El presentador Eloi Vila escriu un emotiu comiat per la mort de la seva mare

Magda Escarrà va crear una escola a Barcelona en ple franquisme i ensenyava en català, quan la llengua estava prohibida i perseguida

El presentador Eloi Vila
El periodista condueix l'exitós programa d'entrevistes de TV3 'Al cotxe!' | Instagram | @eloi5

«Doncs això, que a casa hem començat bé l'any. S'ha mort la mare. Sí, la mare. Que gran que és la mare, la meva, la teva, la vostra. La mare». És un fragment de l'emotiu comiat que Eloi Vila, una de les cares més conegudes de TV3, ha dedicat a la seva mare. Magda Escarré ha mort just començar l'any i el periodista ha mostrat tota l'estima i l'orgull que li té en unes paraules publicades al diari 'El 9Nou'.

Vila, conductor del programa 'Al cotxe!', regala cada setmana moments profunds en les converses íntimes que manté amb els convidats a l'interior d'un vehicle, mentre recorre els carrers de Barcelona. Sempre comprensiu i amb un do especial per escoltar els qui se li obren durant les gravacions, ara és ell qui descobreix el seu racó més sentit. «Per ser conscient que la meva mare era l'hòstia i per sentir profundament el llegat pedagògic que ha deixat al país", diu al text.

I és que la seva mare va muntar una escola «en la grisa Barcelona dels anys 60, concretament l'any 1964, en ple franquisme», al barri de Gràcia, prop del Parc Gúell. Es deia Escola Heidi, personatge de moda en aquella època, i va ser un referent d'escola inclusiva, laica i en català, en un moment en què ensenyar la llengua catalana era, mínim, complicat.

Quan el català estava prohibit, ella l'ensenyava

El periodista explica també que la seva mare patia una malaltia al fetge, motiu pel qual amb 50 anys va deixar d'exercir com a mestra. Un trasplantament va donar-li 26 anys més de vida, però no va poder tornar mai a l'escola. Eloi, agraït a la seva mare com a fill, ho està també per la seva lluita «ensenyant català, quan el català estava perseguit i prohibit».

Eloi Vila i Pilar Rahola
Eloi Vila ha rebut mostres d'afecte de companys de TV3 que han llegit el seu escrit | TV3

 

«Fills de famílies que a casa parlaven en castellà, però que volien que els seus fills i filles aprenguessin la llengua del país que els havia acollit», concreta el presentador sobre aquells nens catalans als quals la seva mare ensenyava. Ara, li bull la sang quan sent polítics que «diuen que en aquest país tenim un problema lingüístic»: «M'emprenya molt».

«Tota aquesta gent que amb tota la mala bava del món abonen un problema que és inexistent, no passarà. Els engegarem a pastar fang». Amb aquesta promesa a la seva mare i un 'descansi en pau' acaba el seu relat Eloi Vila, una bonica mostra d'amor que han reconegut companys seus de professió, com el presentador dels informatius, Carles Costa, al seu compte de Twitter


Comentaris

envia el comentari