Primer pla de Rocío Jurado en una imatge d'arxiu.

L'entrevista de Rocío Jurado que torna a sortir a la llum i que portarà cua

Rocío Jurado deixava en evidència una persona molt propera a ella

Rocío Jurado s'ha tornat a convertir en tendència a les xarxes socials en les últimes hores. El motiu és que divendres a la nit es va emetre un nou especial sobre ella dins el 'Deluxe' que va portar per títol 'Lo siento, mi amor'. Un espai en què va quedar palès que la cantant va ser una clara feminista malgrat els temps que li van tocar viure.

Moltes declaracions van sorprendre al públic i també l'anàlisi d'algunes de les seves cançons. I és que eren un al·legat a favor de la llibertat de la dona i de la igualtat.

Però entre totes les imatges n'hi va haver unes que van aconseguir deixar amb la boca oberta al públic. Es tractava d'una entrevista en què no va dubtar a deixar en dubte a qui va ser el seu últim marit: José Ortega Cano.

Rocío Jurado carrega contra Ortega Cano pel seu masclisme

Rocío tenia caràcter i, com es va exposar a l'especial, era una defensora del feminisme. I això va quedar palès en el vídeo que es va emetre i en què apareixia amb el seu marit. Es tractava d'una entrevista que l'any 1999 es va realitzar a tots dos a Onda Cero.

El matrimoni apareixia relaxat contestant les preguntes, però tot va canviar de sobte. Va passar quan se li va preguntar al torero pel masclisme que regnava al món de la tauromàquia. Davant d'aquesta qüestió, ell va respondre somrient: «Ja per si mateix, el toro surt allà amb allò penjant i a veure qui és paio o la tia que...».

En aquest moment, 'La Jurado' amb cara d'enuig va decidir tallar la intervenció de la seva parella. Ho va fer per dir: «Si no és per la vaca no surt el toro, així que donarem a cadascú el que sigui de cadascú».

José Ortega Cano i Rocío Jurado en un photocall
Rocío Jurado 'arremetia' contra Ortega Cano per les seves paraules masclistes | cedida

Aquestes paraules, al principi, van provocar les rialles d'Ortega, encara que aviat el seu rictus va canviar. Va passar perquè ella va anar més enllà visiblement enutjada: «A mi tant masclisme m'aclapara. Jo no soc feminista desesperada, però el que cal defensar la dona la defenso i això és exagerat».

El destre va intentar intervenir-hi, però la cantant no el va deixar, cosa que va provocar la seva cara d'enuig. Davant del qual estava passant, el locutor els va demanar que no discutissin. I la resposta va ser clara: «És que a mi no m'agrada tant masclisme».

Una entrevista que poca gent coneixia i que va deixar de manifest per al públic que ella no tolerava certs comentaris en contra de la figura de la dona.

Rocío Jurado, una icona feminista

A més de les imatges esmentades, es van mostrar altres raons per les quals l'artista va ser una clara defensora del feminisme. Per exemple, es va donar a conèixer que les seves cançons, en una etapa convulsa del país, es van atrevir a parlar per primer cop d'assumptes que eren un tabú.

Ens estem referint al divorci, a la insatisfacció sexual de les dones i fins i tot a la masturbació. Aquests temes els va abordar sense embuts i clarament en composicions com a 'Lo siento, mi amor' i 'Amores a solas', entre d'altres.

Per això va haver de lluitar contra la censura i fins i tot contra els intents de la dona d'un ministre del règim d'evitar una de les seves actuacions.

Imatge de Rocío Jurado i Rocío Carrasco fent-se una abraçada
Rocío Jurado va lluitar contra la censura i contra el masclisme de manera ferma i clara | Arxiu

Tot això i més va ser el que es va poder veure i conèixer en l'especial que va ser lloat per Ana Bernal, experta en dret de la dona. Així, va dir: «És un exercici de memòria històrica feminista, de moltes dones anònimes i del moviment que va lluitar als carrers pels drets. I també de les que estaven a primera fila, que tenien un nom i visibilitat i van sumar des de les seves pròpies professions».

«Rocío, des de la cultura i des del seu compromís, els utilitza com a estendard per crear aquesta consciència. Des de les seves cançons aconseguia crear aquesta llavor», emfatitzava.