Chicote i cuiners catalans destapen un frau en diversos restaurants

Els xefs Albert Raurich i Hideki Matsuhisa van posar en relleu la perillositat del 'peix mantega'

Alberto Chicote visita Barcelona per parlar del 'peix mantega'
Alberto Chicote visita Barcelona per parlar del 'peix mantega' | Semana

En el seu programa '¿Te lo vas a comer?', Alberto Chicote fa setmanes que denuncia alguns fraus que es produeixen en el sector de l’alimentació o de la restauració. En la seva última emissió, volia donar a conèixer el cas del mal anomenat ‘peix mantega’ i per això, una de les seves parades va ser a Barcelona on va parlar amb dos xefs de la capital catalana experts en cuina amb peix.

El conegut cuiner va visitar els seus dos companys Albert Raurich i Hideo Matsuhisa. El primer és el propietari del ‘Dos Palillos’ i el ‘Dos Pebrots’. El segon és un japonès que fa vint anys que és a la ciutat on regenta quatre restaurants, entre ells el Shunka, amb una estrella Michelin. Tots dos afirmen que no utilitzen aquest tipus de peix no només per coses com la seva textura sinó perquè està comprovat que provoca problemes estomacals.

«La gent et diu que l’has de tenir»

Els dos restauradors es mostren sorpresos perquè aquest peix estigui present a Madrid mentre a Catalunya és molt difícil trobar-lo. Matsuhisa explicava que al Japó el ‘peix mantega’ està prohibit des de 1970. Confirma com alguns clients gairebé s’escandalitzen quan no el troben a la seva carta: «Mig insultant, et diuen no el tens, però l’has de tenir».

Albert Raurich i Hideo Matsuhisa parlen del 'peix mantega' amb Chicote
Albert Raurich i Hideo Matsuhisa parlen del 'peix mantega' amb Chicote | Antena 3

Raurich opina que «la gent no és conscient que consumirà una cosa que els farà mal». Coincideixen que fa falta informació, sobre de les autoritats europees. Llavors, Chicote els sorprèn explicant-los que l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició recomana que no es consumeixi cru, quan aquest peix s’utilitza principalment per fer sushi.

Desconeixement als restaurants i peixateries de Madrid

Al llarg del reportatge, el cuiner madrileny demostra com a molts restaurants i peixateries de la seva ciutat desconeixen o oculten informació als consumidors sobre la realitat d’aquest peix. La primera, i més bàsica, és que no l’anomenen amb el seu nom real que és escolar negre perquè no sona tan bé com ‘peix mantega’.

Chicote, que també va destapar una pràctica habitual de servir perca del Nil per mero, comprova el mal ús que fan en molts restaurants asiàtics d'aquest peix. És per això, que cuiners com Albert Raurich demanen «honestedat» als seus companys de professió.   


Comentaris

envia el comentari