Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Alcaldes del Baix Penedès, amb el conseller d'Economia, Jaume Giró.

Reflexions sobre els pressupostos de la Generalitat

Cal posar de manifest que no tots els alcaldes darrere de la pancarta no han treballat de valent per aportar propostes concretes tot i que alguns porten anys asseguts a la cadira dels ajuntaments

Al fil de la reduïda partida de pressupostos que ens arriben de la Generalitat per al 2022 i vist que han passat el tràmit de l’esmena a la totalitat, crec que estaria bé estampar les meves reflexions sobre la manca d’inversions de la Generalitat, perquè necessitem un canvi de paradigma en aquesta matèria, donat que portem massa temps amb mancances en molts àmbits que requereixen solucions.

 

El primer que caldria posar sobre la taula en aquesta matèria, és que la ineficàcia dels governs locals i comarcals ens han portat a patir aquest absolut desastre en el repartiment dels 61 MEUR que s’han destinat a l’àmbit del Penedès. Cal posar de manifest que no tots els alcaldes darrere de la pancarta no han treballat de valent per aportar propostes concretes tot i que alguns porten anys asseguts a la cadira dels ajuntaments en diferents llocs. Cal recordar que molt abans que s’anunciessin els pressupostos de la Generalitat, van tenir dues oportunitats d’aportar reclamacions, donat que primer a la taula del Baix Penedès van estar asseguts amb la Generalitat, i després amb quan van anar a ensenyar la pancarta a Barcelona. No obstant no ha tingut cap incidència el que han fet, perquè vist el resultat del repartiment dels diners destinats al Penedès queda clar que ens hem quedat igual.

Pel que fa a l’altra banda tenim a la Generalitat que reparteix els diners públics per l’àmbit del Penedès de forma desigual, donat que vistes els comptes publiques, entre l’Alt Penedès, l’Anoia i el Garraf es reparteixen 55 MEUR i la resta uns 6 MEUR per al Baix Penedès. En aquest sentit caldria dir que tothom té propostes que aportar i per lo tant no estic d’acord en el fet que no hi ha coses en què invertir. Per exemple en el capítol d’inversions l’entitat Xarxa Vendrellenca ha demanat una partida per millorar els accessos a l’hospital comarcal o la inclusió de la nostra comarca en el pla de les set comarques per millorar l’ocupació. També necessitem millores a l’EDAR de la riera de la Bisbal per fer un tractament terciari que permeti fer ús d’aquesta aigua que es depura. D’altra banda, calen millores a l’accessibilitat i seguretat a les parades d’autobús de la Generalitat.

 

Com a inversió estructural caldria dir que necessitem dos trens a l’hora per la línia de l’R4 durant tot el dia fet que es podria tirar endavant amb l’aprofitament dels Vilafranca que queden varats a l’estació dels Monjos i que serviria per connectar millor a la nostra comarca amb l’estació de Martorell amb R8 que connecta amb la universitat Autònoma i amb el cinturó industrial de Barcelona. Cal treballar per millorar les connexions amb l’estació de l’AVE i l’aeroport de Tarragona a través del transport per carretera. Cal invertir en seguretat amb més policia i més bombers. Els serveis sanitaris s’han de millorar amb la millora de la infraestructura de l’hospital, però cal aprofundir i treballar per recuperar els serveis sanitaris deixant de tenir externalitzat el servei a través de Santa Tecla, la sanitat pública l’ha de portar l’administració pública.

 

Dit això m’agradaria finalitzar aquest article dient que des de la Federació Xarxa Vendrellenca treballarem per materialitzar aquestes propostes amb aquest Govern a través d’esmenes i reclamacions de tota mena per aconseguir que el Baix Penedès tingui millores estructurals i puntuals per al 2022 aquesta és la nostra aposta i no pararem fins a aconseguir els nostres objectius.

Antonio Garcia Leal és president de la Federació Xarxa Vendrellenca