Pla general de la central nuclear Vandellòs II

Transició energètica, deu anys perduts

Davant d’aquesta inacció, des del PSC proposem aprovar i executar un Pacte Nacional per a la Transició Energètica Justa, i elaborar un nou Pla d’energia fins al 2030

L’any 2030 el 70% de l’energia que generem haurà de ser de renovable, haurem d’haver reduït els gasos d’efecte hivernacle un 20% respecte de l’any 1990 i millorat l’eficiència energètica en un 35%. El 2050 haurem d’haver reduït l’emissió de gasos un 90% i el sistema elèctric haurà de ser 100% renovable. Així ho estableixen els objectius fixats per la Unió Europea i els acords de París, uns objectius essencials per al futur del planeta, però també per al nostre propi futur com a espècie.

 

La transició energètica és, per tant, un gran repte, una gran responsabilitat històrica que els partits independentistes han oblidat afrontar durant els deu anys que porten governant a Catalunya. Deu anys perduts. Per a ells, han estat més importants objectius etnocentristes, totalment allunyats de la realitat i, sobretot, cecs davant de les necessitats socials dels catalans i les catalanes. Ha estat flagrant la deixadesa en la gestió de qüestions estratègiques. En alguns casos, hi ha hagut directament irresponsabilitat, només cal recordar el munt d’empreses que han marxat de Catalunya a causa de la seva nefasta gestió, o la degradació que ha patit l’atenció sanitària en els darrers anys.

 

En l’àmbit energètic, el govern independentista també s’ha deixat els deures per fer. També en aquesta qüestió estratègica ha deixat passar oportunitats. Ha paralitzat projectes de noves instal·lacions d’energies renovables en tot el territori català, i ha situat Catalunya a la cua d’Espanya en energies renovables i molt juny dels objectius marcats pels anys 2030 i 2050. La nostra dependència energètica de combustibles fòssils i nuclears és, avui, del 92% del total que consumim.

 

Davant d’aquesta inacció, des del PSC proposem aprovar i executar un Pacte Nacional per a la Transició Energètica Justa, i elaborar un nou Pla d’energia fins al 2030. Tenim clara la nostra aposta per tirar endavant accions, estratègies i propostes responsables que permetin implantar un nou model energètic abans de l’any 2050. Projectem, construirem, una Catalunya totalment descarbonitzada i renovable que es basi en l’estalvi i l’eficiència energètica, un nou model distribuït i ciutadà, on la gestió pública tingui un pes molt important, menys centralitzat, més transparent i més democràtic. No podem perdre més trens ni més temps.

 

Els socialistes estem convençuts que cal donar una resposta ràpida i contundent a la crisi ecològica i al canvi climàtic que estem patint i per això situem la transició ecològica en el centre del nostre projecte polític. Tenim al davant un repte històric que, a més, al nostre territori ens obre una gran oportunitat de diversificació i reconversió econòmica. Les renovables ens donen l’oportunitat de generar riquesa, crear llocs de treball qualificats i millor progrés social, constituint-se com un sector complementari al turisme i el sector serveis, i prenent l’alternativa al model energètic nuclear i químic.


 

Fran Morancho és candidat al Parlament i alcalde de Mont-roig del Camp