Aixeta amb aigua corrent.

Un poble de les Terres de l'Ebre recomana no consumir aigua de l'aixeta

S'ha detectat una concentració excessiva de nitrats a l'aigua potable i un camió cisterna abasteix els veïns

Ulldecona, a la comarca del Montsià, subministra aigua de boca en cisternes a la població després que les analítiques de final de la setmana passada detectessin concentracions excessives de nitrats a l'aigua potable, per sobre dels 50 mg/l. Des de dissabte, dos camions cisterna abasteixen aigua als veïns del nucli urbà, ja que es recomana no beure ni cuinar amb aigua de l'aixeta.

S'han repartit 10.000 litres a 140 persones de boca i l'Ajuntament d'Ulldecona en fa arribar als veïns que tenen dificultats per anar-ne a buscar. Es recomana no beure ni cuinar amb aigua de l'aixeta, sobretot a dones embarassades, nadons i persones amb certes malalties, però es pot fer servir per netejar aliments o dutxar-se sense cap risc.

De moment, les cisternes donaran servei fins que les analítiques de l'aigua no surtin bé.

L'aigua sí que es pot utilitzar per dutxar-se o rentar la roba

L'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, ha explicat que el Montsià és una comarca amb molta concentració de nitrats al sòl i que l'increment «notable del consum» i la sequera dels últims dies ha provocat un augmenta dels nivells de contaminació de l'aqüífer d'on es fa la captació d'aigua. «Aquestes causes combinades ha fet superar els 50 mg/l que estableix la normativa i hem hagut d'alertar la població», ha dit Ventura.

La situació no afecta les pedanies dels Valentins, el Barri Castell, Sant Joan del Pas, les Ventalles i la Miliana, on les analítiques són correctes. L'Ajuntament d'Ulldecona fa un seguiment de les analítiques que es van fent aquests dies. «Estem treballant per donar el servei de subministrament extra d'aigua durant tota setmana», ha apuntat Ventura.

La recomanació de no beure ni cuinar amb aigua de l'aixeta es dirigeix especialment a dones embarassades, nadons i infants, adults amb un nivell reduït de l'acidesa gàstrica o bé que prenen antiàcids, o els que tenen genèticament alterada la capacitat de transport d'oxigen de la sang. No hi ha problemes per usar-la per dutxar-se o rentar la roba, i fins i tot aliments, perquè la quantitat de nitrats que es pot quedar retinguda és mínima.