YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Les 20 sèries històriques que no et pots perdre

Viatja al passat a través d'aquestes produccions que et faran aprendre mentre passes una bona estona

Fotograma de la serie histórica The Crown en su tercera temporada.
Les millors sèries que tot amant de la història ha de veure | Netflix

Una gran caracterització d'aquelles persones que van modificar la història, una reconstrucció d'escenaris mítics i una barreja de realitat i ficció envoltada de diabòlics arguments són els ingredients clau per obtenir aquestes grans sèries històriques, que et faran gaudir i aprendre alhora.

No et perdis les sèries que hem recollit tot seguit en cas que vulguis ser testimoni dels embolics i les trames de palau de l'Anglaterra governada per Enric VIII, viatjar a la cort de França del rei Lluís XIV, quedar atrapat per una Roma eròtica i cruel o fer un passeig pel Birmingham del 1920, sota el control dels mafiosos.

Les sèries històriques que no et pots perdre

Un recull de les millors sèries històriques que s'han fet per tal de viatjar al passat i aprendre, segons 'Carácter Urbano'. Aquesta mena de produccions es van posar de moda a partir de grans històries de la talla de 'Roma', 'Boardwalk Empire' o 'The Tudors'. Tot seguit, veuràs les que considerem imprescindibles.

1. Boardwalk Empire, de 2010

Terence Winter va triar com a escenari d'aquesta trepidant producció la Nova Jersey que, als anys 20, mirava de sobreviure a la imposició de la Llei Seca. Martin Scorsese va dirigir-ne l'episodi pilot, que va tenir un cost total de 18 milions de dòlars. El resultat: un clam unànime del públic i la crítica, gràcies al seu rigor històric i a la seva estètica, molt ben trobada.

Steve Buscemi brilla especialment entre els intèrprets. De fet, aquest actor ja s'havia envoltat del món de la màfia a la ficció, a través del seu paper a 'The Soprano'. Aquí, encarna la figura de Nucky Thompson, un personatge que emergeix a la ciutat per exercir una combinació de negocis bruts i vida política, amb la intenció d'obtenir el control d'Atlantic City.

Produïda per HBO, 'Boardwalk Empire' té un total de 5 temporades, s'inspira en el llibre escrit per Nelson Johnson i la seva adaptació l'ha dut a terme Terence Winter, guionista de la mítica 'The Soprano'. Una aposta d'èxit segura, avalada per uns quants premis.

2. The Last Kingdom, de 2015

'The Saxon Stories' és una saga de novel·les escrites per l'autor Bernard Cornwell i amb una ambientació a Gran Bretanya durant l'època medieval, que ha servit de fonament per a aquesta gran sèrie històrica. La BBC s'ha encarregat de produir-la, i el seu èxit entre l'audiència ha fet que s'hagi decidit prolongar-la. Actualment, va per la quarta temporada.

La història se situa a l'any 872, un moment en què els danesos han envaït Anglaterra i només resisteix a la invasió el regne de Wessex. Ara bé, els danesos assassinen Lord Uthred, un noble que té un fill que ells mateixos decidiran criar, l'anomenat Uthred de Bebbanburg. Aquest anglès criat pels danesos, però, ben aviat caldrà que triï entre la seva pàtria o la seva família, i tindrà un paper destacat a l'hora de recuperar els territoris que ajudaran a fer renéixer el seu país. 

  

Entre altres aspectes, aquesta producció és molt recomanable pel seu argument atractiu, per la presentació acurada i el rigor a nivell històric dels esdeveniments, així com per l'atmosfera que trobem al voltant dels seus personatges.

3. The Tudors, de 2007

'The Tudors' va aconseguir despertar un interès molt gran al voltant de les sagues dinàstiques d'Anglaterra. Es tracta d'una de les millors sèries històriques que s'han fet, que ens transporta en el temps cap a l'Anglaterra del monarca Enric VIII. Al llarg de 4 temporades que consten d'un total de 38 episodis, podem passejar per aquell moment de la història en què les conspiracions i la intriga estan a l'ordre del dia. 

