ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya suma gairebé 20.000 nous contagis i 401 defuncions més per coronavirus

L’àvia de la Fabada Litoral va morir en solitud

Antònia Cruells no estava casada, no tenia fills i no sabia preparar el plat que la va fer famosa

Antònia Cruells, va ser la protagonista de l'anunci de Favada Litoral
Antònia Cruells, va ser la protagonista de l'anunci de 'Fabada Litoral'   | CEDIDA

L’entranyable àvia de la ‘Fabada Litoral’ va morir tota sola a casa seva. Antònia Cruells és tota una paradoxa. Coneguda nacionalment pel seu paper en un anunci de televisió, a la vida real no era àvia ni asturiana. Sense marit ni fills, vivia a Sant Martí de Centelles, un municipi de la comarca d’Osona, i no sabia ni preparar el plat que la va fer famosa: «Ho feia molt malament».

Antònia ens va dir adéu en solitud. Tot i que deien que tenia 90 anys, la seva edat sempre ha estat un misteri i sempre ho serà, ja que «no va aparèixer ni en el record del tanatori». Així ho han explicat els seus familiars que la recorden amb afecte.

Molt riallera, alegre i positiva

Filla de transportistes, Cruells va treballar durant molts anys d’administrativa, sense saber que en un moment donat la seva cara acabaria sent reconeguda al llarg del país. Segons han explicat persones properes, era molt positiva, alegre i riallera, tot i que la «iaia Antònia» tenia un «caràcter fort» i no se li podia dur la contrària.

La «iaia Antònia» era molt estimada entre la gent del seu poble
La «iaia Antònia» era molt estimada entre la gent del seu poble | CEDIDA

Si els seus coneguts oblidaven el seu aniversari, Antònia feia broma amb ells: «Aquest any no m'has felicitat pel meu sant. Com l'any que ve no em felicitis, t'apunto a la meva llista negra». En aquestes ocasions especials, la seva casa s’omplia de tota la gent del poble que volien felicitar-la, com si fossin una gran família.

Antònia Cruells era molt independent, però, segons ha recordat Olga, una familiar seva, «li encantava sortir al carrer i parlar amb tothom, amb un somriure i rient-se per tot. Sobretot amb els nens». Amb els que gaudia molt, com quan es disfressava de castanyera i anava a l’escola del poble per menjar castanyes amb ells, o el dia de Reis, que obria els regals amb la mateixa il·lusió que els petits.

Antònia Cruells sempre serà recordada com l'àvia de la 'Fabada Litoral'
Antònia Cruells sempre serà recordada com l'àvia de la 'Fabada Litoral' | Fabada Litoral

La fama imprevista de l’àvia Antònia

Tot va començar amb la mort del seu germà. En aquell moment Antònia ho estava passant molt malament i les seves amigues van trucar a ‘Fricandó Matiner’ de RAC105 per felicitar-la pel seu aniversari. Pensant-se que era una trucada qualsevol, va respondre com ho feia habitualment: «Bon dia al dematí!». Aquesta espontaneïtat va ser l’inici de la seva fama.

Realment no li agradava que li diguessin àvia, ha explicat Olga, però a Catalunya tothom la coneixia com la «iaia Antònia» i, a partir de les col·laboracions a la ràdio, es va fer nacionalment famosa gràcies als anuncis que va fer el 2007 i el 2008. D’aleshores ençà i per sempre serà recordada amb estima com l’àvia de la ‘Fabada Litoral’.


Comentaris

envia el comentari