Karlos Arguiñano en un primer plànol

Loinaz, la germana desconeguda de Karlos Arguiñano, pateix leucèmia

El cuiner ha donat medul·la òssia per salvar la vida de la seva germana

Karlos Arguiñano s'ha convertit en un dels cuiners més populars i admirats al nostre país.

Als seus 73 anys, el carismàtic xef d'origen basc segueix conquistant als seus espectadors amb les seves exquisides i saludables receptes. Una cosa que també aconsegueix gràcies a la seva naturalitat i sentit de l'humor, que és la veritable clau del seu èxit.

Tot i transmetre sempre la seva enorme alegria, la vida d'Arguiñano ha estat plena de situacions complicades en l'àmbit personal que no li han fet perdre el somriure.

Sense anar més lluny, fa uns dies, el cuiner aprofitava la seva entrevista a la revista Aviat per parlar de la delicada malaltia que travessa una de les seves germanes.

No estem parlant de la famosa rebostera Eva Arguiñano, la germana que l'acompanya en els fogons des de fa més de tres dècades, sinó de la desconeguda Loinaz.

Cal recordar que Karlos té tres germanes. L'esmentada Eva, Maria Josep i Loinaz, que és la més petita dels quatre.

Tot i ser la més jove, el seu estat de salut ha mantingut en suspens la família Arguiñano des de fa ja més de 15 anys.

La delicada malaltia que pateix Loinaz, la germana petita de Karlos Arguiñano

Encara Loinaz sempre ha preferit mantenir-se al marge dels mitjans de comunicació, el seu germà Karlos acaba de convertir-la en protagonista de centenars de titulars.

Tal com ha confessat el mateix cuiner, la seva germana pateix leucèmia des de fa ja molts anys. Un càncer que li va ser diagnosticat fa més de 15 anys i de què ha pogut curar-se gràcies a la donació que va fer Karlos.

Dins el grup familiar, els germans són els millors donants de medul·la òssia, ja que hi ha una major probabilitat de compatibilitat causa de les característiques hereditàries.

Davant d'aquesta situació, el xef televisiu no va dubtar a sotmetre al procés d'extracció de cèl·lules mares amb l'objectiu de salvar la vida de la seva germana. Una operació que ha tornat a repetir recentment després d'una nova recaiguda de la seva germana

«Mira, aquesta setmana li he donat medul·la a la meva germana, que té leucèmia. Ja ho vaig fer fa 15 anys, però ara ha tingut una davallada», ha explicat el cuiner basc a la revista Aviat.

Karlos Arguiñano dóna medul·la òssia per curar la leucèmia de la seva germana Loinaz

Tot i que Karlos ha intentat treure ferro a l'assumpte, la seva revelació ha sorprès a tots els seus seguidors.

No només perquè posa de manifest la delicada situació familiar del xef, sinó perquè serveix per reflectir el bon estat de salut del basc als seus 73 anys.

Cal recordar que qualsevol pot ser donant de medul·la òssia, sempre que no pateixi cap malaltia susceptible de ser transmesa al receptor o comprometi la salut del donant.

«A grans trets, el donant no ha de tenir antecedents personals de malalties cardíaques, hepàtiques, autoimmunes, infectocontagioses o neoplàsiques», recull la pàgina web de la Fundació Josep Carreras.

No obstant això, per norma general, els donants han de ser adults sans d'entre 18 i 60 anys, ja que a partir d'aquesta edat resulta difícil trobar un donant apte.

De fet, a partir de l'any 2018, només s'inclouen en el registre de nous donants a les persones amb edats compreses entre els 18 i 40 anys. Aquestes persones són les més sol·licitades i amb elles s'obtenen millors resultats clínics en els pacients que es trasplanten.

No obstant això, Arguiñano sembla ser l'excepció que confirma la regla. El cuiner desborda salut i, per això, els metges no han tingut cap impediment a deixar-ho ser donant de medul·la.

«Per donar et fan un munt d'anàlisi i a mi el metge em va dir: «Karlos, segueix fent la vida que fas, perquè estàs de puta mare. I això gràcies a què? A l'estil de vida i l'alimentació. Per això intenta cada dia a animar la gent a què cuini i que ho faci variat. Com més variat, millor alimentat estàs», explicava el cuiner a la revista Aviat.

Tal com ell mateix ha assenyalat, el seu propi metge s'ha sorprès quan ha revistat el seu historial clínic i les seves últimes analítiques. Uns resultats molt bons que el cuiner atribueix a les seves bones rutines alimentàries.