Un tècnic de Cineproad experimentant amb les ulleres de realitat virtual i el comandament al pati d'armes del castell d'Ulldecona

L'aposta d'Ulldecona per atraure visitants al Castell medieval

El cicle Patrimònium del municipi del Montsià estrena enguany la realitat virtual per fer un recorregut per 2.700 anys d'història

El cicle Patrimònium 2022 d'Ulldecona apostarà enguany per la realitat virtual, amb una nova experiència immersiva que permetrà descobrir l'evolució històrica i arquitectònica del Castell. L'empresa Cineproad ha reconstruït digitalment el monument, amb una visió panoràmica de 360 graus, que permet navegar per vuit fases constructives, des del segle VIII aC al XVI dC i des de cinc localitzacions diferents.

Aquesta és la proposta estrella de Patrimònium, que enguany commemorarà el 800 aniversari de la carta de població d'Ulldecona 'La Vella', concedida per Guillem Ramon II de Montcada. Data de l'any 1222 i va oficialitzar Ulldecona com a poble. Per commemorar l'efemèride, el pròxim 9 d'abril es farà una recreació teatral i un recorregut guiat per les excavacions arqueològiques.

Aquesta serà un dels primers actes del cicle, que es completa amb una programació que inclou visites guiades, representacions teatrals, xerrades, i un concert de l'obra de Lionel Beltran que recorrerà les diferents cultures que han viscut al recinte fortificat.

Un pas més en la difusió del patrimoni local

L'alcaldessa del municipi, Núria Ventura, s'ha felicitat per la recuperació del cicle després de la pandèmia i ha destacat que l'objectiu que s'havien fixat, en aquest cas impulsar «el coneixement i estima del patrimoni per part de la ciutadania», s'ha aconseguit, fent un pas més en la difusió del patrimoni local i en la seva posada en valor.

Ventura ha destacat el salt qualitatiu que es fa amb la realitat virtual, que proposa fer una immersió en el Castell d'Ulldecona, fent un viatge de 2.700 anys, descobrint la seva història i la seva evolució. L'alcaldessa ha explicat que «tot es resumeix en entendre el patrimoni com a fet dinàmic i generador de cultura, coneixement i activitat, també econòmica, i aquesta és una aposta clara del govern municipal».

Un recorregut per la història del Castell des de cinc ubicacions

La visita immersiva es podrà fer el primer diumenge de cada mes —excepte el mes de juny—. En aquest sentit, Juan Carlos Lorente, un dels tècnics de CineProad, ha descrit que el visitant podrà viatjar a les èpoques preibèrica, del ferro, ibèrica, andalusina, cristiana i l'actual. Les ulleres de realitat virtual condueixen fins a cinc ubicacions del recinte del Castell, el pati d'armes, el folre, dues vistes exteriors i a dalt de la torre.

La inversió en aquest projecte de realitat virtual ha estat de 22.000 euros i l'Ajuntament d'Ulldecona ha comptat amb el suport econòmic d'altres administracions supramunicipals. Gràcies a aquesta novetat, el consistori confia superar els 15.000 visitants registrats durant l'any 2019, el previ a la pandèmia.