Iker Jiménez presentant el seu programa Horizonte informe Covid a la Cuatro

Milers d'afectats i 3.800 morts a Espanya: el cas amb què torna Iker Jiménez

Iker Jiménez torna aquest diumenge a Cuatro amb una nova temporada de 'Cuarto Milenio'

Iker Jiménez torna a la graella de Cuatro dos dies després d'unes merescudes vacances d'estiu. Cuarto Milenio arriba una altra vegada a les nits dels diumenges per a alegria del seu fidel audiència. El periodista basc torna amb més força que mai a les pantalles de Mediaset amb un programa que segur que serà molt mediàtic. 

La síndrome és el documental amb el qual Cuarto Milenio arrencarà la seva nova temporada diumenge 5 de setembre. Amb aquest reportatge, Jiménez comprovarà què va provocar la crisi més gran d'intoxicació alimentària a Espanya. Estem parlant de la intoxicació pel consum humà d'oli de colza desnaturalitzat amb anilina a Espanya, l'any 1981.

El documental s'estrenarà en un parell de dies en horari de màxima audiència. Iker Jiménez, director i presentador del programa, posarà sobre la taula diverses teories. Cal destacar que aquest cas va afectar a més de 20.000 persones fa 40 anys. I l'assumpte és que, el dia d'avui, encara hi ha molts dubtes.

Iker Jiménez torna amb un documental sobre la intoxicació alimentària de l'oli de colza

Hi ha molts investigadors que consideren que la causa dels problemes de salut, amb 3.800 morts, es va deure al consum de l'oli de colza. Al seu torn, el programa de Cuatro vol fer un «homenatge a les víctimes». Així s'ha referit Iker Jiménez a la roda de premsa de presentació de la nova temporada de 'Cuarto Milenio', que presenta amb Carmen Porter.

El citat documental inclou diversos testimonis d'experts, metges i afectats per aquella tragèdia alimentària. Fins a tres anys s'han dedicat a investigar els autors d'aquest reportatge. Un documental que incideix en els motius d'un enverinament que va causar seqüeles pulmonars, cutànies, neurològiques i deteriorament muscular irreversible.

Iker Jiménez i Carmen Porter s'han ressenyat el paral·lelisme que hi ha entre aquesta síndrome tòxica i la pandèmia del coronavirus. «Ens va permetre endevinar el que anava a passar amb la COVID-19 gràcies a la intervenció de doctors prominents que ja van haver d'enfrontar-se amb una cosa semblant fa 40 anys», han explicat.

«Anem a veure com hi ha metges que per dir la veritat són destituïts. Veurem com, a vegades, sense evidències científiques, es van donar per bones coses que després no ho eren».

«També com els polítics tenen solament una missió que fa 40 anys era igual que avui: no alarmar», ha apuntat Jiménez. El comunicador basc ha valorat la seva intenció ferma d'«informar en comptes d'enganyar».

Quatre dècades després d'aquest espinós cas, se segueix sense dilucidar quin va ser l'agent tòxic que va generar la síndrome. I això que va ser investigat pel Centre per al Control i Prevenció de Malalties (CDC), d'Atlanta (EUA).

Noves seccions per a la temporada 21/22 de 'Cuarto Milenio'

A més del documental, el periodista basc va informar la premsa congregada de les noves seccions que tindrà el programa de Cuatro. El documental sobre la intoxicació alimentària de 1981 a Espanya obrirà una temporada de 'Cuarto Milenio' que comptarà amb tres noves seccions.

Una cosa, espai on Iker Jiménez requereix respostes al tema dels ovniso Llocs marcats, en la qual s'investiguen casos desconeguts a casa nostra. També s'estrenarà Les lliçons de doctor Campillo, amb José Enrique Campillo, catedràtic de Fisiologia a la Universitat d'Extremadura. En aquest espai, l'expert analitzarà enigmes com la consciència i la vida després de la mort.

A més de les novetats esmentades per a aquest nou curs a 'Cuarto Milenio', es mantindran altres seccions veteranes. Estem parlant de Cineclub i El que no et van explicar de...