Jordi Évole s’acomiada de ‘Salvados’ amb els veïns del seu barri a Cornellà

Han parlat sobre la migració d’avis, pares i nens que van desplaçar-se fins a Catalunya durant els anys 60 i 70
Évole s'ha acomiadat de 'Salvados' acompanyat dels veïns de Sant Idelfons, el barri on va créixer a Cornellà | CatalunyaDiari.cat

 

Després d’onze anys d’entrevistes, Jordi Évole finalment ha dit adéu al seu mític programa de la Sexta. Aquest passat diumenge s’ha pogut veure l’últim capítol de ‘Salvados’ presentat pel periodista, qui es va desplaçar fins a Cornellà, al Baix Llobregat, per acomiadar-se des del barri que el va veure créixer, Sant Idelfons.

 

 

El tema d’aquest capítol ha estat la migració d’avis, pares i nens que van desplaçar-se fins a Catalunya durant els anys 60 i 70. Jordi Évole ha conviscut durant el seu últim programa a ‘Salvados’ amb els veïns de tota la vida, parlant sobre el seu passat, sobre tot el que van viure i tot l’esforç que diverses generacions van haver de fer en deixar la seva vida enrere i començar-ne una de nova a Catalunya, buscant un millor futur.

 

La dona estava supeditada a l’home, ara estudiarien

Évole s’ha acomiadat de ‘Salvados’ amb un programa molt emotiu, proper i sensible, on ens va presentar diversos veïns de Cornellà del Llobregat que van compartir la seva història amb tots els espectadors. Entre ells, tres dones grans que van parlar amb el periodista sobre la revolució feminista, expressant que els «encanta»: «A la nostra època, la dona estava supeditada a l’home». També han explicat què farien si haguessin viscut a l’època actual: «Ara no em casaria i estudiaria una o dues carreres».

 

 

De genolls, netejant a mà perquè així ho volia la «senyora»

Un dels testimonis és una dona d’origen gallec que es va instal·lar al barri Sant Idefons que va haver de deixar-ho tot enrere, amb només divuit anys, i «pujar al tren amb 3.000 pessetes, dues maletes i casada», ja que, segons ha explicat, la seva mare no la deixava marxar si no passava abans per la vicaria.

 

A més, ha explicat com va haver de viure treballant com a dona de fer feines per les cases, «netejant a mà el terra perquè la senyora creia que així quedava més brillant que amb un pal de fregar». També ha narrat a Évole com va ser perdre el seu marit en un accident en una obra i com va haver de continuar endavant.

 

 

La seva dona està perdent la memòria

Un altre testimoni molt entranyable és el d’un home provinent de Sahagún, municipi situat a la província de Lleó, que es defineix com «un immigrant dins d’Espanya», defensant que els qui venen aquí és «perquè estaran millor».

 

Però el que més ha emocionat ha estat quan li ha explicat a Évole que la seva dona «està perdent la memòria», assegurant que realment qui ho passa més malament és ell «perquè no pot mantenir una conversa amb ella». Així, finalment, Jordi Évole ha dit adéu a onze anys amb un emotiu ‘Salvados, mi barrio’, acompanyat de persones que l’han vist créixer.