Aquí, en concret, veiem una desfilada dels personatges que desperten més interès d'aquell període, des de Caterina d'Aragó i Anna Bolena fins al papa Pau III, Thomas More o Thomas Cromwell. Tot i que l'ambientació va provocar molts elogis, el fet que el guió es prengui moltes llibertats per satisfer els interessos del seu argument va despertar també moltes crítiques.

Per això, conté algunes imprecisions de tipus històric que van causar estralls entre els historiadors puristes. Sigui com sigui, no es pot negar el seu gran interès pel que fa a la caracterització d'algunes de les figures més rellevants que hi ha hagut a Anglaterra

4. Isabel, de 2012

El període vertiginós dels Reis Catòlics Ferran d'Aragó i Isabel de Castella, que en casar-se van fer néixer l'imperi més gran que s'havia vist mai, va ser el pretext ideal per concebre una de les sèries històriques més interessants que s'hagin fet, anomenada 'Isabel'. Així, la ficció espanyola, que s'anava interessant per aquesta mena de produccions de caire històric, va recórrer a un material ple d'interès i d'esdeveniments per explotar.

L'actriu Michelle Jenner ofereix un especial atractiu al personatge de la reina Isabel, sense la qual és impossible entendre la història del territori espanyol. Amb un total de 3 temporades i 39 capítols, reviu els esdeveniments històrics més rellevants del seu període, com ara la unificació religiosa d'Espanya o els primers viatges a Amèrica, així com les intrigues de la reialesa i les ambicions de la monarca. 

La crítica va elogiar-ne la cura a l'hora de tractar els esdeveniments i les pretensions èpiques, tot i que no va estar tan satisfeta amb els decorats, la la tria dels intèrprets i els efectes especials.

5. Downton Abbey, de 2010

Julian Fellowes, un guionista premiat als Òscar, va ser l'encarregat de dirigir aquesta producció duta a terme a la Gran Bretanya. Se centra en la vida al regne en ple període eduardià, durant el regnat del monarca Eduard VII, que va tenir lloc al llarg de la dècada inicial del segle XX. 'Downton Abbey', de fet, va permetre restaurar l'interès per les produccions històriques dels britànics en un període en què les sèries que s'estaven fent eren força mediocres i el mercat estava saturat. 

És possible que el seu secret fos la gran velocitat del guió o els actors desconeguts per tal d'interpretar una història que quedava alhora lluny i a prop, al voltant de la decadència dels aristòcrates de la Gran Bretanya. La sèrie, de fet, fa un repàs dels esdeveniments més remarcables del moment, com ara el naufragi del Titanic, la Primera Guerra Mundial o la creació de l'Estat Lliure d'Irlanda.

Tot i que a primera vista podria semblar una història més aviat avorrida amb les típiques trames entre aristòcrates, la veritat és que la sèrie és altament recomanable, sobretot pel seu guió carregat d'enginy. Durant l'estiu de l'any 2018, va fer-se públic que es rodaria una pel·lícula sobre la sèrie, també de la mà de Julian Fellowes.

6. Els Borja, de 2011

Aquesta producció, sense cap mena de dubte, és una de les millors a l'hora d'aprendre fets al voltant del Renaixement. Una sèrie ambiciosa, amb pretensions èpiques i elogiada pels crítics, que es basa en la història dels Borja, una dinastia que prové de l'Aragó i que salta a la fama quan el patriarca del clan és coronat papa l'any 1492, amb el nom d'Alexandre VI.

L'intèrpret Jeremy Irons fa el paper de Roderic de Borja, enmig d'un retrat del Renaixement amb una gran altura artística en què Neil Jordan, el director, copsa de manera esplèndida l'esperit del moment. A través d'una instantània plena de detalls i de rigor històric, la producció ens mostra de manera encertada la cara més amarga del poder i les conspiracions.  

