Diversos col·laboradors de 'Mediaset', a judici a causa de la família Franco

La causa inclou a Jimmy Giménez-Arnau com a denunciat i a la seva exdona María del Mar Martínez-Bordiú com a denunciant

Aquest dimecres, 26 de maig, ha arrencat a Madrid el judici contra dotze responsables i col·laboradors de 'Mediaset' per una demanda interposada pels descendents de dictador Francisco Franco. La família de qui va ser Caudillo d'Espanya entre 1939 i 1975 va decidir el 2019 denunciar les persones que van dirigir i van col·laborar en el reportatge 'La herencia de los Franco', emès dins del programa 'En el punto de mira' de Cuatro durant el mes de juliol de 2018.

A l'espai es van tractar les diferents propietats que el dictador va deixar en herència a la seva família, sovint motiu de polèmica i de litigis, com és el cas del Pazo de Meirás, la finca de Valdelafuentes o els palaus de Cornide i el Canto del Pico. El contingut del programa, fruit d'una investigació periodística i del testimoni d'alguns col·laboradors, no va agradar gens a la família Franco, que va enviar un burofax a 'Mediaset' demanant la retirada de l'episodi emès.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Davant la negativa de l'emissora televisiva, van decidir emprendre la via civil i penal contra l'empresa i finalment serà per la primera d'elles la que es resoldrà en primer lloc, mentre que la penal segueix en fase d'instrucció.

Una demanda en què María del Mar Martínez-Bordiú denuncia el seu exmarit, Jimmy Giménez-Arnau

El judici arrenca aquest dimecres al Saló d'Actes dels jutjats de plaça de Castilla, a Madrid. Els acusats són el president de 'Mediaset', Alejandro Echevarría, i els dos directors del programa, tres reporters i diversos col·laboradors de l'episodi emès a l'estiu de 2018, ja fa gairebé tres anys. En concret, es tracta, a més del mateix Echevarría, de Raül López Palomar, Juan Serrano, Lorena Correa, Pablo de Miguel, Juan Carlos González, Carla Sanz, Carlos Roberto Babio Urquidica, Javier Otero Bada i Mariano Sánchez Soler. A ells se suma Joaquín José Giménez-Arnau Pont, més conegut com a Jimmy Giménez-Arnau.

Cal recordar que el famós periodista, de 77 anys, va estar casat entre 1977 i 1982 amb una de les netes de Franco, María del Mar Martínez-Bordiú, 'Merry', amb qui va tenir una filla, Letícia. Doncs bé: 'Merry' és una de les denunciants en aquest cas, on els Franco creuen que s'ha vulnerat el seu «dret a l'honor». I és que, després d'una relació tempestuosa que va culminar fa ja gairebé 40 anys, l'exparella s'haurà de veure les cares de nou, en aquest cas als jutjats; encara que Jimmy Giménez-Arnau ha estat declarat en rebel·lia, ja que s'ha presentat a la causa sense advocat.

A més de 'Merry', en la demanda presentada participen gairebé tots els nets del dictador espanyol: Francisco Franco, Jaime, María Aránzazu, José Cristóbal i Maria de la O. Només hi ha, doncs, una excepció: s'ha mantingut al marge de la denúncia Carmen Martínez-Bordiú, que ha rebutjat de ple participar en aquestes accions judicials.

Així tot, s'espera que el judici quedi vist per a sentència aquest mateix dimecres i, si la sentència acaba sent absolutòria, difícilment arribarà a judici la causa penal, encara pendent d'acabar la instrucció; mentre que si, per contra, és condemnatòria, 'Mediaset' haurà, a més de retirar el programa de totes les seves plataformes, fer front a les costes del judici i indemnitzar la família Franco.

Els Franco, immersos en diverses batalles legals

Aquesta no és, per descomptat, l'única batalla legal en què participen els descendents del dictador, en concret els seus nets, a excepció també de Carmen Martínez-Bordiú. Des de l'exhumació del fèretre de Franco i el seu trasllat des del Valle de los Caídos fins al cementiri del Pardo-Mingorrubio, la família del dictador ha iniciat una ofensiva judicial en què no ha tingut objeccions de denunciar a qualsevol que considerés estar ofenent el seu honor o els seus interessos. Per tant, no hi ha dubte que la família Franco ha tornat al primer pla judicial a Espanya.


Comentaris

envia el comentari