Primer pla de Karlos Arguiñano.

Karlos Arguiñano pateix un nou revés després dels problemes familiars

El cuiner reconegut ja no pot amagar el seu darrer fracàs empresarial

Karlos Arguiñano fa temps que no aixeca el cap. El popular cuiner ha travessat certs moments complicats en l'àmbit familiar després de confessar com ha afectat la seva dona aquesta llarga època de pandèmia.

Fa unes setmanes, Arguiñano confessava a 'El Hormiguero' que Luisi, la seva dona, tenia por de contagiar-se del virus i intentava no sortir de casa.

María Luisa no surt de casa per por al coronavirus
Karlos Arguiñano i Luisi, la seva dona. | GTRES 

«Vaig comptar fa un any a 'Dos parejas y un destino', d'Anne Igartiburu, que Luisi estava molt trista i ara se segueix comentant a les xarxes», ha explicat. El xef i empresari basc va voler tranquil·litzar els seus seguidors i va confessar que «Luisi està molt bé. M'espera demà perquè li prepari el sopar», deia al desembre.

Karlos Arguiñano no aixeca cap

Però Arguiñano tampoc pot presumir d'èxit en un dels seus negocis. El xef és propietari d´un dels clubs de pilota basca més important d'Euskadi. Així i tot, no s'esperava que aquest club patís tantes conseqüències després de la pandèmia.

La seva companyia, Baiko Kirola SL no ha aconseguit, de moment, sortir del pou on està ficada des de fa un parell d'anys.

Karlos Arguiñano en un primer plànol
La nova companyia de Karlos Arguiñano no va tan bé com esperava. | Gtres 

La societat va presentar els comptes del 2020 i el resultat va ser negatiu. L'empresa va ingressar 2,3 milions d'euros, un milió menys que els anys anteriors i va tenir unes pèrdues de 146.637 euros.

'Vanitatis' ha tingut accés a la memòria econòmica de la societat i justifica aquests mals resultats per la pandèmia.

Una suspensió que va afectar tota la plantilla

«El 12 de març de 2020, davant l'evolució de la crisi sanitària provocada per la pandèmia, vam suspendre tota mena de festivals esportius i campionats en la disciplina de pilota a mà. Això va afectar tota la plantilla de l'empresa, ja que la seva dedicació professional es troba directament relacionada amb la celebració dels esdeveniments», cita la memòria de comptes segons 'Vanitatis'.

«En conseqüència, la Societat va tramitar en data 16 de març de 2020 un ERO per força major que va afectar la totalitat de la plantilla. L'àmbit d'afectació de la situació de força major descrita va assolir tots els àmbits de l'empresa, als mateixos esportistes professionals (pelotaris professionals) així com al personal tecnicoesportiu i administratiu. Aquesta situació d'ERO per força major es va mantenir fins al 19 de juny de 2020».

Karlos Arguiñano va presentar el seu negoci de pilota basca el 2019

Un any abans, el 2019, Karlos Arguiñano havia presentat Baiko com un nou grup esportiu. Integrava dues empreses més sobre pilota basca i l'escuderia de motociclisme ARG Racing Team. «Volem ser més forts per ser millors», explicaven aleshores.

Karlos Arguiñano en un plató de televisió
Karlos Arguiñano estira els seus negocis estrella per pal·liar el seu últim fracàs empresarial. | Antena 3 

A més, els empleats han criticat l'anunci de Baiko d'abaixar-los el sou un 20 %. A finals de 2020, els pilots van fer vaga per culpa de les retallades. Molts no poden viure de la seva professió per la falta de mitjans i molts denuncien que tenen dificultats per cobrar 1.000 euros al mes.

«Fa anys que Baiko guanya diners gràcies al fet que juntament amb Bainet, propietat d'Arguiñano, s'emporten gairebé dues terceres parts dels tres milions i mig d'euros anuals que inverteix la tele pública basca ETB». Així explotava un dels pilots en una televisió basca.

Al seu torn, per sort per a Karlos Arguiñano, ha sabut diversificar bé els seus negocis. La resta d'empreses funcionen sobre rodes malgrat la pandèmia.

Primer pla de Karlos Arguiñano.
Karlos Arguiñano pateix un nou cop empresarial. | Atresmedia 

El cuiner i María Luisa Amestoy, la seva dona, són els accionistes majoritaris de Baiko a través del seu holding Bainet Taldea SL. Entre les inversions hi ha l'hostaleria, l'edició de llibres, els jocs d'atzar, les webs de notícies, la producció televisiva o la restauració.