Les 25 pel·lícules que els adolescents no es poden perdre

Produccions cinematogràfiques d'aventures i d'amor o comèdies que també es poden trobar a Netflix

25 películas para adolescentes que no te puedes perder.
Les millors 25 pel·lícules per als adolescents | Georgia Vagim / Unsplash

Tot i que sovint la crítica del món del cinema és molt dura amb elles, les pel·lícules més recomanables per als adolescents tenen la virtut de poder copsar els gustos dels més joves i transformar-los en relats eficaços i plens d'originalitat, tal com ha explicat 'Carácter Urbano'. A continuació, et presentem algunes de les produccions cinematogràfiques més rellevants que s'han fet per als adolescents. Es tracta d'un ventall ben variat de propostes que t'ajudaran a passar una tarda o un vespre d'allò més entretingut: des de comèdies fins a històries d'aventures, passant per pel·lícules romàntiques.

  • Contingut vinculat: Si vols veure pel·lícules gratis, aquestes 14 webs són ideals

Les millors pel·lícules d'amor per als adolescents

Quan els adolescents volen passar una tarda mirant alguna pel·lícula, el gènere romàntic carregat de sensibleria ha esdevingut el seu predilecte, especialment en el cas de les noies. L'èxit ve donat gràcies a la barreja de les trames ben originals i dels actors atractius i joves que hi apareixen.

1. 50 primeres cites, de 2004

A causa de la saturació que viu el mercat de pel·lícules romàntiques per al públic adolescent, els guionistes cada vegada han de suar més per tal de crear contingut original. Ho podem veure a través d'aquesta producció cinematogràfica, protagonitzada per un veterinari que ha d'estar mirant de conquerir la seva dona de manera constant perquè té problemes relacionats amb la memòria. 

En concret, el llargmetratge en diversos instants té tocs de comèdia, i gaudeix de les actuacions de Drew Barrymore i Adam Sandler. A banda, ens ajuda a recordar la rellevància de mantenir ben encesa i viva la flama de l'amor. La cançó 'Somewhere over the rainbow' ajuda a conferir-li un toc més tendre.

2. P.D. T'estimo, de 2007

Richard LaGravenese va encarregar-se d'adaptar a la gran pantalla una novel·la de Cecilia Ahern d'un contingut lacrimogen i emocional molt elevat, i amb un argument que té molta efectivitat i permet jugar molt: després de la terrible pèrdua del seu marit, la Holly s'assabenta que mentre encara era viu li va escriure unes cartes que l'ajudaran a sortir-se'n.

La química que hi ha entre la parella que encarnen Hilary Swank i Gerard Butler és molt notable, i els intèrprets donen vida a una història que, tot i que de vegades pot traspassar els límits de la cursileria, continua entre la llista de les pel·lícules romàntiques predilectes dels adolescents, especialment pel que fa al sexe femení. 

 

3. Crepuscle, de 2008

'Crepuscle' va iniciar una saga que va originar tot un fenomen de fans que ha situat aquesta producció cinematogràfica al mateix nivell que les altres grans pel·lícules romàntiques per als adolescents. Aquí, la pel·lícula —i en especial el duet format per Robert Pattinson i Kristen Steward— han esdevingut una veritable icona que ha arribat a superar l'èxit dels llibres.

La història d'amor impossible entre Isabella Swan, una noia adolescent, i un vampir molt ben plantat anomenat Edward Cullen, ha atret molts joves adolescents que gaudeixen amb els romanços farcits de vaivens de tipus emocional.

  

4. Charlie St. Cloud, de 2010

'Charlie St. Cloud' permet que el públic adolescent estigui ben entretingut amb Zac Efron, que va constituir tota una revelació especialment per a les espectadores. Aquí, l'actor fa el paper d'un jove molt afectat a causa de la mort del seu germà petit, que aconsegueix una feina al cementiri per tal de ser a prop de la tomba d'aquest familiar tan estimat, un indret on va sovint per parlar.

De sobte, però, apareix a la seva vida una noia que l'enamora i que li presenta un dilema molt dolorós: marxar amb ella o romandre amb el seu estimat germà. Tot i que alguns trams de la pel·lícula no tenen gaire força, el director aconsegueix crear un entorn intimista que envolta els espectadors d'una manera ben eficaç.

