Iker Jiménez revela en directe les dades 'reals' del coronavirus en 2020

El periodista acaba l'any volent demostrar que les xifres proporcionades per Sanitat són falses

Iker Jiménez durant el seu programa amb vestit de color blau fosc i micròfon davant
Iker Jiménez assegura que les xifres de morts són més altes que les compartides pels governs | Cedida

Des de l'esclat de la pandèmia, Iker Jiménez s'ha convertit en un dels periodistes més preocupats per informar de la gravetat del virus. Encara que al principi va ser titllat d'alarmista, el periodista ha continuat amb una labor de recerca que segueix oberta avui dia amb cada episodi d’ 'Informe Covid', el programa emès a Telecinco.

En l'última emissió del programa, Iker Jiménez ha comptat amb una taula composta per diversos experts que han intentat llançar una mica de llum sobre la incidència real de la pandèmia a tot el món.

El vaivé de dades de contagiats i morts ha estat notable en tots els països, especialment durant la primera onada de la pandèmia. A causa de la falta d'una capacitat diagnòstica eficient, les xifres oficials recollides per les administracions sanitàries no van ser capaces de recollir el total d'afectats pel coronavirus.

La veritable xifra de morts per coronavirus a Espanya segons Iker Jiménez

Recentment, el Ministeri de Sanitat va actualitzar les xifres de morts per coronavirus, incloent en la llista a aquells que no van tenir una prova positiva, però van morir amb símptomes del virus.

Després d'analitzar les dades provisionals de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que durant els tres primers mesos de la pandèmia va detectar un excés de mortalitat de 47.105 persones, les autoritats espanyoles han assegurat que els morts al nostre país no superen els 50.000.

No obstant això, les dades revelades per Iker Jiménez a 'Informe Covid' llancen una xifra molt major. A través d'una simulació amb 80.000 taüts recorrent la 5a Avinguda de Nova York, el programa ha volgut posar de manifest la xifra real de morts per coronavirus al nostre país.

«Hi ha imatges que no ens agraden veure mai, però són una realitat. Això és la dimensió real del que ha succeït a Espanya», comentava el presentador davant la imatge de 80.000 taüts recorrent els més de 8 quilòmetres que té l'avinguda estatunidenca.

El programa, que ha comptat amb la presència de l'expert en anàlisi de dades Nicolás Rodríguez, ha revelat que a Espanya han mort més de 85.000 persones des de l'esclat de la crisi sanitària. Una xifra que, segons l'expert, se situarà per sobre dels 90.000.

Les xifres reals del coronavirus en la resta del món

El desfasament en les xifres de morts i contagiats de coronavirus ha estat un fenomen que s'ha repetit a tot el món. Segons ha revelat Iker Jiménez, les xifres quant a morts es multipliquen, com a mínim, per dues si les comparem amb les reportades oficialment. Pel que fa als contagis, les dades caldria multiplicar-les per deu.

Això succeeix en països com el Brasil, Mèxic, la Xina, Rússia i els Estats Units. Una cosa similar ha ocorregut als països europeus, una situació que s'ha exemplificat en el programa amb el cas italià.

'Informe Covid' va comptar amb la presència telemàtica d'un conseller de salut d'Itàlia, que va assegurar que l'estudi epidemiològic realitzat en la primera fase havia revelat que per cada cas notificat hi havia 6 no notificats.  «Oficialment en els primers mesos de pandèmia vam tenir 200.000 casos, però en realitat vam tenir més de sis milions de casos, que és una diferència molt gran», assenyalava el conseller.

Després d'escoltar als experts, Iker Jiménez revelava també l'estrany cas d'Àfrica, on el coronavirus continua matant en silenci. Segons ha assenyalat el periodista, les dades oficials recullen que a Sud-àfrica hi ha hagut més morts que en la resta del continent africà, unes xifres que posen de manifest la falta de recursos per a diagnosticar la malaltia als països subdesenvolupats.

Amb aquest últim capítol d' 'Informe Covid', Iker Jiménez ha posat sobre la taula les xifres reals del coronavirus per a conscienciar a la població de la veritable dimensió de la pandèmia.


Comentaris

envia el comentari