També cal remarcar que, com que aquesta família d'origen espanyol va despertar un gran interès dins del món de la televisió, l'any 2012 es va estrenar una sèrie amb la mateixa temàtica, francesa i alemanya, anomenada 'Borgia: Faith and Fear'.

7. Roma, de 2005

Quan fem referència a les grans sèries històriques que s'han fet, segur que a molts els ve al cap la superproducció de 'Roma', estrenada l'any 2005 als Estats Units i considerada una de les sèries més ben trobades d'aquest gènere. De fet, hi ha un gran nombre de produccions èpiques al voltant de l'antiguitat que han volgut seguir el camí de 'Roma', que combina intriga, acció, història i una gran dosi de sexe.

Al llarg de 2 temporades i 22 capítols, veiem les aventures de Tit Pul·lo i Luci Voreno, que són dos legionaris romans, i podem contemplar la metamorfosi de Roma, de República cap a Imperi, amb esdeveniments tan destacats com l'assassinat del cèlebre Juli Cèsar o la guerra civil que es produeix entre conservadors i populistes.

Tant la caracterització de les seves figures històriques —com ara Pompeu, Ciceró o Juli Cèsar— com la reproducció que es fa dels diferents escenaris històrics fan que adquireixi una dimensió molt singular. 

8. Spartacus, de 2010

Aquesta producció va seguir les passes de 'Roma', tot i que amb un estil més comercial en què els fets històrics no són més que una anècdota. Amb un pressupost molt generós, de 5 milions de dòlars per cada episodi, 'Spartacus' destaca per un atractiu visual molt important i per una trama ben interessant que combina sexe, acció i molta sang.

Aquí, a l'interior del món de les sèries i les pel·lícules que s'han fet al voltant del període romà, la producció va optar per recuperar el gènere dels gladiadors i, especialment, la figura cinematogràfica d'Espàrtac. Durant la primera temporada, el va interpretar l'atractiu i jove actor Andy Whitfield, que quan més estava triomfant va traspassar per culpa d'un limfoma no hodgkinià.

Whitfield va ser substituït per Liam McIntyre, que va fer d'Espàrtac al llarg de 3 temporades més. Aquí, podem observar la lluita dels gladiadors per sobreviure i la seva vida quotidiana.

9. Band of Brothers, de 2001

Coproduïda pels arxiconeguts Tom Hanks i Steven Spielberg, aquesta minisèrie formada per un total de 10 capítols va fer reviure el gènere bèl·lic, de vegades tractat com no es mereix, amb una història commovedora al voltant de la companyonia entre soldats a l'escenari de la Segona Guerra Mundial.

Està inspirada en el llibre d'Stephen Ambrose, un reputat historiador, i gràcies a aquest fet el rigor històric és un tret indiscutible. Els directors han contribuït a conferir-li un toc èpic i emotiu amb un poder visual enorme, que ens pot recordar una mica a la mítica pel·lícula 'Salvem el soldat Ryan'. 

A partir d'aquesta atmosfera, es mostra la història de la 101a Divisió Aerotransportada i el 506è Regiment d'Infanteria Paracaigudista dels Estats Units, a les ordres dels oficials Richard Winter i Herbert Sobel.

Cadascun dels personatges que hi apareixen són reals i la història està basada en esdeveniments verídics, tot i que hi va haver algun veterà de guerra que va afirmar que hi havia diverses inconsistències a nivell històric. 

10. The White Queen, de 2013

Una altra sèrie britànica que va despertar l'interès dels espectadors, amb una història al voltant de la guerra de les Dues Roses de 1455-1487, en què van lluitar la Casa de Lancaster contra la Casa de York, i amb un èmfasi específic sobre la història de les dones que van quedar atrapades en aquesta guerra. Tot i que va triomfar, la BBC va descartar preparar-ne temporades noves.

La sèrie, a partir d'una única temporada de 10 episodis, fa una descripció de la lluita dels York pel tron, representats amb una rosa blanca, i la dels Lancaster, que tenen una rosa vermella com a insígnia. Quan es produeix la victòria dels York, el seu capitost esdevé el rei i contrau matrimoni amb Elizabeth Woodville, una dona molt bonica que encarna l'actriu Rebecca Ferguson i que és la reina blanca, la 'white queen'.

La reina Elizabeth es trobarà en una situació complicada en què s'haurà de fer valdre, enmig de tota mena de traïcions i intrigues que envolten la cort, especialment per part de Margaret Beaufort, que intentarà que Enric Tudor, el seu fill, aconsegueixi destronar el rei per ocupar el seu lloc.

11. The Man in the High Castle, de 2015

Una aposta magistral d'Amazon Productions que, quan es va estrenar el mes de gener de 2015, va aconseguir que el seu primer capítol fos el més seguit fins aleshores, de totes les sèries que havia emès. De fet, la producció va arribar a ser tan popular que se'n va ampliar la durada, fins als 30 episodis dividits en un total de 3 temporades. La història és una ficció distòpica al voltant d'un triomf de les potències de l'Eix al final de la Segona Guerra Mundial.

Està basada en la narració que fa Philip K. Dick a 'The Man in the High Castle', una novel·la que va escriure l'any 62 en què diversos personatges preparen la resistència contra japonesos i alemanys en uns Estats Units vençuts a la guerra i ocupats per aquestes dues potències. A un dels personatges de la sèrie, de fet, li arriba una cinta que parla d'una realitat diferent en què la guerra l'haurien vençut els Aliats.

Tot i que alguns poden considerar-la una contradicció, aquesta sèrie històrica és una de les millors que s'han fet, i ens ofereix una gran reflexió sobre el discurs i la propaganda que ens arriba dels guanyadors.

12. Klondike, de 2014

Es tracta d'una minisèrie que es va estrenar l'any 2014, sota la direcció de Paul Scheuring i sota la producció de Discovery Channel. La trama es desenvolupa a Alaska, durant l'època de la febre d'or en aquest territori, també anomenada febre d'or de Klondike, i el principal fil que condueix la història és l'expedició duta a terme per dos aventurers al territori de Yukon, que pertany al Canadà, l'any 1880.

Byron Epstein i Bull Haskell són els protagonistes del viatge que, juntament amb els perills que els envolten i les adversitats del clima, constitueixen el principal atractiu de la producció. A banda, cal remarcar també la presència a la història del personatge de Jack London, un home que vol guanyar-se la vida com a escriptor i que, tot i que torna d'aquest territori sense or, torna carregat d'idees emocionants per escriure novel·les.

Entre els productors de la sèrie destaca el nom de Ridley Scott, i també hem de subratllar que el seu repartiment inclou dos actors ben coneguts: Augustus Prew, conegut per la seva interpretació a 'Els Borja', i Richard Madden, famós pel seu paper a 'Joc de Trons'.

Les sèries històriques de Netflix que has de veure

A la popular plataforma Netflix també hi ha diverses sèries històriques que triomfen, al voltant de temes ben variats: la història del narcotràfic a Colòmbia, les particularitats de la màfia de l'Anglaterra dels anys 20 o els anhels conqueridors del poble viking. 

13. Peaky Blinders, de 2013

Aquesta sèrie que triomfa a Netflix ens transporta a l'època dels anys 20 a la Gran Bretanya. Aquí, el gènere dels gàngsters, que últimament està molt de moda, es combina a la perfecció amb una ambientació molt detallada a la ciutat industrial de Birmingham durant la postguerra, un indret on la banda dels anomenats Peaky Blinders du a terme activitats il·lícites que no passen desapercebudes per un inspector.

L'enfrontament entre Chester Campbell, un inspector carregat de principis i amb l'objectiu de fer que els carrers estiguin en ordre i sense delinqüents, i Tommy Shelby, temut líder dels Peaky Blinders, ofereix una història ben entretinguda interpretada magistralment pels intèrprets Sam Neill i Cillian Murphy.

