Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de persones fent cua per una votació.

«El resultat és clar»: un municipi tarragoní vota per canviar el seu nom

2.246 persones han optat per canviar la nomenclatura del municipi i 1.045 per deixar-la com està

L'opció de La Ràpita s'ha quedat a les portes del 20% de la votació en la consulta sobre el canvi de nom de Sant Carles de la Ràpita. Aquest era el percentatge que calia perquè qualsevol de les dues opcions fos vinculant, segons l'acord municipal que establia els paràmetres de la votació popular celebrada aquest dimarts al municipi ebrenc.

3.329 persones han votat a la consulta, el 26,72% del cens de 12.458 electors, de les quals 2.246 han optat per canviar a La Ràpita (el 18,03%) i 1.045 s'han decantat per mantenir Sant Carles de la Ràpita, amb 9 vots en blanc i 28 nuls. Ara, el futur de la nomenclatura del poble queda en mans del ple municipal, que haurà de decidir si tira endavant el canvi de nom com vol ERC o manté l'actual.

L'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, havia indicat prèviament que en cas que no s'arribés al 20% de suports en una de les opcions, seria feina dels grups polítics decidir què es fa amb els resultats. «Haurem d'analitzar com ha anat la consulta perquè l'òrgan competent per canviar el nom del poble és l'Ajuntament, per tant depenem del resultat», indicava.

El pas següent, afegia, hauria de ser «un acord, o no, del ple» que posteriorment es traslladaria a la Generalitat, que és qui acaba validant definitivament el canvi de nom. Caparrós també explicava que prèviament s'ha demanat un informe a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) per assegurar que l'opció 'La Ràpita' té l'aval d'aquest organisme.

Caparrós creu que el resultat «és clar»

Josep Caparrós ha admès aquest dimarts que cap de les dues opcions de la consulta popular sobre el nom que ha de tenir Sant Carles de la Ràpita ha arribat al 20% vinculant que validava automàticament la decisió, però tot i això ha manifestat que, des del seu punt de vista, el resultat «és clar».

En aquest sentit, l'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, ha subratllat que 7 de cada 10 participants a la consulta han optat pel canvi de nom del municipi a La Ràpita. En declaracions a 'Ràdio Ràpita' Caparrós també ha indicat que la participació, que ha estat del 26,72% del cens, ha estat «satisfactòria», i, com a comparació, ha recordat que el seu partit, ERC, governa «amb majoria absoluta» amb menys vots que els que ha recollit avui la consulta.

Caparrós ha admès que el «compromís polític» municipal impedeix validar automàticament el resultat de la consulta, atès que l'opció guanyadora s'ha quedat en un 18% dels vots, a 2 punts del que la feia vinculant. Però en tot cas creu que ara cal un «període de reflexió» tant interna dels grups com conjunta per decidir què s'ha de fer, alhora que ha recordat que l'òrgan que ha de decidir si hi ha o no canvi de nom és el ple de l'Ajuntament, que ERC domina amb majoria absoluta.

«Els resultats són molt clars. Una opció dobla l'altra», ha reiterat Caparró, tot subratllant que l'opció de mantenir el nom de Sant Carles de la Ràpita s'ha quedat en el 8% del cens. «No seria de justícia democràtica no analitzar els resultats i prendre les decisions oportunes», ha indicat.