La Guàrdia Civil retira explosius a Paüls

Troben material explosiu en un magatzem de Paüls

La Guàrdia Civil ha retirat i destruït els 48 cartutxos de dinamita

La propietària d'un magatzem de Paüls  s'ha vist sorpresa per una curiosa troballa. La veïna del municipi del Baix Ebre anava a fer tasques de neteja quan es va trobar aquest dimecres cartutxos, que podrien ser explosius.

Per aquest motiu, es va alertar la Guàrdia Civil que van anar fins al punt de la troballa. Els GEDEX es van fer càrrec de la troballa i van verificar que es tractaven de 48 cartutxos de dinamita. Aquesta va ser fabricada per l'empresa espanyola Unión Española de Explosivos a la seva fàbrica de Galdácano (Biscaia) als anys 50.

Els explosius tenien bon estat de conservació i eren apte per a ser utilitzats. Per aquest motiu, després d'habilitar una zona de seguretat, es va procedir a la seva destrucció.

Aquest tipus de dinamita s'utilitzava a principis i mitjans del segle passat, en mines, carreteres, pous i petites pedreres. Així com per fer esclatar roques de grans dimensions que es trobaven a les finques agrícoles.

Col·laboració ciutadana

La Guàrdia Civil demana la col·laboració ciutadana per aquest tipus de troballes. Això és clau per localitzar i destruir aquest tipus de material, ja que en la majoria de casos conserven les propietats explosives. 

Per aquest motiu, s'assenyalen diverses mesures i consells sobre la manera d'actuar en aquestes situacions. 

  • No manipular ni moure l'objecte sospitós.
  • Senyalitzar el lloc de la troballa per no oblidar-se de la seva situació.
  • Comunicar el fet per la mesura més ràpida a les autoritats competents perquè vagin al lloc de la troballa.
  • Quedar-se al lloc fins a l'arribada de la patrulla evitant que algú pugui apropar-se.
  • L'artefacte serà retirat per persones especialitzades per evitar qualsevol accident.

A vegades, com en aquest cas, durant una neteja, rehabilitació o remodelació d'una estructura en masies, habitatges o magatzems, es trobin ocults sota un doble sostre o una falsa paret.