Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'Iker Jiménez a un acte promocional

Iker Jiménez mostra una impactant imatge sobre la Covid que fa estremir l'audiència

L'equip d''Informe Covid' va intentar mostrar l'abast de la pandèmia amb una imatge de taüts en un carrer de Nova York

Primer pla d'Iker Jiménez a un acte promocional
Primer pla d'Iker Jiménez a un acte promocional | GTRES

Iker Jiménez va voler acomiadar l'any 2020, que tots recordarem com l'any del coronavirus, amb un especial «Informe Covid» en el qual va fer balanç de la pandèmia. El programa es va centrar en el ball de xifres i la confusió regnant quant a l'abast real de la pandèmia, tractant així de revelar les dades reals del coronavirus al nostre país.

El moment impactant del programa, emès el 30 de desembre, va arribar amb una imatge que simulava la col·locació de tots els fèretres dels morts per Covid-19 a Espanya en la Cinquena Avinguda de Nova York.

Un total de 8,2 quilòmetres de taüts dels 80.000 morts que es calcula que hi ha hagut a Espanya. La xifra és molt superior als 50.837 morts que diu el ministeri de Sanitat. I és que les estadístiques no tenen en compte alguns paràmetres a l'hora d'incloure als morts en l'estadística, però existeixen altres maneres d'explicar-los.

Nicolás Rodríguez, CEO de Dathos Proyectos, una associació que treballa juntament amb el Sistema de Mortalitat Diària (MoMo) i l'Institut Internacional d'Estadística (INE), assegura que «hi ha hagut més de 85.000 morts des que va començar la pandèmia». El presentador, Iker Jiménez, es va proposar en el programa analitzar la xifra real de morts a Espanya.

Iker Jiménez va donar per bo l'anàlisi de Nicolás Rodríguez i va assegurar a l'inici del programa que aquesta és «la dimensió real del que ha succeït al nostre país», una cosa que va definir com «una sensació impressionant», ja que «mai havíem viscut això».

El director executiu de Dathos Proyectos creu que ja estem fins i tot per sobre de les 90.000 morts. Segons va explicar, «el motiu d'aquest desfasament és que s'estan catalogant morts per Covid o sospita, i des de maig véiem que se n'anaven més del doble dels casos oficials». Un tema que ha generat molta controvèrsia a Espanya.

Ball de xifres de morts a Espanya

El ministeri de Sanitat, i en concret els seus responsables Salvador Illa i Fernando Simón, han estat molt criticats pel ball de xifres i el que molts consideren com una intenció d'amagar els morts reals. Sanitat ha defensat sempre que les xifres responen a un sistema de recompte que va variant a mesura que es perfecciona.

Però la realitat és que en les estadístiques no es compten molts morts. A vegades té a veure amb el sistema de recompte de les comunitats autònomes i el seu agregat en l'estadística nacional. Altres vegades té a veure amb el criteri d'inclusió dels morts en l'estadística. Per exemple, al principi de la pandèmia sol s'incloïa en les dades els morts als quals se'ls havia realitzat una prova PCR.

Al llarg dels mesos han aparegut nous sistemes de recompte dels morts que donen una xifra més real i que ofereixen una dimensió de la gravetat de la pandèmia a Espanya. Existeix, per exemple, l'excés de mortalitat: els morts de més respecte de l'any passat en el mateix període, que es dispara en 2020.

Iker Jiménez va preguntar a Nicolás Rodríguez si seria possible que el coronavirus superés les morts per la grip espanyola de 1918. «Anem pel camí d'això», va dir l'expert, «amb un agreujant, a més, i és que la grip espanyola va tenir repeticions els dos anys posteriors».

La xifra de morts per coronavirus a Espanya continua sent una de les grans incògnites. Sobretot perquè en les primeres setmanes hi havia molt poques proves de detecció de la Covid-19 i molts morts no van ser comptats en l'estadística. L'última correcció en aquest sentit la va fer l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que el 10 de desembre va afegir 18.557 morts més entre gener i maig amb coronavirus o sospita d'haver-ho contret.

Les xifres oficials deien que en aquest període van morir a Espanya 27.127 persones de Covid-19, una dada que segons l'estadística de defuncions anuals de l'INE es queda curta. Segons l'organisme, al llarg de la pandèmia hi ha hagut un excés de mortalitat del 26%.