5. Estimat John, de 2010

Després de la popularitat que va assolir 'P.D. T'estimo', l'amor epistolar va guanyar protagonisme de nou en aquesta versió que va fer del llibre Lasse Hallström, un director fanàtic dels melodrames. Aquí, explica de quina manera l'amor apassionat d'un soldat i d'una universitària aconsegueix sobreviure a la distància que els separa per mitjà de les cartes que tots dos s'envien.

Tot i que els puristes afirmen que la pel·lícula té massa sensibleria i està massa buida, realment disposa d'una història ben àgil que serveix per atrapar els apassionats pel romanticisme lleuger i que, a banda, gaudeix de la presència d'un autèntic mite per al públic adolescent femení: l'atractiu Channing Tatum.

 

6. Tres metros sobre el cielo, de 2010

Va ser la primera obra exitosa de Federico Moccia, un autor especialista en les històries d'amor farcides de tòpics i envoltades de melodrames. Ara bé, el producte va acabar triomfant per algun motiu, i la Warner Bross va encarregar-se de la producció d'una pel·lícula que va comptar amb la direcció de Fernando González Molina i que ha esdevingut tota una icona per als adolescents. 

Encara que la seva trama és més aviat simple —parla de la història típica d'una noia de casa bona que s'enamora d'un paio dur de barri—, compta amb diverses frases que aconsegueixen captivar el cor del públic més jove i amb grans escenes mítiques com les de Mario Casas que du amb la moto la seva enamorada.

7. Perdona si et dic amor, de 2014

Federico Moccia té un altre èxit molt important: 'Perdona si et dic amor', que també s'ha convertit en pel·lícula i que conserva la línia de 'Tres metros sobre el cielo'. Aquí, la versió espanyola aconsegueix millorar els excessos melodramàtics italians del reconegut autor i, sota la batuta de Joaquín Llamas, ofereix un producte ben ple de maduresa per als cors més tendres.

Les persones que, en aquesta mena de produccions, miren de trobar un relat ben profund i seriós, fan una crítica de la benevolència excessiva que s'ofereix a l'espectador, sense pensar que, en aquesta situació, amb la química que es desprèn entre Paloma Bloyd i Daniele Liott n'hi ha ben bé prou per captivar el públic.

 

8. If I Stay, de 2014

Aquesta producció té tots els elements necessaris per tal de captivar el públic adolescent, perquè gaudeix d'una combinació molt ben trobada de dos elements que trobem a l'interior de les nostres emocions: la tragèdia i l'amor. Aquí, es tracta de la mort, perquè l'amor que senten els atractius protagonistes es veu immers en un combat per mirar de sortir guanyant en una situació ben complicada: la noia es troba en coma. 

Una història ben seductora que és ideal per als cors tendres que gaudeixen amb els drames d'aquesta mena, perquè el director juga a desdoblar els personatges que hi apareixen i també juga a evocar diverses realitats que són paral·leles. A banda, en aquest romanç tan tràgic que interpreta Chloë Grace Moretz, una estrella emergent, la música té un paper clau.

Les millors pel·lícules per al públic adolescent que pots trobar a Netflix

Netflix també consta d'un catàleg molt ampli de llargmetratges ideals per al públic adolescent. A continuació, et presentem les produccions que hi trobaràs que hauries de veure sí o sí: 

9. Rumors i mentides, de 2010

Aquesta comèdia d'institut que ha triomfat entre els espectadors més joves també es pot visualitzar a través de Netflix, i ens parla de les relacions, l'èxit, l'amor propi i la socialització durant l'adolescència. Un 'remake' molt sofisticat dels mítics èxits a l'estil 'high school' nord-americà.  

La història se centra en la vida d'una adolescent que vol esdevenir una autèntica celebritat al seu institut i, per això, opta per mostrar un perfil de tipus promiscu. És a partir d'aquell moment que totes les coses aniran malament i les mentides i els rumors s'aniran expandint de manera molt ràpida i catastròfica.

