Els concursants de Masterchef Celebrity 6

'Masterchef' perilla després del seu últim programa: «El que van fer és il·legal»

Masterchef es va traslladar a La Corunya per a ferla prova d'exteriors, i durant la seva estada a terres gallegues es va produir un fet que ha causat un gran enrenou

El passat dilluns 4 d'octubre, durant l'emissió de Masterchef Celebrity,  va tenir lloc un acte delictiu que posa en risc la continuïtat del programa. Durant la prova d'exteriors, els participants del concurs van cuinar un producte que està prohibit, fet que ha desencadenat una allau les crítiques a les xarxes socials. Tot i això, el programa per excel·lència de Televisió Espanyola s'ha volgut deslligar de la polèmica, tal com ha fet habitualment amb altres conflictes.

De fet, el programa sempre s'ha mostrat com un format blanc per evitar comparacions amb els altres mitjans. Un fet que va provocar un enfrontament amb Telecinco, que no va desaprofitar l'oportunitat de respondre al programa de la cadena pública. Jorge Javier va criticar 'Masterchef' i en va qüestionar l'actitud, una polèmica en què van posar llenya alguns personatges que havien participat al programa.

Des de llavors, 'Masterchef' ha volgut mantenir un perfil més baix del que és habitual, però el nou elenc de famosos està generant més conflictes. La participació de Victoria Abril o l'actitud de la veterana Verónica Forqué ha fet tremolat l'anhelada estabilitat del format. No obstant això, aquesta setmana s'ha produït un nou succés que ha col·locat el programa en el centre de totes les crítiques. No estem parlant del moment en què Samantha va cantar 'Bella Ciao', sinó de la utilització d'una classe de marisc il·legal.

Masterchef, en el punt de mira per cuinar un marisc prohibit

És habitual que el programa rebi crítiques per la utilització de determinats productes en les elaboracions culinàries. Molts han arribat a denunciar maltractament animal, com, per exemple, quan van haver de matar en directe unes llagostes per cuinar-les. De fet, aquesta no ha estat l'única ocasió, ja que també s'han escorxat conills o anguiles vives, o quan a una concursant li van fer cuinar la carn d'un animal que, segons ella, l'havia ajudat a recuperar el seu estat emocional.

No obstant això, aquesta setmana un dels productes utilitzats ha generat una reacció abismal per part de l'audiència. Durant la prova d'exteriors, els participants van haver de cuinar llamàntol amb suc d'algues, percebes i patates de Betanzos. La commoció va saltar amb el producte principal del plat. Juanma Castaño va manipular dos exemplars de llamàntol blau femella, fet que suposa incomplir una normativa imposada per la Xunta de Galícia des de fa uns anys.

Segons ha explicat Rogelio Santos, pescador de la zona, l'ús, és a dir, la pesca i el consum d'exemplars de marisc amb fresa està totalment prohibit, cosa que suposa infringir una llei que protegeix aquests animals. La llei determina que «queda prohibida la retenció, transbord, desembarcament, transport, emmagatzematge, venda, exposició o comercialització de les femelles ovades dels crustacis».

Segons les fonts consultades, els enregistraments es van realitzar amb el suport d'un ajuntament de la zona, que va ser retirat després del pas del concurs per la zona. El motiu va ser, precisament, la pèrdua de confiança després de trencar la normativa. A més, aquesta visita també va estar enterbolida per una actitud totalment reprovable dels jutges, que van fer un espectacle vergonyós ridiculitzant l'accent local.

Els tres van començar a fer una prova per veure qui es quedava amb la capitania dels equips, que consistia a imitar l'accent gallec com si es tractés d'un joc innocent. Lluny de complir amb aquest objectiu, els tres es van burlar i van exagerar l'accent sense saber-ne la motivació. Sens dubte, Masterchef està sent incapaç de defensar l'apel·latiu que ells mateixos es van posar, ja que ha deixat la seva tònica habitual per entrar a l'ambient dels realities als que critiquen.