Logotip Masterchef, el programa de TVE

La malaltia d'un concursant de 'Masterchef' que el va deixar sense gust i olfacte

Lucía Dominguín va confessar al 'talent' culinari com va perdre dos dels seus sentits

L'última entrega de 'MASTERCHEF Celebrity 5' va acabar amb l'expulsió -per segona vegada- de Lucía Dominguín. Un abandonament que va suposar una allau de crítiques contra el programa, però, tot i el poc temps que ha durat l'actriu en el programa, hem pogut conèixer-la amb més profunditat. Dins de les cuines del 'talent' culinari, la germana de Miguel Bosé ens ha deixat veure alguns detalls de la seva vida com va succeir en una de les proves, quan va revelar les seqüeles que li havia deixat una malaltia.

Després de la prova d'exteriors al bar de Raquel Meroño, els concursants van afrontar un repte molt complicat en l'eliminació: els aspirants van haver de recrear un pastís sense veure'l, tan sols utilitzant els seus sentits per descobrir els ingredients.«Estic bloquejada. No puc amb això», va trencar en plor Lucía Dominguín durant el cuinat. L'actriu va confessar llavors el nivell de dificultat que suposava per a ella aquesta prova.

L'afecció de Lucía Dominguín Bosé

La filla de Lucía Bosé pateix una alteració olfactiva que li impedeix percebre les olors i, per tant, el 100% dels sabors, perquè tots dos sentits estan lligats. A més, dos símptomes que també tenen les persones que han patit el coronavirus. No obstant això, en el cas de la mare de Bimba Bosé no té res a veure amb aquest virus. En els pacients amb Covid-19, aquest símptoma es produeix d'una forma més sobtada i abrupta i, a més, no sol anar acompanyada del taponament nasal que és característic dels refredats.

Al contrari que amb el coronavirus, en un refredat o una sinusitis, la pèrdua de l'olfacte es produeix al mateix temps que la congestió nasal i com la sensació de l'olfacte està directament relacionada amb els sabors, això pot portar a la pèrdua del gust. El cas de Lucía Dominguín encaixa amb el diagnòstic habitual de l'anòsmia, una malaltia que sorgeix a partir d'una inflamació intranasal i que pot ser temporal o crònica.

La pèrdua de l'olfacte i el gust en l'actriu va sorgir a partir d'un fort refredat fa sis anys i encara que ella treballa per recuperar-los, encara no ho ha aconseguit. «Vaig perdre l'olfacte fa sis anys. Jo mai he estat malalta, però em van baixar les defenses. Ho estic recuperant gràcies a l'homeopatia i l'acupuntura», va explicar a 'MASTERCHEF Celebrity'.

A la part interior del nas tenim unes neurones que s'encarreguen de portar determinada informació al cervell i que aquest desxifri a què es correspon cada olor. No obstant això, en les persones que pateixen d'anòsmia, el nervi olfactiu sol treballar d'una forma anòmala.

Hi ha dues maneres diferents de tractar l'afecció. D'una banda, utilitzant un tractament farmacològic que implica l'ús d'aerosols nasals i inhalacions de vapor. D'altra banda, el tractament quirúrgic, que s'utilitza quan hi ha una desviació de l'envà nasal, un problema de pòlips o la hipertròfia de cornets inferiors.

És per aquest motiu que els experts destaquen la importància de prevenir, i recomanen no exposar-se massa a gasos tòxics i/o contaminants, vacunar-se en la temporada de grip, hidratar-se correctament i evitar el contacte amb determinats al·lèrgens. Va ser aquesta afecció la qual va aconseguir derrotar per primera vegada a Lucía Dominguín a les cuines de 'MASTERCHEF Celebrity'.

Tot i que en aquella prova d'eliminació va viure un dels moments més durs del programa, l'actriu va saber remuntar i va aconseguir ser la concursant repescada. Però la seva tornada a les cuines va ser completament fugaç i tan sols va durar una setmana.