 

10. Amor a segona vista, de 2014

Altra vegada, entre la crítica més elitista hi ha persones que critiquen durament els resultats d'aparent simplicitat d'una producció pensada i elaborada per al públic adolescent. Aquí, fa que l'espectador pugui reflexionar al voltant de diversos problemes recurrents dins de les relacions sentimentals i personals.

L'original guió fa una inversió del clàssic argument de l'amor a primera vista i situa dos joves en el compromís d'haver de passar un temps junts a la força, per culpa d'una tempesta de neu, després d'haver mantingut relacions sexuals decebedores.

11. The fundamentals of caring, de 2016

Aquesta producció, més que parlar-nos simplement de la discapacitat, ens convida a reflexionar al voltant dels límits que ens imposem nosaltres mateixos a la vida, i al voltant de la rellevància de lluitar per allò que somniem. Un llargmetratge altament recomanable per al públic jove. 

Tot i que, de vegades, el director fa un abús de determinats tòpics, les grans actuacions que fan Craig Roberts i Paul Rudd, juntament amb Selena Gómez, i l'argument que atrapa i sap adaptar a la perfecció la història de Jonathan Evison fan que aquesta pel·lícula, barreja entre el drama lleuger i la comèdia 'indie', quedi perfecta. 

 

12. Every Day, de 2018

Un llargmetratge original de Netflix amb elements clàssics de les pel·lícules d'amor per al públic adolescent: els amors impossibles, la fidelitat cap a un ésser espiritual, la passió per sobre del terreny físic... Podríem dir que es tracta d'una mena de barreja de '50 primeres cites', 'If I Stay' i 'Ghost', que recorre a les fórmules de l'èxit amb molta intel·ligència.

Aquí, la història gira al voltant de l'enamorament de Rhiannon per un esperit que es manifesta cada dia en un cos. Al final, decideix una cosa que transformarà per sempre més les seves vides. L'amor impossible és un ingredient habitual que aquí gaudeix de més originalitat.

13. To All the Boys I've Loved Before, de 2018

En aquesta producció, la intel·ligència que caracteritza la seva directora Susan Johnson i la sensibilitat de tipus artístic que té la intèrpret Lana Condor han assolit una fita complicada: els elogis unànimes dels crítics en un llargmetratge per al públic adolescent. Una comèdia romàntica que distribueix Netflix i que s'ha qualificat amb els adjectius de divertida, adorable, brillant i tendra, entre altres.

El personatge de Lara Jean està encarnat per l'actriu Lana Condor i va ser dissenyat per l'autora Jenny Han al seu llibre homònim, on veiem com la Lara de sobte s'ha d'enfrontar a una situació descontrolada quan, sense voler-ho, les cartes d'amor secretes que els havia dedicat als nois que li agraden arriben de cop als destinataris. 

 

14. Alex Strangelove, de 2018

Una gran sorpresa dels últims temps de Netflix, que constitueix una cinta fantàstica que es posa de ple dins de la pell dels adolescents i, especialment, toca una temàtica crucial i delicada: els dubtes al voltant de la sexualitat durant l'adolescència.

La història ens parla d'un noi jove que té una vida plena i que opta per fer l'important pas de perdre la virginitat. Aleshores, un noi homosexual li diu que l'estima, i ell se submergeix dins d'un mar de dubtes que Craig Johnson, director de la producció, ens deixa veure sense gaire drames, en una mena de viatge interior que té molta més profunditat d'allò que podem pensar a primera vista. 

Algunes altres produccions cinematogràfiques per al públic adolescent

En aquesta mena de pel·lícules, els plors i l'amor no són tots els ingredients que podem trobar: els joves també senten devoció per l'aventura, el risc, l'emoció de la velocitat i, de vegades, per riure una mica al voltant dels temes que els toquen de prop: el sexe, les drogues... en resum, les típiques bogeries d'aquesta etapa vital.

15. American Pie, de 1999

Quan va aparèixer aquesta pel·lícula, va marcar un punt d'inflexió en el món de les comèdies per als adolescents. De fet, tothom la recorda com una de les produccions cinematogràfiques més divertides per a aquest públic. Va ser un èxit de taquilla a gairebé tot el món i va crear l'ansietat irrefrenable d'imitar la seva fórmula.

