Sanció milionària a Mediaset i Atresmedia per males pràctiques en la publicitat

Les dues cadenes estan obligades a modificar l'estratègia en tres mesos

Conseller d'Atresmedia, Silvio González
El conseller d'Atresmedia, Silvio González | EFE

La Comissió Nacional de Mercats i Competència ha sancionat a Mediaset i Atresmedia per pràctiques anticompetitives en la comercialització de la publicitat en televisió, que entenen que vulneren les normes de competència i tenen com a efecte limitar la capacitat de la resta de televisions per poder competir en la captació d'ingressos publicitari, cal destacar que Mediaset ja va ser multada el passat agost per un tema similar.

Segons el comunicat de la CNMC, el resultat ha estat concentrar en els seus canals una quota conjunta que supera el 85% de tot el mercat. La resolució, feta pública aquest dimecres, obliga a modificar el sistema actual de comercialització de la publicitat de les dues cadenes en un termini màxim de tres mesos. La sanció total per a les dues cadenes de televisió s'eleva a 77.100.000 d'euros.

Aquesta quota és superior a la que els correspondria en un mercat competitiu. D'aquesta manera, segons la CNMC, limiten la capacitat de la resta de canals de televisió per captar ingressos per publicitat, amb risc de veure expulsats del mercat.

Una quota mínima d'inversió

Per a això, Mediaset i Atresmedia imposaven de forma generalitzada als seus anunciants una elevada quota mínima d'inversió, que suposava un percentatge significatiu de la seva campanya publicitària general. L'incompliment d'aquest compromís d'inversió podia ser penalitzat.

Les dues cadenes han pagat uns incentius a les agències de mitjans denominats 'extraprimes'. Aquesta retribució als intermediaris està condicionada al fet que cada agència arribi a un determinat volum o quota d'inversió sobre el conjunt de la publicitat facturada a Mediaset i Atresmedia. Els ingressos procedents d'aquestes primes especials tenen un pes important en el compte de resultats de les agències, segons la Comissió.

D'altra banda, les dues cadenes comercialitzen de manera habitual la publicitat en paquets o mòduls de canals. A cada mòdul s'inclouen un dels canals amb més audiència amb altres canals de menor audiència de cada cadena. D'aquesta manera, aconsegueixen que la concentració publicitària es produeixi també en els canals de menor audiència de Mediaset i Atresmedia.

Canvi obligatori en l'estratègia comercial

La resolució obliga a ambdós grups a «adaptar les seves relacions comercials i contractuals en el termini màxim de tres mesos». A més, la CNMC vigilarà que aquest canvi es produeixi: els grups estan obligats a informar de forma periòdica a l'organisme regulador de les seves ofertes comercials desglossades i dels acords comercials que formalitzen amb anunciants i agències de mitjans. 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari