Mariano Peña al seu paper de Mauricio a 'Aída'

L'impactant canvi físic de Mariano Peña, el mític Mauricio de la serie 'Aída'

Mariano Peña està molt diferent

Mariano Peña, de 62 anys, és un dels actors que més ha fet riure els espanyols. Fonamentalment, ho ha aconseguit amb el seu paper de Mauricio Colmenero a la sèrie Aída, de Telecinco. Una comèdia on donava vida a un personatge menyspreable i políticament poc correcte en tots els sentits.

Des de la fi d'aquesta producció ha plogut molt i això ha portat que l'actor hagi experimentat un canvi físic notable. Ja no és com ho recordaves.

Mariano Peña es va fer molt popular gràcies a Mauricio Colmenero

L'actor andalús té una àmplia trajectòria professional. Així, després d'estudiar Art Dramàtic a Sevilla, va començar a compaginar la tasca interpretativa amb la de doblador. Entre els seus treballs destaquen els seus papers en pel·lícules com La luz prodigiosa (2003) o Reinas (2004) i va posar la veu a Sennin a Dragon Ball.

Mariano Peña a la sèrie 'Aída'
Mariano Peña va donar vida a Mauricio Colmenero, un hostaler totalment menyspreable, però que feia riure | Mediaset

No obstant això, la popularitat i el gran èxit li va arribar de mans de la sèrie Aída. Hi donava vida a Mauricio Colmenero, l'amo del Bar Reinols. Aquest era un fatxa en tota regla, masclista, homòfob, racista i explotador dels seus treballadors a qui només importaven els diners.

Partint de les 'qualitats' d'aquest personatge tot feia imaginar que podia provocar el rebuig del públic, però no va ser així, va passar tot al contrari. Va aconseguir fer riure a riallades perquè potser era algú ridícul i complicat de trobar a la societat, tot al contrari del que passa ara.

La seva interpretació el va portar a obtenir diferents guardons i reconeixements com el Premi Ondas i el de la Unión de Actores.

Precisament per representar-ho el millor possible, Mariano lluïa bigoti i cabells negres pentinats. Dues característiques que li van permetre identificar-lo durant molt de temps. No obstant això, va poder abandonar, per fi, aquesta estètica quan l'esmentada comèdia va arribar al seu final, fet que va passar el 2014.

Aquest paper li va reportar fama, però també va fer repudiar la gent que aquell representava. Per això poc després va participar en una campanya de Creu Roja titulada En realidad no tiene gracia. En aquesta afirmava: «Mauricio és un personatge de ficció, però les coses que fa i diu sí que passen en la realitat i això ja no té gràcia».

«Per això, és important que lluitem contra els estereotips al mercat laboral, perquè moltes persones amb talent troben més dificultats per la seva cultura, origen, sexe o edat. I això realment no té gràcia».

Mariano Peña i la seva vida actual

Amb la fi d'Aída, el de Huelva va decidir donar un canvi al seu look. Per això, en un primer moment, va deixar de tenyir-se els cabells per lluir-lo canós. El bigoti, això sí, va continuar sent característic en ell, com el vam poder veure a la comèdia Allí abajo.

Poc després, va tornar a renovar el seu aspecte. I ara té el rostre perfectament afaitat i segueix presumint de cabells blancs o no segons decisió personal o professional. Aquesta és la seva imatge actual, molt diferent de la que el coneixíem, en què també destaca que ha deixat enrere la primesa de Colmenero.

Mariano Peña a un photocall
Mariano Peña té una imatge que no recorda gens a Mauricio Colmenero | GTRES

Malgrat que no gaudeixi de tanta popularitat com anys enrere, l'actor té la sort de poder continuar treballant. En aquests anys, ha participat en la sèrie d'Amazon Pequeñas coincidencias i fins i tot en musicals com a Reina del desierto.

De la mateixa manera, ha protagonitzat l'obra teatral Cuento de Navidad i també la producció per a televisió BbyC: Bodas, bautizos y comuniones. Una sèrie que no va triomfar com esperava i que li va provocar una gran decepció.

Tots aquests treballs són els que han realitzat aquests anys Peña, que fa unes setmanes ha estat guardonat amb un reconeixement que li ha fet molta il·lusió. L'Associació d'Antics Alumnes de la Universitat de Huelva ha lliurat el premi Manolo Masera a la categoria d'art i cultura.