Muntatge fotogràfic de José Luis Gil i Carolina, la seva dona.

El silenci de Carolina, l'actriu i dona de l'actor José Luis Gil

José Luis Gil ha vist com la seva dona sempre estava en un segon pla

José Luis Gil és un dels actors més estimats de la televisió espanyola. Els seus papers com Juan Cuesta i Enrique Pastor a 'Aquí no hay quien viva' i 'La que se avecina' el van catapultar a la fama. Amb anterioritat havia destacat al teatre i com a actor de doblatge.

El 4 de novembre passat va patir un infart cerebral que el va mantenir 22 dies hospitalitzat. Els seus companys de repartiment van estar molt pendents en tot moment. Durant tot aquest temps, qui no se'n va separar ni un sol instant va ser la seva dona, Carolina Montijano.

Ella ha intentat mantenir-se sempre en un segon pla, conscient que José Luis era el famós. A simple vista, és possible que passi desapercebuda per a la majoria d'espectadors, però la seva veu pot resultar familiar. També s'ha dedicat al món del cinema i de les sèries, però com a dobladora.

José Luis Gil actuant a 'La que se avecina'
José Luis Gil actuant a 'La que se avecina' com Enrique Pastor. | Europa Press 

Es va encarregar de posar veu a personatges coneguts de produccions com 'LosSoprano', 'Sexo en Nueva York' o 'TrueBlood'. Ha estat molts anys en aquest sector, sempre al costat del marit.

Precisament, l'actor que dona vida a Enrique Pastor a 'La que se avecina' va explicar en una revista com s'havien conegut. Va ser en un rodatge, «tots dos teníem una edat molt semblant i la mateixa professió». Tenia clar que no era gens senzill compaginar la vida professional amb la familiar.

Per això, Carolina Montijano el va entendre millor que ningú, sobretot perquè sabia què implicava el món de la interpretació. «Aquesta és una feina de renúncies contínues, però soc conscient d'aquesta mancança», assenyalava ell respecte al tema.

Explicava que la conciliació «no sempre és fàcil, però a hores d'ara no serveix de res lamentar-se». Però, per sort, la parella ha sabut entendre's i complementar-se sempre.

José Luis Gil va haver d'afrontar un moment delicat quan la fama va picar a la porta. Mai no havia experimentat aquella sensació que a simple vista semblava tan agradable. Però va assegurar que li va canviar la vida.

El va afectar força encara que s'ho intentés prendre amb naturalitat. «La popularitat és conseqüència del treball d'un actor». No obstant això, que «tothom et reconegui pel carrer arriba a ser angoixant», apuntava.

És possible que trobés a faltar èpoques passades, on passava inadvertit. Amb només 20 anys havia fitxat per un estudi de doblatge, dedicant-s'hi durant 25 anys. Va posar veu a actors com Tim Allen o Patrick Swayze.

Aquesta tasca la va anar compaginant amb el teatre, que era la seva altra gran passió. Fins que va tenir l'oportunitat d'actuar a 'Aquí no hay quien viva', on el seu paper va tenir més transcendència del que es pensava inicialment.

José Luis Gil té tres fills amb Carolina Montijano

José Luis Gil ha tingut tres fills amb Carolina Montijano. Un d'ells és enginyer informàtic i una de les dues joves va voler fer-se un lloc en el món de la interpretació. No obstant això, en vista de l'èxit que tenia el seu pare, va decidir fer un gir a la seva carrera professional i dedicar-se a una altra cosa.

José Luis Gil posant seriosament
José Luis Gil, a més dpactor, va fer doblatge amb només 25 anys. | Europa Press 

L'actor és conscient que la feina li ha fet perdre molts moments «familiars importants». Per això agraïa als seus que fossin «molt comprensius». Assegurava, a més, que tant per a la dona com per als fills, sempre «fa bé» les interpretacions.

Es pot dir que s'ha passat la vida damunt l'escenari. A més, el teatre també és molt important per a ell en el pla professional. A 64 anys, malgrat l'exigència de la televisió, no dubta a continuar participant en diverses obres.

José Luis Gil valora «la proximitat que hi ha entre el públic i els actors, els gestos, que és allò que el diferencia de la resta». En els darrers mesos, va participar en la funció 'Eduardo II. Ojos de niebla'.