Sota la direcció de Steven Knight, que ha treballat com a guionista per a 'Promeses de l'est', la sèrie que distribueix Netflix està produïda per la BBC, i l'any 2019 farà l'estrena de la temporada número 5. En part gràcies a la gran qualitat artística de la fotografia que mostra i a l'originalitat que la caracteritza, ha rebut molt bones crítiques.

14. Narcos, de 2015

Netflix pot presumir de comptar amb una de les sèries més exitoses que s'han fet durant els darrers anys, que ha tornat a revifar la llegenda d'un personatge sorprenent i fascinant, Pablo Escobar, que va ser capaç de gestionar el poder i la fortuna d'un país sencer a través del lucratiu negoci del tràfic de drogues.

Els ingredients que han contribuït a l'èxit de la producció són una barreja de ficció i realitat ben dosificada, un guió trepidant, una ambientació excepcional de la Colòmbia dels 90, uns personatges extremadament ben caracteritzats i la seva combinació amb imatges i explicacions reals que fan que el públic pugui gaudir d'una apassionant revisió de la història.

Les primeres dues temporades de la sèrie estan enfocades en l'origen, el desenvolupament i el final del càrtel de Medellín, que va tenir a Pablo Escobar com a figura central, un personatge que està encarnat a la perfecció per l'actor Wagner Moura. La temporada número 3 s'articula al voltant del càrtel de Cali, i a finals de 2018 va aparèixer la temporada número 4, que gira al voltant del càrtel mexicà de Juárez.

15. Vikings, de 2013

Una producció que va precedir 'The Last Kingdom' i que va estimular l'interès pels relats sobre l'Anglaterra de l'època medieval. Tant els espectadors com els crítics la van rebre amb els braços oberts, sobretot per l'evocació històrica, l'argument i la posada en escena que té. Precisament a causa d'aquests elements, la sèrie supera  'The Last Kingdom' i és, sense cap mena de dubte, una de les millors sèries històriques que s'han fet mai i que t'ajudaran a descobrir coses noves al voltant d'aquell període del passat. 

L'argument de 'Vikings' es basa en les llegendàries cròniques que, durant el segle VIII, va escriure Ragnar Lodbrok, un dels primers reis que van existir a Escandinàvia. La sèrie està centrada en la figura de Lodbrok, interpretada per l'actor Travis Fimmel, que tenia anhels de conquesta i va aconseguir saquejar Gran Bretanya i França. La producció presenta Lodbrok com un gran guerrer, innovador i carregat d'ambició i de ganes de conquerir territoris nous.

Distribuïda per la plataforma Netflix i produïda per MGM, 'Vikings' té molts atractius per als espectadors, perquè gaudeix de quantitats molt elevades de sexe i d'acció.

16. Las chicas del cable, de 2017

Es tracta de la primera sèrie que Netflix produeix al territori espanyol, i l'audiència la va rebre amb molts elogis fins al punt que s'ha transformat en una sèrie molt exitosa, que ha pogut traspassar les fronteres. A dia d'avui, se n'han fet 3 temporades, i és una de les millors produccions històriques que pots veure gràcies a l'ambientació fidel de la ciutat de Madrid durant l'època dels anys 20 i per la seva perspectiva carregada d'originalitat.

'Las chicas del cable', de fet, se centra en les vides personals de quatre dones que, el 1928, comencen a treballar a Madrid, per una empresa moderna i molt nova de telecomunicacions. El pressupost de la sèrie es va utilitzar principalment per tal d'elaborar els decorats de l'època, com ara una recreació de la Gran Via madrilenya de la dècada dels anys 20.

Per això, a banda d'haver rebut molts elogis pel seu valor artístic significatiu, la crítica també ha aplaudit la producció per la precisió històrica que la caracteritza. 

17. The Crown, de 2017

Peter Morgan va crear aquesta sèrie, que té tots els components essencials per tal d'esdevenir una de les produccions històriques més recomanables a l'hora de gaudir i d'aprendre: amb un repartiment de primera, pot copsar a la perfecció l'esperit que impregnava la monarquia britànica durant el període en què va regnar Isabel II. 

