Pla general de l'entrada a la fàbrica Saint-Gobain a l'Arboç amb pintades reivindicatives a terra per denunciar el tancament d'una de les seves divisions

Defensar la indústria és defensar el Baix Penedès

Perdre Saint Gobain no ens ho podem permetre, no només pel present dels seus treballadors, sinó pel futur de les seves famílies, i del conjunt de la comarca

Aquests dies estem veient mobilitzacions per part dels treballadors de l’empresa  Saint Gobain, coneguda tradicionalment a la comarca com a La Cristalera.

 

Fa unes setmanes rebien la malaurada notícia de les intencions que tenia l’empresa de tancar una part de les instal·lacions que, de retruc, condemna, en un futur no molt llunyà, al tancament del conjunt de la factoria.

 

La Cristalera va ser una de les primeres grans indústries que es van instal·lar a la comarca a principis dels 70. Una inversió que va produir una diversificació econòmica en una comarca que principalment es dedicava a l’agricultura, vinya sobretot, i al turisme estacional. La Cristalera va fer que el sector secundari guanyes pes a la nostra comarca.

 

Amb el pas dels anys altres indústries van seguir el seu exemple i el cas IDIADA representa el relleu del lideratge del sector industrial al Baix Penedès. El sector industrial és estratègic per a la comarca, pel present i pel futur.

 

El cas de La Cristalera ha posat a la llum la fragilitat industrial de la nostra comarca. Perdre Saint Gobain no ens ho podem permetre, no només pel present dels seus treballadors, sinó pel futur de les seves famílies, i del conjunt de la comarca.

 

La nostra comarca continua presentant un esquema econòmic marcat pel sector serveis, on el turisme estacional i la residencialització continuen traçant el camí. El sector primari, l’agricultura, cada cop és més residual, però no és menys important, i cal posar en valor els pagesos que continuen treballant els camps, el nostre paisatge. I per acabar, el sector industrial, on IDIADA i la Saint Gobain, lideren aquest sector.

 

Perdre el sector industrial condemnaria a la nostra comarca a viure del monosector turístic i de serveis, i aquesta especialització no seria una bona notícia. Cal buscar un equilibri entre els tres sectors, sense condemnar, a priori, cap dels tres. Ens calen tots, en la correcta mesura que ens permetin gaudir del nostre territori, però defugint de prejudicis atrapats en uns contexts que defugen de la realitat tal com és.

 

Defensar la Saint Gobain, és defensar la industria de la comarca, i de retruc defensar el seu futur. I en aquest cas hem d’anar #TotsAUna, classe política, societat civil, i el Baix Penedès en el seu conjunt.

Des d’aquí enviar tot el suport a la gent que es mobilitza i a les seves famílies.