Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'alcalde de Salou, Pere Granados, en una imatge amb mascareta

Un apunt sobre els càrrecs de confiança de l’Ajuntament de Salou

Es pot deduir que l’Ajuntament va suprimir un departament sencer per després justificar que ningú fa la feina i poder així contractar al cosí d’una regidora?

TarragonaDigital publicava el dimarts 27 d'octubre una notícia sobre la contractació del cosí de la regidora de Serveis Socials i Medi Ambient, Estela Baeza, com a càrrec de confiança de Medi Ambient a l'Ajuntament de Salou.

 

Tot sovint, un càrrec de confiança, i més si és un assessor, es veu com una despesa supèrflua, una forma d'endollar a gent del partit, amics o familiars.

 

De totes maneres, els càrrecs de confiança poden tenir interès per a l'administració pública, ja que permet més dinamisme en la contractació de personal que els feixucs i regulats processos selectius. Parlant clar: un professional establert difícilment anirà a treballar a l'administració si s'ha d'estudiar un temari llarg. Entre altres motius perquè ja té feina. Així que els càrrecs de confiança permeten de forma puntual captar aquests professionals de forma àgil. Malauradament, de vegades la selecció d'aquest personal es perverteix i serveix per col·locar a persones poc capacitades pel lloc de treball que han de desenvolupar a l'administració.

 

Malgrat això, la creació d'un càrrec de confiança pot ser millor que treure places fixes “a mida" o promocionar personal pels serveis prestats fora de l'interès públic, ja que aquests s'enquisten i tenen una durada i cost molt superior.

 

Ara, anem al cas que ens ocupa. Resulta curiós que la jornada laboral d'assessor sigui del 90%. Normalment això passa quan s'intenten pagar dos sous complets sense entrar en la il·legalitat.

 

Efectivament, la persona en qüestió ja té una feina, motiu pel qual la jornada d'aquest assessor és del 90%: tardes, dissabtes i diumenges. És estrany que un assessor de Medi Ambient sense cap formació ni experiència demostrada en aquest àmbit hagi de treballar els caps de setmana. El més eficient seria que treballés en l'horari laboral en què cal fer les tasques i en què treballen la resta d'administracions públiques amb les quals s'hauria de coordinar.

 

Fins aquí tenim l'escàndol que es denuncia. Ara falta la part més important i desconeguda. La justificació per a contractar una persona sense la formació adient i en un horari intempestiu és la següent:

 

La persona contratada debe activar diferentes proyectos del área de Medi Ambient que ahora mismo están paralizados por la falta de un técnico en este departamento que está a manos de la concejal del PSC, Estela Baeza."

 

Curiosament, va ser la regidora Estela Baeza, juntament amb la resta de regidors del PSC i del grup Sumem per Salou, qui va eliminar el Departament de Medi Ambient i va enviar als professionals que hi treballaven a altres departaments.

 

De tot això, es pot deduir que l’Ajuntament va suprimir un departament sencer per després justificar que ningú fa la feina i poder així contractar al cosí d’una regidora?

 

Ho desconeixem. En tot cas el cost econòmic anual per la ciutadania de Salou d’aquesta “operació” són més que els 27.000 € denunciats.

 

Assumpta Barbens Sendra, Secretària General d'IAC-CATAC

Secció sindical IAC-CATAC de l’Ajuntament de Salou