Des d'una perspectiva que no fa concessions i que és del tot irreverent, la pel·lícula mostra les ganes de viure dels adolescents, la seva energia interior que s'acumula i pot explotar com els volcans. En concret, ens parla de la història d'uns nois joves que tenen moltes ganes de perdre la virginitat, i això és l'excusa perfecta per deixar anar tota una sèrie d'acudits pujats de to i per fer servir un llenguatge groller que fan que el públic adolescent trobi la història ben amena.

 

16. Dude, Where's My Car?, del 2000

Una història que es basa en una situació banal que segurament més d'una persona ha viscut: dos amics volen tornar d'una festa però són incapaços de recordar on havien aparcat. Els joves gaudeixen seient al sofà per mirar una pel·lícula on puguin veure altres joves que, igual que ells, acaben borratxos i embolicant la troca.

'Dude, Where's My Car?' mostra aquesta situació i, a través seu, veiem com l'absurditat pot arribar a uns extrems tan propers a la realitat que és gratament divertida. No es va fer amb la intenció de ser una gran producció cinematogràfica, sinó que només vol ser una pel·lícula per riure durant una bona estona.

17. Ali G Indahouse, de 2002

Un personatge idiota i simple alhora, que va saber irritar la crítica situada al damunt dels púlpits i que va esdevenir tot un èxit a les taquilles i va saber enganxar els adolescents plens d'hormones i de ganes de diversió sense justificacions ni explicacions. Una cinta que s'ha de mirar així, sense ambicions que vagin més enllà que la de fer riure durant una bona estona.

Dins del peculiar personatge d'Ali G, Sacha Baron Cohen va saber trobar una fórmula d'èxit que, una mica més endavant, va repetir en alguns personatges escatològics i poc destres com ara Borat. En aquesta pel·lícula, l'idiota d'Ali G és contractat per part d'un polític que vol la seva ajuda per intentar guanyar unes eleccions. 

 

18. EuroTrip, de 2004

Un dels típics secrets inconfessables per a les persones que són amants del bon cinema però que són incapaces de contenir les rialles amb aquesta vulgaritat. Conté tot un seguit d'acudits ben fàcils i d'elements habituals dins de les comèdies per als joves però, malgrat això, atrapa els espectadors, que normalment la veuen més d'un cop i continuen rient de valent, sense saber ben bé per quin motiu.

Relata el periple de diversos estudiants nord-americans que recorren Europa i, d'aquesta manera, es remarquen diversos estereotips dels eslovacs, dels italians i, a més, dels mateixos ciutadans dels Estats Units. Un retrat nou de l'esbojarrada i valorada joventut.

  

19. Viatge al centre de la Terra 2: L'illa misteriosa, de 2012

Aquesta entretinguda aventura plena de tocs d'humor totalment acceptable, d'efectes especials vistosos i d'escenes d'acció trepidants destaca sobretot per la química entre Vanessa Hudgens, molt seductora, i el virginal John Hutcherson, a més de comptar amb el carisma que caracteritza Dwayn Johnson.

La segona entrega de 'Viatge al centre de la Terra' està focalitzada en la recerca d'un submarí que du a terme una expedició que està perduda en una illa misteriosa. Volen trobar el submarí per tornar cap a la civilització d'on venen, i el principal atractiu del llargmetratge és que mostra als més joves l'esperit aventurer de les històries de Jules Verne, que no només són un entreteniment: també els animen a somiar.

20. Project X, de 2012

Va rebre algunes crítiques a causa de la banalització que fa dels riscos que poden tenir alguns dels vicis de l'adolescència. Ara bé, la seva principal virtut és que aconsegueix fer un gir absolut a les produccions sobre drogues, alcohol i excessos en general a través d'un llenguatge totalment adaptat al públic, de problemes i situacions compartits i reals que fan que els espectadors se sentin identificats, i d'actors que no eren coneguts i van contribuir a aquest efecte.

En aquest cas, les noves tecnologies entren en escena, dins de la història d'un grup de joves que es posen d'acord per tal de preparar una festa —gravada i difosa a través de les xarxes— que s'acaba descontrolant.

