La manifestació feminista pel 8-M 2020 a Reus en imatges

Pressupostos amb visió de gènere, per què?

Històricament, les prioritats i polítiques de les institucions han estat conseqüència lògica d’aquest masclisme estructural

L’Ajuntament de Reus ha començat a analitzar el seu pressupost amb perspectiva de gènere. Dit d’una altra manera, ens mirarem el pressupost amb ulleres lila. Què pretenem amb aquest projecte?

Les institucions, com la resta de la societat, han estat fins fa poc immerses en el masclisme que hem heretat. Històricament, les prioritats i polítiques de les institucions han estat conseqüència lògica d’aquest masclisme estructural. 

Però no som aquí per perpetuar les desigualtats de gènere. Les institucions som aquí per millorar la vida de la ciutadania. En clau de gènere, som aquí per detectar aquestes desigualtats i fer accions per provocar que desapareguin. Ho han consagrat recentment els Objectius de Desenvolupament Sostenible i, a Reus, ho recull el Pla d’Acció Municipal  vigent.

En les darreres dècades, per avançar cap a la supressió de les desigualtats de gènere comptem amb accions que impliquen el conjunt de la ciutat, i que recull el Pla Municipal de Polítiques de Gènere.

Necessitem, però revisar l’acció municipal a partir de l’instrument més transversal que utilitza un ajuntament: el seu pressupost. 

 

Amb el projecte “Pressupostos amb visió de gènere”, l’Ajuntament de Reus fa un pas valent, inèdit a les institucions del nostre voltant i de la nostra importància, i posarà xifres tant al percentatge de pressupost que contribueix a resoldre les desigualtats de gènere com a aquells programes pressupostari que, probablement sense ser-ne conscients, encara contribueixen a perpetuar les desigualtats. De l’anàlisi n’obtindrem conclusions i propostes per tal que les diferents regidories puguin anar revisant les seves partides pressupostàries amb perspectiva de gènere. 


 

Noemí Llauradó Sans, vicealcaldessa

Montserrat Flores Juanpere, regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals

Mariluz Caballero Gabás, regidora d’Hisenda