suprem ha anul·lat definitivament el contracte per subministrar material d'hemodiàlisi a l'Hospital de Jesús de Tortosa, que es va licitar conjuntament amb la construcció d'aquesta unitat vulnerant la llei. Una de les empreses que volia concórrer a la licitació, Baxter, va portar el cas fins al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que li va donar la raó fa dos anys. Argumentava que la societat municipal GESAT, titular del centre, havia unit il·legalment en el mateix plec de condicions per a l'obra i el subministrament de fungibles durant nou anys. El contracte va ser adjudicat el 2016 a Fresenius per 10,79 milions d'euros més IVA —7,19 dels quals pel material fungible i els 3,6 restants, per l'obra i equipaments.

La demandant adduïa que la majoria d'empreses dedicades a proveir material fungible d'hemodiàlisi difícilment es podrien fer càrrec de l'execució de l'obra, amb els requeriments propis exigits a empreses constructores, tal com requeria el plec de condicions. En aquest sentit, les diferents sentències coincideixen que no queda justificada la necessitat d'unificar en un únic contracte les dues prestacions sense relació, descartant també l'argument que podria suposar un estalvi econòmic.

Amb la confirmació de l'anul·lació del plec de clàusules, el Suprem obliga ara a GESAT, controlada per l'Ajuntament de Tortosa, a reiniciar el procés de licitació del contracte de subministrament. En declaracions a mitjans locals, l'alcaldessa, Meritxell Roigé, ha recordat que en la contractació va intervenir la societat GINSA —del grup Sagessa—, que fins al 2018 gestionava el centre, seguint models utilitzats en altres equipaments. En termes econòmics, Roigé ha adduït que no tindrà efectes més enllà de separar el pagament de les obres i la provisió de fungibles al llarg del temps. En canvi, segons el portaveu d'ERC, Xavier Faura, la contractació anul·lada suposarà al consistori haver d'assumir, com a mínim, el pagament de 2,2 milions d'euros per regularitzar la situació.