Nima Nourizadeh, d'alguna manera, mostra una crisi profunda de la joventut i una crisi de valors d'aquest col·lectiu que, sense cap orientació, cau en la temptació dels excessos sense haver fet una previsió de les possibles conseqüències que podrien comportar. Una opció que se situa molt a prop de les pel·lícules independents, que va fer que se'n parlés molt i que pensem que és imprescindible.

21. Els jocs de la fam, de 2012

'Els jocs de la fam' és una saga triomfadora entre els més joves que va dibuixar el camí per a un gran nombre de sagues d'aquest estil, que es farien després. Va aconseguir el seu èxit a partir de l'originalitat de l'argument i de les grans interpretacions amb què va comptar, de la mà d'uns excel·lents Josh Hutcherson i Jennifer Lawrence.

Tant el públic juvenil com el de més edat es va quedar bocabadat i atrapat a causa d'aquesta trama de supervivència en què Jennifer Lawrence interpreta una noia que suplanta la identitat de la seva germana per tal de formar part d'un joc d'eliminació en què únicament ha de quedar una persona viva. Tot i que conté una part més èpica, simple i romàntica, també reflexiona al voltant de l'ètica dins de la política i de la societat més aprofitable.

22. Ara em veus, de 2013

En cas que tinguis ganes de fer volar la teva imaginació, no ho dubtis: 'Ara em veus' és la pel·lícula que estàs buscant, un llargmetratge màgic al voltant del tema de la màgia. Mostra com l'FBI mira de perseguir els anomenats «quatre genets», que s'encarreguen de robar diversos bancs a través de trucs de màgia. Ara bé, els dolents no són els lladres, perquè roben a persones corruptes i després fan volar els diners per damunt dels ciutadans.

La pel·lícula t'atraparà en tot moment, a través de diversos trucs de màgia —alguns són d'autèntics trilers— mentre contens la respiració fins que vegis l'últim gran truc. Una producció totalment entretinguda amb un argument carregat d'originalitat.

23. Maleficent, de 2014

'Maleficent' és un 'remake' basat en el mític conte per a nens de 'La Bella Dorment', i va constituir una aposta molt ambiciosa de Walt Disney Pictures que va aconseguir crear un conte de fades amb un entorn de faula, un guió interessant, tocs divertits i de màgia, i una protagonista molt ben trobada interpretada per Angelina Jolie.

Amb una disposició tan efectiva dels elements, veiem com la pel·lícula ens submergeix de ple en un món embruixat que ens fa enganxar-nos a una història sorprenent i que ens ajuda a extreure la típica lliçó que solen incloure tots els contes d'aquesta mena.

 

24. The Maze Runner, de 2014

Thomas, el protagonista de la pel·lícula, es desperta dins d'un ascensor i, quan s'obre la porta, accedeix a un laberint que no sembla tenir sortida i que està freqüentat per diverses bèsties sanguinàries. Juntament amb alguns altres nois, cada nit es posa a córrer pel laberint per mirar de trobar on és la sortida però, de cop, a través de l'ascensor arriba una noia que du un missatge que indica que ja no arribarà ningú més.

Amb aquesta presentació, 'The Maze Runner' volia tornar a viure l'èxit aconseguit amb el cèlebre 'thriller' de supervivència 'Els jocs de la fam'. Malgrat que resulti inferior en determinats aspectes, en cas que t'agradés aquella saga també t'interessarà aquesta història tan vertiginosa.

25. Divergent, de 2014

Aquesta saga va aportar un aire renovat al recurs de les sagues, a través d'una trama una mica complexa però ben eficient: l'escenari de la pel·lícula se situa en una societat que està dividida en diferents categories de caràcters —erudició, gosadia, veritat, abnegació i cordialitat—, i la protagonista Beatrice decideix quelcom que posa en un compromís tant la seva existència com l'ordre social existent, cosa que dona pas a una excitant aventura.

Amb algun toc de 'thriller' fantàstic, en aquest llargmetratge trobem una barreja de filosofia, de romanç i d'acció en què es remarquen molt les contradiccions que podem trobar a la personalitat. Tot i que pot esdevenir inescrutable i obtusa en algunes ocasions, resulta perfecta per a totes aquelles persones que gaudeixin amb 'Els jocs de la fam'.

  • No et pots perdre: Les pel·lícules de Tarantino: de les pitjors a les millors

Comentaris

envia el comentari