Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Margarita del Val (izquierda) y Susana Griso (derecha) en 'Espejo Público'

Susanna Griso descobreix en directe la veritat del coronavirus i el govern de Sánchez

La investigadora del CSIC Margarita del Val ha criticat les aglomeracions del 8-M però també ha fet un important matís

Margarida de la Vall (esquerra) i Susana Griso (dreta) a 'Espejo Público'
Margarita del Val ha parlat amb Susana Griso a 'Espejo Público' | Antena 3

Durant la crisi sanitària del coronavirus a Espanya, la investigadora del  Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, del CSIC, Margarita del Val, s'ha erigit en una de les veus més escoltades i prestigioses, i per això la seva valoració sobre la polèmica del 8- M al programa de Susanna Griso 'Espejo Público', a Antena 3, ha atret especialment l'atenció.

I és que aquest tema ha estat en les últimes setmanes el centre del debat polític i social a Espanya, ja que els sectors conservadors utilitzen les marxes feministes del 8 de març per acusar de negligència al  govern d'Espanya i l'esquerra continua defensant que els contagis es van produir abans i que les concentracions del Dia de la Dona no van tenir res a veure.

Margarita del Val ha tancat la polèmica amb les seves rotundes declaracions, en què assegura que aquells dies no es tenia tanta informació sobre l'epidèmia i que, a més, hi va haver molts altres actes que no es van cancel·lar. Així i tot ha criticat la irresponsabilitat demostrada aquells dies en tots aquests esdeveniments, molts d'ells a porta tancada.

«Es podrien haver prohibit les manifestacions del 8-M, els partits de futbol, es podria haver limitat el transport públic, es podrien haver tancat els restaurants, es podria haver evitat muntar-se en taxi, es podria haver limitat l'assistència als platós de televisió. No vam fer res d'això», va dir del Val davant  Susanna Griso al seu programa.

La doctora en Bioquímica va fer un pas més enllà i va dir que «ara no val queixar-se només d'una de les activitats, ho sento per vosaltres». En la seva opinió, «ens hem de queixar de totes, jo vaig anar a un restaurant i em vaig penedir, i diumenge vaig decidir no anar a la manifestació».

'És difícil de comprendre'

La investigadora creu que ara tenim més informació que abans i que això canvia la perspectiva de la polèmica, ja que «ara sabem que totes les activitats en llocs tancats són moltíssim més transmissores de la infecció del que són en llocs oberts», i que recalcat que «les més greus van ser en espais tancats».

Per això demana posar l'atenció per no repetir aquests errors de cara al futur. En canvi, sí que ha estat més crítica respecte a l'embolic de les xifres de la pandèmia que dona el govern, ja que segons aquesta experta «el ball de dades de Sanitat sobre el coronavirus és una cosa molt difícil de comprendre per a qualsevol persona» perquè «introdueixen desconcert».

Segons la seva opinió, l'important de les dades és que s'entenguin i, en aquest sentit, diu que «s'estan adaptant les metodologies» i defensa que aquest era el moment més indicat per fer tota aquesta adaptació, ja que «és el moment més suau en el qual es pot renunciar a tenir totes les dades». «Era important no fer-ho en un moment crític», conclou.