Un tècnic instal·lant unes plaques solars

Els veïns d'un poble de Tarragona consumiran llum directa amb una iniciativa pionera

SolBrai serà la primera comunitat energètica cooperativa i gestionada per la ciutadania de Catalunya

Els veïns i veïnes del Pinell de Brai podran consumir l'energia elèctrica a partir de les plaques solars fotovoltaiques que s'instal·laran al municipi. Aquest és un projecte innovador a Catalunya, ja que és la primera comunitat energètica en format cooperatiu i gestionada per la ciutadania. 

Un projecte que s'ha presentat aquest dilluns a la localitat de la Terra Alta i està impulsada des de la Cooperativa Azimut360, GEPEC-EdC i l'Ajuntament del Pinell de Brai. El nom d'aquesta iniciativa és Solbrai. 

Aquest projecte innovador, d'autoconsum compartit pels diferents veïns i veïnes, estarà instal·lat a la teulada del pavelló municipal. En aquest indret hi haurà les plaques solars fotovoltaiques, de les quals els veïns i veïnes que formen part del projecte consumiran la llum de forma directa. 

Presentació de SolBrai, la comunitat energètica del Pinell de Brai
Els veïns del Pinell de Brai podran consumir la llum que generaran les plaques solars del pavelló | ACN

L'objectiu d'aquesta cooperativa és reduir els imports de les factures elèctriques de la ciutadania. Segons han assenyalat els impulsors, aquesta és una nova forma de produir electricitat km 0. La forma organitzativa, a més, constitueix un primer pas cap a un model de transició energètica sostenible i renovable.

Solbrai no només es vol quedar amb el projecte al municipi de la Terra Alta. La iniciativa vol «replicar» aquest model de comunitat energètica en altres pobles, ja sigui amb projectes participats per comunitats de veïns o des dels mateixos ajuntaments.

En la presentació del projecte hi han assistit una setantena de veïns i veïnes del Pinell de Brai, però també d'altres llocs d'arreu del país on es vol implantar el model que s'ha creat.