Representants d'Unió de Pagesos subjectant una pancarta a la badia dels Alfacs en l'acció per denunciar la regressió del Delta de l'Ebre

Unió de Pagesos demana actuacions contundents al Delta: «El temps s'està acabant»

El sindicat agrari apuja el to i carrega contra els «ecologistes radicals»

Unió de Pagesos ha carregat contra l'estratègia per preservar el Delta de l'Ebre dels que anomenen «ecologistes radicals» i ha demanat l'execució urgent de mesures «contundents» per salvar l'espai. Amb l'aigua fins als genolls, els dirigents del sindicat han entrat a la badia dels Alfacs per exigir que les administracions comencin a treballar sobre el terreny davant l'amenaça de desaparició del Delta davant del canvi climàtic.

En aquest sentit, l'organització considera que l'Estratègia Delta del Govern recull bona part de les propostes del territori, tot i que dubten del seu desplegament fins al 2050. En aquest sentit, Unió de Pagesos ha retret a ERC que no hagi utilitzat el seu poder polític al Congrés per forçar l'actuació estatal.

El sindicat agrari apuja el to

Aquest divendres, Unió de Pagesos ha apujat el to del seu missatge reivindicatiu per a preservar el Delta de l'Ebre. Ho ha fet desmarcant-se del discurs que la gran majoria d'organitzacions ecologistes, la Plataforma en Defensa de l'Ebre o l'Associació Sediments —amb els quals el sindicat va fer causa comú per defensar l'Ebre del transvasament i el Pla Hidrològic Nacional— han defensat durant aquests últims temps.

El sindicat agrari no rebutja la demanda de millorar l'arribada de sediments, però la veu del tot insuficient i creu que s'ha d'actuar de forma més contundent si es vol continuar produint arròs al Delta i preservar la seva morfologia en el futur. «Hi ha un ecologisme radical que diu que el Delta ha de ser dinàmic. Si han de ser els processos naturals que donin la forma al Delta no anem bé», ha dit el responsable nacional del sector de l'arròs d'UP, Albert Pons.

En aquest sentit, Pons ha afegit que «aquí produïm 140 milions de quilos d'arròs a l'any. Som molts pagesos. Fa molts anys que fem aquesta feina i volem que els nostres fills la facin el dia de demà. Només amb dinamisme i sediments això no ho solucionarem. Cal actuar de forma rotunda».

Morfologia «innegociable»

Unió de Pagesos ha mostrat el seu rebuig a l'estratègia de fer retrocedir la línia costanera i ampliar la franja de terreny d'acomodament per contrarestar l'embat dels temporals i l'increment del nivell del mar previst. La majoria dels arrossaires consideren el manteniment de l'actual morfologia deltaica com a «innegociable», prenent el cas dels Països Baixos com a gran referent.

«Al Delta els pagesos demanen el mateix. No que volen fer el Delta sinó que el volen preservar. Potser alguna gent que no viu d'això i només ho veu doncs si puja el mar m'aparto uns metres o quilòmetres, però els que han de viure d'això o existeix o no. Nosaltres apostem perquè sí que n'hi hagi i s'ha de fer tot el que sigui possible. I ha de ser ràpid», ha subratllat el coordinador nacional d'UP, Joan Caball.

Les mesures dures tornen a escena

Albert Pons ha assenyalat que «mentre uns veiem que al Delta se li està acabant el temps, a altres no els ve de 28 anys. Si el Mediterrani puja un metre, sent molt optimistes, si no som capaços de fer unes guardes com Déu mana, de res servirà el que fem. Fem aportacions de sorra, hi haurà un acomodament, però el pròxim Gloria se l'emportarà. No podem dir que s'han de fer a base de pedra perquè se'ns enfaden».

El responsable d'Unió de Pagesos ha afegit que «si només ho fem de sorra, el pròxim Gloria s'ho emportarà tot. Si hem de fer un pam, el fem, però ben fet». Des del sindicat agrari han assegurat que s'ha de plantejar «una actuació contundent» o acabar perdent l'espai sota el mar, especialment després dels dubtes i mostres de descoordinació entre el govern espanyol i la Generalitat els últims anys.