Així és la nova vida del mític Pare Apeles, després del seu intent de suïcidi

El sacerdot més mediàtic dels anys 90 va fugir d'Espanya i ara treballa en un arxiu històric

El Pare Apeles viu actualment a Bolonya
El Pare Apeles viu actualment a Bolonya | CatalunyaDiari.cat

El sacerdot més famós i mediàtic. El Pare Apeles, de nom José-Apeles Santolaria de Puey Cruells, és el capellà que durant els anys 90 va saltar a la fama i no faltava en cap programa de televisió d'Espanya com a convidat.  És mossèn, advocat, presentador de televisió i comentarista i sempre va estar vinculat als mitjans de comunicació, iniciant-se en món participant en programes de ràdio infantils de diferents emissores de Barcelona.

La seva condició de sacerdot va ser el ganxo que el va portar al món mediàtic, i des d'un primer moment, la seva connexió amb el món televisiu va ser immediata. El seu salt a la fama es va produir gràcies al programa de debat 'Moros y Cristianos', que va estar presentat en els seus inicis per Javier Sardá i, més endavant, per Jordi González. Ja sigui per l'estil irònic del mossèn o per altres factors, el programa de televisió va ser líder d'audiència en moltes ocasions, fet que va portar que el sacerdot presenciés cada emissió.

Però la polèmica va arribar quan, durant l'emissió de 'Moros i Cristianos' l'any 1997, la Conferència Episcopal espanyola el va desautoritzar, i va afirmar que Apeles mai havia format part de cap diòcesis espanyola o d'instituts a Espanya, fet que portava a creure que havia exercit com a sacerdot fora de jurisdicció. Aquest escàndol va fer augmentar la seva popularitat i l'interès mediàtic del Pare Apeles cada vegada era pujava més escales.

Escàndols mediàtics: relació amb Berrocal

En aquell moment, segons, Apeles va decidir desvincular-se del món religiós, fet que el va portar a convertir-se en un personatge estratosfèric i històric, que era de gran interès pels espais d'espectacle i reclamat en molts espais televisius. El sacerdot va començar a col·laborar a programes com 'Crónicas Marcianas' i 'La Noria' i, fins i tot, aquesta època va iniciar el rumor que el portaria a la decadència: la seva relació amb Yola Berrocal. 

«Me'n penedeixo d'algunes coses, d'altres no tant. Però qui no ha comès faltes en la joventut? Jo tenia 27 anys i era més atrevit i menys prudent», va assegurar fa uns anys. Va afirmar, llavors, el mal que el va fer el rumor de la seva relació amb Berrocal: «Allò va ser com quan et passa un tren per sobre, que no et fa cap il·lusió. Em vaig defensar, vaig presentar plets i els vaig guanyar». Però, tal com assegura el diari 'Jaleos', la sentència va arribar dos anys després i ja ningú se'n recordava.

Un intent de suïcidi

Però la fama va acabar aviat. Les pressions d'alguns sectors, inclosos el seu, van provocar que el Pare Apeles es desmuntés. El juny de 2012 es va intentar suïcidar, a través d'una ingesta d'alcohol i pastilles per la que va ser ingressat d'urgència a l'hospital. Fa cinc anys, Apeles va decidir que necessitava un canvi. És per això que es va mudar a la diòcesi que pertany, a Bolonya, on treballa com a director d'un arxiu històric.

«A l'Església et recriminen coses constantment, estic molt marginat», va afirmar fa uns anys. Actualment, la seva missió s'allunya completament de l'espai mediàtic i se centra a estudiar la vida dels sants i exercir noviciat tres anys.


Comentaris

envia el comentari