Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Barbie

11-F: desmitificant Barbie

Moltes de nosaltres hem jugat amb nines Barbie, i de grans hem pensat que era una nina frívola, un estereotip de dona perfecta

L’11 de Febrer és la data en què se celebra el  Dia de la Dona i la Nena a la Ciència. En aquesta data va néixer Hipàtia (S.IV, Alexandria), la primera dona científica. Aquest nom significa excepcional, i ho va ser, ella i també tots els científics i científiques de la història. Però... Si penseu en una científica, quants noms us venen al cap? Dos? Tres? I si penseu en científics? Molts, és clar. No us preocupeu, és normal, hi ha molts factors que desencadenen la vostra resposta, per exemple en els llibres d’ESO només un 7.6% de les mencions en ciència corresponen a dones.

 

Les nostres filles i fills segur que no saben que qui va descobrir la composició del Sol va ser una dona, es deia Cecilia Payne, però el seu mèrit se’l va apropiar el seu col·lega, i no va ser fins molt temps després que se li va atribuir a ella. Tampoc ajuda que només un 3% dels Premis Nobel en química, física i medicina, s’hagin atorgat a dones. Aquest xifra segurament seria molt més alta si es fes justícia a molts casos polèmics de descobriments fets per dones, però signats per homes, com per exemple Lise Meitner, descobridora de la fissió nuclear.

 

La falta de referents femenins en la ciència no ha ajudat a fer que les nenes s’hagin identificat amb les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Tampoc han ajudat els estereotips creats al voltant de moltes d’aquestes professions, la conseqüència és que només un 30% dels investigadors són dones.

 

Molts estudis revelen que al voltant dels cinc anys les nenes comencen a crear una bretxa (gap) entre el que elles creuen que poden aconseguir i el seu potencial real, i cap als set anys ja han assumit que les seves capacitats en ciències són menors que les dels nens... Alguna cosa no s’està fent bé a la societat, com per exemple que els nens rebin de regal tres vegades més jocs científics que les nenes. El fet que, des de tan petites, les nenes comencin a deixar de creure en el seu potencial és preocupant, i per això va néixer el Barbie Dream Gap Project.

 

Moltes de nosaltres hem jugat amb nines Barbie, i de grans hem pensat que era una nina frívola, un estereotip de dona perfecta... Però avui parlem de trencar estereotips, i conèixer aquest projecte segur que us en trencarà un. Ruth Handler va crear la nina Barbie el 1959 per fer que les nenes poguessin arribar a ser tot el que volguessin: “La Barbie sempre ha representat una dona que tria per ella mateixa”. El 2019 l’empresa Mattel va iniciar aquest projecte per investigar perquè es crea aquesta bretxa. A part de fer recerca es destinen fons a l’ensenyament de nenes en països on estudiar és un luxe, han creat material didàctic per mares, pares i pedagogs per apropar les nenes a professions científiques mitjançant jocs i aplicacions on la Barbie  és la protagonista, i han iniciat una tasca divulgadora i formativa per a nenes sota el lema “I Dream to...”, tot amb la finalitat d’estimular el potencial infinit que té cada nena.

 

A Esquerra Republicana de Catalunya ho tenim molt clar: tancar aquestes bretxes a tots els nivells és prioritari per aconseguir la igualtat efectiva, per això elevarem les polítiques d’igualtat i feminismes a Conselleria. Aquesta Conselleria serà motor de canvi i de transformació social, i estarà dotada de pressupost per poder executar de forma real tots els projectes.

 

En aquest article he intentat trencar l’estereotip de la Barbie parlant d’una bretxa preocupant. De vegades és difícil desencasellar les persones o professions, però està a les nostres mans educar nenes excepcionals, estimular el seu potencial i fer que la confiança en elles mateixes no tingui fi: elles seran les dones que sortiran en els llibres de text del segle vinent.