La terrassa del restaurant El Racó del Port de les Cases d'Alcanar, apuntalada i pendent de reconstruir-se

El malson d'Alcanar amb els violents ruixats: «Encara em desperto i veig la riada»

El municipi intenta superar l'impacte emocional i econòmic dels aiguats de l'1 de setembre

Fa just un mes, Alcanar i les Cases d'Alcanar van patir uns forts aiguats. Els veïns i veïnes del Montsià encara els estan paint. No s'ha fet net amb el fang i els desperfectes, que es veuen encara arreu, però tampoc amb els moments traumàtics viscuts ni amb el xoc per les pèrdues materials.

Les obres urgents per netejar i reparar les rieres no paren, així com actuacions d'emergència per «apedaçar» els camins rurals malmesos i que tots els pagesos puguin començar la campanya de cítrics.

Les assegurances han començat a pagar i també s'espera amb delit les ajudes que ha anunciat el Govern, però els aiguats són encara un malson difícil d'oblidar. «Encara em desperto i veig la riada», reconeix Angelita Fibla, propietària d'una fruiteria de les Cases.

Recuperar la normalitat 

Els últims aiguats d'aquest setembre no han escampat d'Alcanar i les Cases. Un mes després, s'intenta recuperar la quotidianitat, però al carrer encara es parla d'uns fets traumàtics, dels quals s'estan refent. 

La Immobiliària Ernest, un dels primers establiments del carrer comercial de les Cases, no s'ha recuperat. La marca del fang a mig metre del terra encara no s'ha esborrat de la paret. El propietari reconeix que hi ha «molta tristor» en l'ambient del poble, perquè «Molta gent va perdre moltes coses i es nota un ànim del poble decaigut», assenyala.

Angelita Fibla, des de la seva petita fruiteria, detalla que «m'entrava l'aigua i vaig tancar la persiana, però llavors s'acumulava i la vaig haver d'obrir». No escatima en els detalls de l'incident, i, mirant enrere, es sorprenen de la força i serenor nerviosa amb què van intentar salvar-ho tot, ells inclosos.

L'Angelita ha necessitat assistència mèdica i es desperta amb el malson de la riuada.«Encara no està paït. Afectats, estem tots una mica», ha explicat emocionada i amb llàgrimes als ulls. «Hi ha gent que plora a llàgrima viva perquè els ho ha destrossat tot», assenyala.

És el cas de la Rosa Maria Sancho. El seu restaurant, el Racó del port, ha quedat completament inservible, la cuina, els menjadors i la terrassa. Inclosos els electrodomèstics i béns privats.

«El primer dia no sé d'on vaig treure les forces. L'endemà quan vaig veure tot el fang i tot fet malbé… això m'ha costat, però avui estic contenta perquè ja tinc els paletes aquí i a veure si en dos mesos podem tornar a començar», ha destacat la propietària.

Al costat de l'establiment, viu el Vicent. Un home gran que està sol i es va veure atrapat per l'aigua i els mobles tombats dins del seu menjador. Ara ha pogut tornar a casa, després que els fills li compressin mobles nous i electrodomèstics bàsics.
 

Ajuda psicològica

L'Ajuntament d'Alcanar, conscient de l'incident, no ha deixat de costat als veïns. A través de professionals especialitzats de Protecció Civil, tenen actiu un servei de suport psicològic.

Maribel Ramon, regidora d'Afers Socials d'Alcanar, recorda que la vivència obliga, d'una banda, a gestionar el perill i la situació de risc «que ja suposa una càrrega emocional molt forta» i, de l'altra, les pèrdues materials. «Vam detectar que la gent estava afectada, plorava, com és normal, i aquest suport emocional era molt necessari», ha assegurat.

Tothom que ho necessiti, poden demanar el servei al consistori. D'aquesta manera, els psicòlegs s'hi posen en contacte per fer atencions individualitzades. La prioritat era atendre les primeres necessitats, netejar i recuperar la casa «però després és quan han sortit les sensacions, emocions i necessitats de suport, un cop passat el xoc», com ha dit Ramon.

Ajuts econòmics

Els béns assegurats dels propietaris que es van destrossar durant els aiguats, ja s'han començat a pagar per part de les assegurances. S'han obert més de 500 expedients de vehicles malmesos i de desperfectes en més de 600 habitatges. 

El Govern ha anunciat ajuts al comerç, els restaurants i serveis i n'hi haurà per als pagesos i viveristes. Els establiments donen per benvinguts tots els recursos que els ofereixin i tot el que pugui pagar l'assegurança.

«Una mica d'aquí i d'allà, tot ajudarà», ha apuntat Sancho. «Si arriben i aviat, benvinguts. Les administracions a vegades tarden més del que toca, la gent està molt afectada i si es retarda, la gent pateix», ha recordat Llobet. «Serviran per al que es pugui», ha afegit Fibla.

Camins i serveis municipals

Molts dels camins del terme municipal van patir grans desperfectes pels aiguats. Per aquest motiu, es treballa a contrarellotge per apedaçar-los i que tothom pugui començar a collir cítrics, però caldran obres més estructurals.

Tenen clar que la riada va ser un avís i fan una crida als governs perquè destinin partides «anuals i intocables» per netejar les rieres i també que es recuperin els llits que tenien abans.

Una de les instal·lacions municipals més afectades va ser el camp de futbol La Fanecada. Un servei municipal que obliga els equips d'Alcanar anar a entrenar en estadis d'altres pobles. Tampoc s'ha pogut reobrir la piscina.

'Mon Sortirem'

A Alcanar i les Cases agraeixen totes les mostres de solidaritat rebuda i aviat es presentarà una plataforma ciutadana, 'Mon Sortirem', per canalitzar i organitzar activitats que permetin recaptar fons.

Molts veïns afectats no tenien assegurança ni tenen recursos per recuperar tot el que han perdut. «Cal donar temps perquè va ser molt gros, però em quedo amb la capacitat de ressorgir i de voler superar aquest episodi», ha remarcat la regidora.