Guixera del Tòfol.

Propostes pel futur de la Guixera del Tòfol de Vilaverd

Segona part, amb les accions futures necessàries, de l'article de la campanya 'Salvem la Guixera del Tòfol de Vilaverd'

Al  Posicionament  ja vam fer diverses propostes però seguim esperant respostesi moviments de les institucions.  Les nostres propostes al Posicionament:

 

 1. Definir quin volem que sigui el futur de la Guixera del Tòfol. Espai cultural visitable o ruïnes. Salvar-ho tot o només salvar la maquinària.

 2. Valorar la implicació de les institucions i particulars per fer realitat les propostes de futur. Decidir com es comença a fer l’apuntalament- estintolament, tant realització tècnica com repartiment d’euros a pagar.

 3. Pressupostar cost aproximat arranjament espai Guixera del Tòfol (arquitectura).

 4. Pressupostar cost aproximat museïtzació Guixera del Tòfol.

 5. Projecte de restauració progressiu a mitjà- llarg termini o a curt termini. Decidir si es vol fer la restauració de manera progressiva o accelerada.

 6. Decidir si acompanyament a particulars per aconseguir subvencions, cessió d’ús, compravenda...

Per concretar més, fem aquestes PREGUNTES I PROPOSTES:

 • Cal tancar amb reixes l’entorn de la Guixera del Tòfol per evitar robatoris i garantir la seguretat de possibles visitants ja que un espai amb les portes mig obertes pot fer pensar, erròniament, en que l’entrada és permesa.

 

 • Cal publicar el valor cadastral i la proposta de preu de venda de la Guixera del Tòfol que fan els Robusté propietaris.

 

 • Cal que l’Ajuntament de Vilaverd respongui la pregunta de si vol implicar-se en el present i en el futur de la Guixera del Tòfol com a espai cultural visitable. Si l’Ajuntament de Vilaverd vol implicar-se, de quina manera ho vol fer? Ha valorat l’adquisició dels terrenys i la Guixera del Tòfol i fer que sigui un espai públic propietat municipal? En cas de no voler comprar, ha valorat la possibilitat de la cessió d’ús, consorci, patronat, conveni o altra forma de col·laboració i participació municipal? L’Ajuntament de Vilaverd sap si vol fer un espai cultural visitable - museu – a la Guixera del Tòfol col·laborant amb els particulars?

 

 • És possible que Ajuntament de Vilaverd aconsegueixi que els serveis tècnics d’Arquitectura i els de Cultura del Consell Comarcal de la Conca de Barberà o Generalitat de Catalunya dirigeixin les intervencions més bàsiques d’apuntalament-estintolament de la Guixera del Tòfol, al costat de treballadors del ram de la construcció, assumint els costos de les obres els propietaris particulars (segurament 700 euros cada una de les dues branques) amb el suport de 700 euros de Toquem l’Arpa? Els propietaris definirien prèviament al començament de les obres la quantitat d’euros que hi volen invertir.

 

 • Els propietaris particulars volen fer cap intervenció o obra a la Guixera del Tòfol mentre les institucions no es posicionin clarament? Sabem que sense implicació institucional, no ho veuen gaire clar.

 

 • L’Ajuntament de Vilaverd pensa que ha de vetllar pel bon estat del patrimoni cultural encara que sigui propietat privada o particular? La única opció per salvar la Guixera del Tòfol entenen que passa per subvencions que demanin els particulars a la Generalitat de Catalunya com a BCIL i mentrestant esperar sense fer res i mirant com cau?

 

La campanya Salvem la Guixera del Tòfol de Vilaverd proposem una nova trobada entre els propietaris de la Guixera del Tòfol, representants de la campanya Salvem la Guixera del Tòfol, Alcalde de Vilaverd, secretari de l’Ajuntament de Vilaverd, el Conseller Comarcal de Cultura i el tècnic Cap de l'Àrea de Cultura del Consell Comarcal per tal d’intentar aclarir una mica la situació i conèixer quin és el posicionament concret de tothom per tal d’intentar avançar. Fins ara, no hem pogut conèixer el posicionament concret de tothom i arribar a acords ja que, malauradament, l’alcalde de Vilaverd no va poder assistir a la reunió que vam fer poc abans de la declaració de la Guixera del Tòfol com a BCIL per una trobada institucional de darrera hora.

 

Igualment la campanya Salvem la Guixera del Tòfol estem oberts a trobar-nos amb les institucions i els propietaris particulars per parlar del tema sempre que calgui. Durant el setembre o octubre d’enguany, com a més tard, publicarem un nou document aportant més informació i valorant la resposta (o manca de resposta) a les nostres propostes i preguntes.

PS del 24 de setembre del 2020: el comunicat Calen accions si realment volem salvar la Guixera del Tòfol de Vilaverd! (25-7-2020) va ser originalment publicat només al Nova Conca del 31 de juliol, si bé es va publicar parcialment en altres mitjans de comunicació. Malgrat el nostre comunicat i la incorporació de la Guixera del Tòfol de Vilaverd a la Llista Roja del Patrimoni, llistat que recull elements de patrimoni en risc de desaparèixer, ni institucions ni particulars han fet cap moviment ara per ara tot i conèixer el fet de la incorporació a la Llista Roja del Patrimoni pel risc creixent.

 

Ara, finals de setembre del 2020, tornem a publicar el nostre comunicat en més espais i el farem arribar més directament a particulars i institucions per correu electrònic i també per instància a les institucions.

 

Donem una mica més de temps per rebre resposta durant l’octubre- novembre del 2020. Nosaltres publicarem un nou comunicat a mitjans- finals de novembre del 2020, sense cap més ajornament.

 

Martí Torrell és portaveu de la Campanya Salvem la Guixera del Tòfol de Vilaverd