Això explica que, de manera oficial, s'hagi convertit en la sèrie més cara de tots els temps: la primera temporada ja va costar la xifra astronòmica de 130 milions de dòlars. Olivia Colman s'encarrega d'interpretar el personatge principal de la sèrie, al costat de Tobias Menzies que fa de Felip d'Edimburg, marit d'Isabel, i d'Helena Bonham-Carter, que fa de germana de la monarca. 

La BBC s'ha encarregat de la producció de la sèrie que, fins avui, té un total de 2 temporades que fan una combinació dels moviments de caire polític de la corona amb les experiències biogràfiques de la monarca, les ambicions que té, els records i les interioritats que la caracteritzen. 

18. Versailles, de 2015

Les raons que fan que aquesta sèrie valgui molt la pena són diverses: la genial ambientació de la França del segle XVII, el retrat que es fa d'una emblemàtica figura de la història com va ser Lluís XIV, conegut també com a Rei Sol, els embolics que origina la set de poder i un triangle amorós apassionant entre Felip d'Orleans, la seva amant i la seva dona. 

Aquesta superproducció que barreja tots aquests ingredients amb d'altres ha esdevingut la sèrie més ambiciosa que s'ha fet a França, amb un valor artístic i també històric innegable que ha quedat barrejat en un panorama saturat de pel·lícules i sèries d'època.

Ara bé, les persones que n'han pogut gaudir l'han elogiat molt, perquè és un retrat elegant i seriós de la cort del Rei Sol des del moment en què el monarca té la idea d'edificar el popular palau de Versalles. Els plans majestuosos d'un dels edificis més característics dels regnes d'Europa et faran viatjar cap al passat, en un moment apassionant ple d'esdeveniments remarcables.

19. Reign, de 2013

Els apassionats per aquest moment històric pensen que 'Reign' és una sèrie històrica perfecta per gaudir i aprendre, gràcies al seu atractiu visual remarcable, a la seva trama creativa i al seu ritme ben lleuger. La història narra el periple cap a França que fa la reina d'Escòcia, Maria Estuard, per tal de contraure matrimoni amb Francesc i constituir, d'aquesta manera, una aliança que permeti plantar cara a Anglaterra.

Tal com segurament deus haver pogut deduir, és una de les produccions d'època en què les ambicions personals, les emocions dels personatges i els moviments de caire polític queden barrejats, especialment en el cas de la monarca escocesa, que veu perillar els seus plans i ambicions quan apareixen en escena altres figures de la cort francesa, com ara Caterina de Mèdici.

Una història ben interessant al voltant de les traïcions, les intrigues, els amors i les conspiracions, que farà que gaudeixis mentre descobreixes una pila de coses al voltant de la història de França durant el segle XVI.

20. 1983, de 2018

Com seria el món si no hagués existit mai el teló d'acer i si els polonesos encara estiguessin dominats pels soviètics? Rere aquest panorama històric es construeix la primera sèrie polonesa de Netflix, anomenada '1983', que se centra en la història d'un inspector de policia turmentat a causa del seu passat i d'un estudiant de dret excepcional, que decideixen investigar aquesta conspiració.

La història es produeix durant l'any 2003, una dècada després dels atemptats que van aconseguir frustrar l'alliberament polonès. A banda, el públic serà capaç d'identificar ràpidament dues de les influències que caracteritzen més la producció: una a nivell literari, el mític '1984' d'Orwell, en què el Gran Germà desplega els seus tentacles a través del Partit, i una a nivell cinematogràfic, a través del toc 'ciberpunk' de la cèlebre 'Blade Runner'.

Una sèrie totalment recomanable, interessant i agraïda per a l'espectador que fa una reflexió al voltant del control que es pot exercir a nivell social i polític, a banda de reflexionar també sobre l'Europa de l'Est i la seva història més recent.


Comentaris

envia el comentari