Embornal a Reus

Els embornals de Reus

Vam tenir sort, a la tardor, que no hi hagués pluges torrencials, si no hauríem vist els carrers de Reus com autèntiques rieres

Després de veure que Aigües de Reus, sota l’empresa Reus Serveis Municipals SA, va convocar concurs per a la licitació del contracte de Neteja i Conservació de la Xarxa de Sanejament d’Aigües de Reus amb la data límit del 22 d’octubre de 2021, veiem que aquest no es va adjudicar fins al 3 de gener de 2022 i no es formalitza fins al 4 de febrer de 2022.

 

I per què ho dic tot això?

 

Després de la finalització del darrer contracte, hem estat i continuem estant, més de mig any després, amb un estat deplorable dels embornals de Reus. Vam tenir sort, a la tardor, que no hi haguessin pluges torrencials, sinó, donat l’estat d’aquests, veuríem els carrers de Reus com autèntiques rieres. De fet, amb aquesta pluja recent tan esperada, ja es va poder veure com, tot i no ser abundant, ja va ocasionar escorrenties i acumulació de grans tolls a tot arreu.

 

El motiu d’aquest escrit no és altre que denunciar i compartir públicament la preocupació que molts hauran pogut sentir. Jo mateix volia realitzar aquest escrit a finals de setembre, però veient la situació del contracte, vaig preferir esperar que es desencallés aquest i, amb bona fe, esperar no haver de fer-lo.

 

Actualment aquest contracte està adjudicat. Bé, teòricament, ja que a la pràctica no ho sembla pas. Tan sols cal passejar per alguns dels carrers del centre, de la perifèria o també dels polígons industrials, per veure que continuen plens de terra i residus, de fulles i fulles en estat de descomposició, terra i matèria orgànica, cigarretes, etc. Per no parlar d’alguns dels carrers asfaltats recentment, alguns dels quals estan fins dalt d’asfalt, mal col·locat o desencaixat.

 

Doncs bé, hem d’esperar que algú prengui mal o tinguem danys materials causats per les inundacions? O que algú es querelli contra l’Ajuntament?

 

Ho podem o pot, l’Ajuntament evitar-ho? O potser Aigües de Reus o Reus Serveis Municipals, SA? O l’empresa adjudicatària del manteniment dels embornals o l’empresa encarregada recentment de realitzar l’asfalt? No hi ha voluntat de fer la feina bé? O de supervisar el que un contracta? Crec que s’ho haurien de replantejar els responsables tant de les empreses adjudicatàries, com de les empreses municipals i Administració.

 

Evitem danys i perjudicis, ja que el manteniment de la via pública és vital al dia a dia. Primer de tot, més qualitat i després, quantitat (ampliacions, remodelacions i obres).

 

Els que estem treballant al món privat sabem que la deixadesa en els serveis és motiu de descontentament per part del client, implicant això la rescissió o la fi d’un contracte o relació laboral. A l’empresa pública o administració, no sembla pas que sigui així.

 

Potser seria bo que la mala gestió i fins i tot els errors els assumís algú. O és que no existeix cap responsable?