La Justícia espanyola castiga un gag de Berto Romero

L'escena correspon a la sèrie 'Mira lo que has hecho', de Movistar +

Berto Romero
La sèrie 'Mira lo que has hecho' ha estat castigada per l'Audiència Nacional i la CNMC | CatalunyaDiari.cat

L'Audiència Nacional ha declinat una demanda de Telefónica Audiovisual Digital, S.L.U., titular del canal #0 de Movistar +, contra una resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que va emetre per un capítol de la sèrie 'Mira lo que has hecho'.

La CNMC va presentar la resolució contra Telefónica per la sèrie 'Mira lo que has hecho' perquè li requeria que adoptés «les mesures oportunes perquè en les seves emissions s'oferís una imatge respectuosa de les persones amb discapacitat», tal com marca la llei de la comunicació audiovisual.

Comparació «pejorativa i injustificada»

La productora de televisió no hi va estar d'acord, i va ser per això que va recórrer a la decisió de la CNMC, tot al·legant la llibertat creativa dels seus guionistes i productors. Tot i això, l'Audiència Nacional ho ha desestimat.

El Tribunal ha refutat el recurs presentat per Telefònica, subscrivint que a la sèrie es fa una comparació «pejorativa i injustificada que ni tan sols té una connotació humorística que es pugui situar en un context en què determinades mencions sobre persones amb discapacitat o sobre qualsevol persona, independentment de les seves capacitats, puguin considerar-se adequades o almenys acceptades».

Berto Romero i Eva Ugarte
Berto Romero és el creador de la sèrie, i comparteix el paper principal amb Eva Ugarte | CatalunyaDiari.cat

 

L'escena, al primer capítol de la primera temporada

L'escena criticada es troba en el capítol número u de la primera temporada de la sèrie. En el moment conflictiu, la cunyada de Berto llença una cigarreta pel balcó i, accidentalment, li crema la jaqueta, ja que ell es troba al carrer. Quan puja enfadat, diu: «Aquests són els xavals de l'àtic o alguns veïns retardats que han tirat una burilla i m'han fet un forat a la jaqueta». És llavors quan el seu pare, mentre mira la televisió, li contesta: «Es diu síndrome de Dow, fill». Berto se'l mira i diu: «Molt bé, el lingüista».

En la declinació de la demanda, l'Audiència Nacional ha especificat que el tractament que es dóna en aquest diàleg cap a les persones amb la Síndrome de Down i la imatge que es transmet d'aquest col·lectiu «no són adequades ni correctes des del punt de vista social i normatiu, tot i que la sèrie és una obra de ficció amb escenes humorístiques i satíriques»  

La sèrie del Canal 0 de Movistar + i escrita per Berto Romero 'Mira lo que has hecho' tracta sobre uns pares primerencs, l'experiència d'haver de cuidar del nadó i la convivència en parella quan s'acaba de tenir el fill. En l'actualitat, ja han emès dues temporades, amb el mateix Berto com a protagonista i Eva Ugarte que actua com la seva muller.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari