'El Rosco' i 'Pasapalabra', a la corda fluixa: depèn d'un jutge

La companyia holandesa MC&F continua la batalla judicial per demostrar que la secció final del concurs és de la seva propietat

Roberto Leal, el presentador de 'Pasapalabra'
Roberto Leal podria quedar-se sense 'El Rosco' final de 'Pasapalabra' | Cedida

'Pasapalabra' torna a estar immers en una batalla judicial. El concurs televisiu ha estat involucrat durant nou anys en un conflicte judicial per qüestions relatives als drets sobre el format, una causa que continua oberta després de la denúncia de la companyia holandesa MC&F.

Aquesta nova demanda presentada per la productora contra Atresmedia, afecta la secció amb més èxit del concurs: 'El Rosco'. Si bé els drets del programa són de la productora britànica ITV, aquesta empresa holandesa assegura que 'El Rosco' és de la seva propietat intel·lectual.

La nova batalla judicial d'Atresmedia contra una productora holandesa

Segons al·lega la companyia holandesa, la propietat intel·lectual d'aquest joc els pertany i, per tant, són ells els que tenen els drets exclusius sobre la seva explotació. No obstant això, Atresmedia ha rebutjat les pretensions de la productora en considerar que poden emetre 'El Rosco' perquè són ells qui tenen els drets d'emissió de 'Pasapalabra'.

La productora holandesa ja va demanar abans de l'estiu que Antena 3 deixés d'emetre la prova final de 'Pasapalabra', tot i que Atresmedia va guanyar el judici. El magistrat del jutjat mercantil 8 de Barcelona, va descartar la mesura cautelar i va condemnar la companyia MC&F a pagar els costos de la primera instància. Així doncs, el jutge va emetre una interlocutòria en què establia que les dues parts havien d'arribar a un acord abans del 24 de novembre, una data que ha arribat sense cap pacte capaç d'evitar el judici.

Atresmedia no arriba a un acord i s'acosta el nou judici

A la vista d'audiència prèvia al judici que s'ha celebrat aquest dimarts, el lletrat d'Atresmedia ha demanat al Jutjat Mercantil 8 de Barcelona no portar a judici la demanda de la companyia holandesa. Segons ha al·legat Atresmedia, la discussió sobre l'originalitat i la titularitat del format ja es va jutjar anteriorment, de manera que no hi ha lloc a un nou judici.

Per al grup de comunicació espanyol, es tracta d'una qüestió que ja es va resoldre en l'anterior enfrontament, que va durar nou anys (del 2010 al 2019) i va tenir lloc al jutjat Mercantil 6 de Madrid entre Gestevisión Telecinco i ITV. «MC&F també va participar en l'anterior procediment de forma extrajudicial, activa i fonamental a favor de Mediaset proporcionant documents i declaracions jurades» esgrimeix l'advocat d'Atresmedia davant del jutge.

En canvi, l'advocat de MC&F ha demanat continuar amb el procediment al·legant que les peticions de la demanda no són les mateixes que es van presentar al jutjat madrileny. No obstant això, l'advocat sí ha admès que ara el jutge pot tenir en compte la sentència anterior «si se sent vinculat al tribunal que va conèixer el primer procés».

Atresmedia continua amb el conflicte pel qual Telecinco va deixar d'emetre 'Pasapalabra'

La demanda de la companyia holandesa suposa la continuació del conflicte de nou anys que va liderar Mediaset per poder mantenir en emissió 'Pasapalabra', els drets pertanyien a ITV. Després de perdre la batalla judicial contra la cadena de televisió britànica, Telecinco va haver de deixar d'emetre el programa l'octubre de 2019.

La decisió del Tribunal Suprem va avalar la sentència de l'Audiència de Madrid sobre el contracte amb la productora ITV, i va confirmar la condemna a «cessar immediatament» l'emissió del concurs.

Un dels aspectes més controvertits a tractar va ser si 'El Rosco' és susceptible de ser protegit per la propietat intel·lectual com a format autònom i si la companyia demandant, MC&F, té aquests drets en exclusiva. Ara, tot apunta que el conflicte per 'El Rosco' de 'Pasapalabra' continuarà als jutjats. Mentrestant, el programa conduït per Roberto Leal a Antena 3 segueix captivant als espectadors, recollint màximes d'audiència davant d'un dur competidor: 'Sálvame' de Telecinco.


Comentaris

envia el comentari