Jorge Javier Vázquez durant una gala de 'Supervivientes' el 27 de febrer de 2020

Comença el judici de l'any a Espanya: Declara Jorge Javier Vázquez

Un dels majors casos d'estafa comptarà amb el testimoni del presentador de 'Sálvame'

Espanya sencera es va quedar de pedra amb el cas de Paco Sanz. Un valencià que va fingir patir una terrible malaltia aconseguint estafar milers d'euros amb la seva història, mentre assegurava que li quedava molt poc temps de vida. La suposada malaltia de Sanz va commocionar el país on, amb cada aparició pública i missatge a les xarxes socials, aconseguia que milers de persones se solidaritzessin amb ell i aportessin diners a la seva causa per aconseguir que tingués una vida digna.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La història de Paco Sanz

Corria l'any 2009 quan Paco Sanz va començar a fer pública la suposada malaltia que patia. L'impostor explicava que li havien diagnosticat la Síndrome de Cowden, una malaltia rara que provoca l'aparició de tumors que podrien derivar en greus, i va crear un web destinat a recaptar diners per al seu tractament. A poc a poc la història de Paco va començar a circular per les xarxes socials i diversos programes de televisió es van solidaritzar amb ell donant visió a la seva malaltia.

A la web, el valencià exagerava els símptomes de la suposada malaltia fins al punt de mostrar-se moribund afirmant que li quedaven pocs mesos de vida confessant que «patia un càncer genètic amb la finalitat d'aconseguir commoure a les persones que tinguessin accés a aquesta informació perquè li donessin fons en la creença que serien destinats a curar-lo». Així, es van organitzar gales benèfiques i tota mena d'esdeveniments per aconseguir recaptar els diners necessaris per al tractament de Paco Sanz.

Durant nou anys el valencià, que assegurava que la seva malaltia li provocava nombrosos tumors malignes, va estar recaptant diners a força de mentides fins que va ser detingut després d'una denúncia al districte madrileny de Puente de Vallecas. Paco Sanz es trobava a la Pobla de Vallbona (València) i en l'operació també van ser detinguts els seus pares.

Jorge Javier Vázquez i altres famosos van caure en l'estafa

«Em fa vergonya demanar diners», «no ho faria si la meva situació no fos límit», «només vull seguir vivint», «mai vaig pensar que això pogués ocórrer», «de sobte, viure es va convertir en la meva única meta», «la meva vida sembla un malson, però malgrat tot no vull perdre-la», «m'ajudes?», «he esgotat els meus recursos i els de la meva família, les autoritats m'ignoren» són algunes de les frases amb què Paco Sanz arribava a la consciència de la gent.

Veient la seva situació, resultava difícil no arribar a compadir-se d'ell i del sofriment que diàriament patia a conseqüència de la seva malaltia. Per tant, diversos programes de televisió i cares conegudes van decidir donar-li veu a la seva causa per aconseguir aportar tots els diners que necessités per costejar el seu tractament i els seus viatges. I en total va aconseguir recaptar, en set anys, 264.780 euros.

Un cop descoberta la seva estafa, Paco Sanz serà jutjat a l'Audiència Provincial de Madrid on s'enfronta a la petició de sis anys de presó per estafa continuada amb la seva parella i la seva mare, qui haurà de pagar indemnitzacions als perjudicats com a responsable civil solidari com partícip a títol lucratiu juntament amb Paco i la seva parella. Així doncs, durant els dies que duri el judici, nombroses cares conegudes acudiran als jutjats per prestar declaració. I entre ells estarà Jorge Javier Vázquez, qui anirà a l'Audiència Provincial de Madrid el pròxim dimecres, 10 de febrer.

Però el presentador de 'Sálvame' no serà l'únic que desfilarà per testificar en el judici a Paco Sanz. L'humorista José Mota, el xef Pedro Roca, l'actor Santi Rodríguez, Risto Mejide, la cantant Charo Reina o el 'youtuber' Auron Play també acudiran als jutjats després de ser estafats pel valencià i sobre ells no caurà cap responsabilitat sobre la sentència que es dictamini.