A tocar de l'inici de la campanya de la verema, Unió de Pagesos de la Terra Alta ha mostrat la seva indignació vers qualsevol baixada del preu del raïm, com alguns dels principals compradors han anunciat. Per al sindicat, aquesta suposada baixada no està ni de bon tros justificada, ja que es preveu una davallada del 15 per cent en la producció, i això «posaria en perill la viabilitat de moltes explotacions», afirmen des del sindicat. La calor, enguany, ha estat la principal causa de la caiguda de la producció, que, si més no, ha afectat de manera desigual els municipis terraltins i sobretot, a la varietat carinyena.
La pagesia «no pot assumir uns preus tan baixos com els del 2018»
Unió de Pagesos considera positiu que les cooperatives i els cellers privats millorin la qualitat dels seus productes, però reclama que es vegi reflectit en els preus que rep el productor. I en aquest sentit, denuncia que, sent tots els indicadors econòmics de la cadena vitivinícola positius i amb l'esforç dels pagesos per millorar la qualitat del raïm, el preu en origen del raïm no pot ser el mateix des de fa dues dècades.
El sindicat també exigeix a tots els agents implicats que actuin amb responsabilitat, i demana al Consell Regulador de la DO Terra Alta que faci costat a la pagesia, «que no pot assumir uns preus baixos que els de la campanya del 2018.
Tres de cada quatre ampolles de vi catalanes són exportades
Segons les dades aportades per la mateixa Unió de Pagesos, Catalunya exporta un 75% del vi que produeix, que equival a tres de cada quatre ampolles que surten a l'estrenger. Pel que fa al volum d'exportacions, segueix creixent —de 149 milions de litres exportats el 2010 es va arribar als 230 milions de litres el 2017—. En aquest període també la facturació s'ha duplicat —fins als 627 milions d'euros el 2017—, així com el preu mitjà d'exportació i les quotes de mercat.