IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Les 8 pel·lícules animades imprescindibles del 2018

No et perdis aquests llargmetratges que són ideals per als menuts de la casa, però també per als adults

Películas de animación estrenadas en 2018.
Les pel·lícules d'animació més interessants del 2018 | Carácter Urbano

Fa molt de temps que el cinema d'animació no és només cosa dels més menuts. L'expansió de les tècniques digitals 3D durant la dècada dels noranta —capitanejades per Pixar i produccions com ara 'Toy Story'—, així com les altres maneres d'elaborar l'animació que han aparescut, de l'estil de la tècnica del Stop-motion, a banda de la gran evolució que ha experimentat la imatge, han fet possible que una gran quantitat d'artistes s'hagin aproximat a l'univers de l'animació per tal de dur a terme diversos projectes personals.

A banda, els principals estudis d'animació que s'havien fet molt coneguts a través dels seus llargmetratges destinats a l'audiència infantil van poder percebre un parell de coses importants, tal com ha revelat 'Carácter Urbano': en primer lloc, que els infants que havien crescut acompanyats de les seves pel·lícules ja havien arribat a l'etapa adulta, però tenien ganes de continuar assistint a la seva trobada anual amb les cintes «de dibuixos». En segon lloc, que les persones que duen els menuts al cinema són els seus progenitors, que igualment mereixen passar bones estones a les sales de cinema.

Les cintes d'animació del 2018 que no et pots perdre

L'any 2018 va ser un moment molt bo per al cinema animat i, per retre homenatge a aquest gènere, aquí tens les millors pel·lícules d'animació que ens va deixar el 2018 i que has de veure:

1. Els Increïbles 2

Una de les cintes que més s’esperaven al llarg del 2018, tant d’animació com de no animació. Es tracta de la segona part d’una de les pel·lícules més representatives dels inicis de la dècada del 2000 i de la col·lecció de Pixar. 'Els Increïbles' havia permès que molts infants i també adults observessin la cara B que s’amaga a l’univers dels superherois, però sense deixar de sentir aquella fascinació per les coses extraordinàries que constitueix el fonament de tota ficció al voltant de les persones que tenen poders.

Dins d’aquesta segona part, s’ha assolit una cosa encara més complicada: un llargmetratge ideal sobre la generació que va poder visualitzar al cinema la primera part, abans d’arribar a l’etapa de l’adolescència, i que actualment lluita per tal de fer-se camí dins d’un univers que li costa de desxifrar.

D’aquesta manera, la forma que tenen de tractar els vincles amb els poders de la política, els mitjans de comunicació, la tecnologia, els grups de pressió... fa que els adults puguin gaudir d’un dels llargmetratges que més bé es connecta amb el present, i que els nens es deleixin amb la segona part de les aventures d’aquesta família d’herois.

Igualment, vehicula un missatge feminista que hauria d’arribar tant als més grans com als més menuts.

Finalment, hem de remarcar que el curtmetratge que Pixar va passar durant la seva estrena als cinemes, anomenat ‘Bao’ i que ha rebut el premi Oscar al millor curtmetratge animat, es podria dir que gairebé supera el llargmetratge. Una autèntica obra d’art que dura un total de 3 minuts.

2. Hotel Transsilvània 3: Unes vacances monstruoses

Es tracta de la tercera part d’una saga que és d’allò més divertida i entretinguda. ‘Hotel Transsilvània’ està pensada tant per als més menuts com per als adults, i ens proporciona l’atracció clàssica de veure com els típics éssers dolents dels contes es transformen en personatges plens de vulnerabilitat i de sentiments.

En aquesta història, el Comte Dràcula és el propietari d’un hotel luxós per a monstres i personatges que protagonitzen diverses històries terrorífiques. En un moment de la seva vida, opta per agafar-se vacances i fer un creuer ben luxós, una experiència que li farà descobrir l’amor. Ara bé, l’argument d’aquesta cinta no podia ser tan senzill: la dona de qui s'enamora pertany a una família que es dedica a caçar vampirs!

3. The Grinch

El conte clàssic del Dr. Seuss apareix adaptat en versió animada, després d’haver tingut també una versió amb actors de carn i ossos que va protagonitzar amb una disfressa verda el famós Jim Carrey, en una època en què l’univers digital encara no s’havia encarregat d’engolir el maquillatge al món del cinema.  

Amb la companyia del seu gos, anomenat Max, el Grinch ordeix un pla que l’ajudarà a frustrar les celebracions de l’anomenada Whoville —que es podria traduir com a Vila Qui—, de la mateixa manera que passa en les altres versions. Els plans del Grinch, però, topen amb els de la Cindy Lou, que és una apassionada del Nadal. Finalment, tots dos acabaran descobrint quin és l’autèntic esperit de les festes.

Sense cap mena de dubte, es tracta d’una cinta de Nadal molt ben feta i divertida que, a través d’una perspectiva carregada d’originalitat, fa que els nens descobreixin coses que normalment no els diem i fa que els adults passin l’estona d’allò més entretinguts, per mitjà dels dobles sentits que té.

4. Isle of Dogs

L’originalitat que caracteritza el director de cinema i creador Wes Anderson és una de les més notables de tot el planeta. Té una perspectiva ben particular pel que fa als vincles humans i que inclou moltes altres coses, ben variades: des d’un amor infantil durant uns campaments fins a un hotel al bell mig d’Europa durant la Primera Guerra Mundial, passant per la història que protagonitzen a l’Índia tres germans.

Wes Anderson, de fet, ha estat l’encarregat de dirigir ‘Isle of Dogs’, un llargmetratge molt interessant que està pensat més aviat per al públic adult —per l’humor i el ritme que té— i que ens explica la història d’un nen que mira de salvar el seu gos que, juntament amb tots els altres d’una metròpoli japonesa, s’ha vist confinat en una illa a causa d’un cas de grip.

El més interessant d’aquesta cinta, un punt que Wes Anderson ja va posar en pràctica a ‘Fantastic Mr. Fox’, és que l’acció es produeix a partir del punt de vista dels animals, un fet que resulta de gran interès a nivell de l’animació i també a nivell de la narració.

5. Spiderman: Un nou univers

‘Spiderman: Un nou univers’ ha arribat als cinemes amb molta força: de fet, ha guanyat l’Oscar al millor llargmetratge animat, amb un gran èxit a les taquilles. La pel·lícula ens arriba a partir d’un moviment més aviat desesperat de la casa Sony que, després de no haver fet gaire bon ús dels drets sobre ‘Spiderman’, cada cop en té menys, i que busca conquerir el públic amb un producte diferent que tracta d’un dels herois més apreciats i famosos del planeta.

En el moment en què va aparèixer la cinta, ens va captivar la utilització que fa dels colors, l’estètica arriscada que presenta i les encertades propostes narratives que fa, en una època en què el cinema d’animació acaba amb totes les coses que estan establertes.

És molt possible que no puguis trobar males crítiques d’aquest llargmetratge, i aquesta no en serà una excepció. La història és molt típica: un noi pateix la picada d’una aranya que és radioactiva i, a partir d’aleshores, desenvolupa els seus poders. Aquí, el fet més original és que el malvat de la pel·lícula és capaç d’obrir portes que porten a dimensions paral·leles i, per això, els Spiderman diferents que hi ha s’hauran d’aliar per lluitar contra ell.

6. Another Day of Life

Aquesta cinta magnífica està inspirada en el llibre homònim de Ryszard Kapuscinski, i ha rebut el Goya i el Premi del Cinema Europeu al millor llargmetratge animat, entre altres.

Tant la pel·lícula com el llibre mostren de quina manera el periodista d’origen polonès va viatjar l’any 1975 a Angola, per tal de donar cobertura a un dels darrers fronts que hi havia del conflicte de la guerra freda, responsable d’una guerra civil i d’un nombre molt elevat de morts. Kapuscinski —i, gràcies a ell, ‘Another Day of Life’—, reconstrueix com es vivia a Angola després dels estralls de la guerra.

Una cinta que prefereix recórrer a l’animació que als actors de carn i ossos, perquè mostrar els fets que van tenir lloc a través de persones reals seria realment dur.

7. Cristopher Robin

El director Ewan McGregor, seguint l’estil de la pel·lícula ‘Hook’ de Spielberg —en què finalment el cèlebre Peter Pan creixia—, ens obsequia amb un Christopher Robin que es decideix a deixar el món de Winnie the Pooh i dels seus altres amics per anar a l’escola i avançar cap a l’edat adulta.

Robin es fa gran, contrau matrimoni i té fills. La seva vida s’emmarca dins de la normalitat fins que, un bon dia, l’entranyable Winnie the Pooh opta per anar-lo a buscar i es presenta a la ciutat de Londres, on tots dos viuran diverses aventures magnífiques.

No només ‘Winnie the Pooh’ és tot un clàssic, sinó que és molt interessant acostar-nos-hi en qualsevol moment. Els efectes i l’animació de la pel·lícula de Disney són tan bons que va estar nominada a la darrera gala dels Oscar.

8. Cavernícola

Es tracta d’un dels millors llargmetratges animats que s’han fet el 2018. Tot i que no està tan cuidat estèticament com els seus competidors i que consta d’una història més aviat senzilla, posseeix l’essència del cinema que ens fa una remissió al món de la fantasia i dels somnis. De fet, la pel·lícula fa que ens arribem a creure totes les coses que té ganes d’explicar-nos.

El llargmetratge, d’origen britànic, consta d’una història d’allò més singular: en el moment en què cau el meteorit que elimina tots els dinosaures del planeta Terra, diversos cavernícoles creen el futbol a partir d’una pedra que treu fum.

Això constitueix el punt de partida d’una cinta que combina diversió, futbol i algunes dades de la prehistòria que segurament molta gent té oblidades. Es pot veure en qualsevol moment, i resulta especialment aconsellable perquè fa que ens endinsem en un món que ens queda ben lluny, tot i que el futbol sempre hi serà.


Comentaris

envia el comentari