Un periodista acusa de censura la direcció de TV3

El cas s'origina a partir del documental sobre el cas Sandro Rosell

Imatge de l'exterior dels estudis de TV3
Una imatge de la vista exterior dels estudis de Televisió de Catalunya. | TV3

Una polèmica envolta Televisió de Catalunya i els seus comandaments, encapçalats pel director de la casa, Vicent Sanchis, i el cap d'Informatius, David Bassa. El periodista esportiu Víctor Lavagnini és l'autor del documental que es va emetre aquest diumenge a un quart d'onze de la nit sobre la detenció i el període de presó preventiva, amb la posterior absolució, que van viure durant dos anys l'ex president del FC Barcelona, Sandro Rosell, i el seu soci, Joan Besolí.

Censura de la direcció de TV3, segons Lavagnini

Tot i ser-ne l'autor, però, el seu nom no va aparèixer, com a signatura, en cap moment del documental. És la protesta de Lavagnini contra l'actuació de censura que, al seu parer, ha aplicat la direcció de TV3. L'explicació és la següent: Lavagnini ha revelat que la direcció de la casa ha retallat i retirat del documental la seqüència on es parlava de problemes legals en relació a Mediapro, l'empresa de Jaume Roures, a qui Rosell ja va assenyalar fa unes setmanes a 'Lo de Évole', a 'La Sexta', com una de les persones que podria estar darrere del seu cas.

També s'hauria censurat, segons una carta de Lavagnini a Sanchis publicada parcialment a 'Mundo Deportivo', l'epíleg final amb una veu en off de Rosell fent algunes reflexions extretes del llibre del mateix Rosell 'Una forta abraçada'. «La censura informativa de la Direcció de Televisió de Catalunya, autoritat editorial i màxima responsable de la graella de programes i dels seus continguts, es produeix en l'eliminació d'un fragment que forma part de la mateixa causa judicial», es justifica Lavagnini respecte el fragment referent a Mediapro.

Greu acusació també al cap d'Informatius

Amb aquesta carta, Lavagnini s'acollia a la clàusula periodística de consciència i demanava que es retirés la seva firma del documental en qüestió. A l'acusació de censura, en sumava una altra, de velada, al cap d'Informatius: «No vull entrar en altres aspectes com la mala praxi del cap d'Informatius David Bassa, que no té cap valor perquè no està contemplada en l'Estatut Professional, ni en el Codi Deontològic, tot i haver vulnerat el meu exercici professional greument».

El documental, doncs, es va acabar emetent, retallat, aquest diumenge —tot i que 'TV3' disposava de l'entrevista a Rosell abans que 'La Sexta' i, a causa d'haver-ne aturat l'emissió, el canal privat se'ls va acabar avançant. L'emissió es va fer sense la firma de Lavagnini, que compta, això sí, amb el suport del comitè d'empresa de TV3:


Comentaris

envia el comentari