Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Anguera

Estimar la lectura i el llegat de Pere Anguera

En moments com l’actual, posem l’accent en la promoció de la lectura, aquella activitat a cavall entre l’experiència personal i la col·lectiva, íntima però de vocació comunitària

La Biblioteca Pere Anguera arriba als seus cinc anys de vida amb el convenciment d’haver-los dedicat a allò que reclama el Manifest de la Biblioteca Pública de la UNESCO. De fet, voldria destacar-ne el següent fragment: “La biblioteca pública –porta local d’accés al coneixement– constitueix una condició bàsica per a l’aprenentatge al llarg de la vida, per a l’autonomia a l’hora de prendre decisions i per al desenvolupament cultural de les persones i grups socials". És a dir, les biblioteques tenen objectius essencials com l’educació, la informació, el desenvolupament personal i la creació i el reforç dels hàbits de lectura.

Aquest caràcter cultural i social de la Biblioteca Pere Anguera es fa encara més evident si la posem en el seu context, tant pel que fa a la seva ubicació com pel que respecta al nom escollit. I és que aquest equipament conserva part del llegat de l’enyorat historiador reusenc. D’ençà d’aquell 18 de novembre de 2015, quan va obrir portes, la Biblioteca Pere Anguera s’ha consolidat —n’estem convençuts— com un agent cultural, social i informatiu clau per a la ciutadania i molt especialment de la zona sud de la ciutat, on llueix el seu característic perfil.

En moments com l’actual, posem l’accent en la promoció de la lectura, aquella activitat a cavall entre l’experiència personal i la col·lectiva, íntima però de vocació comunitària, en tant que vehicle de confort, evasió i benestar emocional. Aquest camí d’impuls i estima de la lectura —que també recorrem des de la  Biblioteca Central Xavier Amorós— és el que guia la programació estable d’aquesta tardor, que porta per lema “Llegeix, Gaudeix!” i que reforça el paper de la lectura en un moment on la incertesa i la inestabilitat han aflorat més que mai. Llegir (permeteu-me l’atreviment) és també una recomanació per ser feliç, una pausa necessària d’allò que ens neguiteja, la diversió del llegir.

No voldria acabar sense avançar-vos que hem programat un enfilall d’activitats per commemorar aquests cinc anys de vida de la Biblioteca Pere Anguera. Els hem vestit a través d’un projecte que hem anomenat FILS (Filosofia, imatges i lletres) i que ens permet, a través de l’art i la creació, dirigir-nos al pensament i la reflexió per obrir-nos col·lectivament a les noves realitats. Tot plegat, refermant la memòria de la figura de Pere Anguera i en especial la seva poesia, ja que creiem que suposa una bona ocasió per reconèixer-ne aquesta faceta creativa. En definitiva, seguim reivindicant les biblioteques com uns espais oberts al conjunt de la ciutadania, capaços de contribuir a la transformació social i del seu entorn.

Us convido a gaudir de totes les activitats que hem preparat. Les encetarem, per força, en el vessant més virtual, però tan bon punt les condicions ho permetin, les reforçarem desplegant-ne les més presencials. Celebrem aquest (i cadascun dels propers anys) la il·lusió, l’energia i els valors que ens ofereix la lectura.

Daniel Recasens Salvador és regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus