IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Valoració de les pel·lícules de Guillermo del Toro

Classifiquem els 10 llargmetratges del mexicà, des del pitjor fins al millor que ens ha deixat

Guillermo del Toro, en la Comic Con.
Descobreix les valoracions de les diferents pel·lícules del cineasta Guillermo del Toro | Gage Skidmore

Guillermo del Toro és un cineasta originari de Guadalajara, a Mèxic, que ha fascinat el públic gràcies a la visió singular que té del món, a la dèria que el caracteritza per tot allò que és tenebrós i a l'admiració que sent per les coses nobles. Té una carrera molt versàtil dins del món del cinema: ha fet d'actor de doblatge, de maquillador, de productor, de guionista i, fins i tot, de coreògraf de baralles, tal com ha explicat 'Carácter Urbano'. Ara bé, la majoria de gent el coneix per la seva tasca com a director.

Avui ens fixarem en la trajectòria professional del cineasta per mitjà de les pel·lícules que ha dirigit, per aprofundir una mica més en la seva figura.

CONTINGUT

1. Biografia de Guillermo del Toro

2. Els llargmetratges que ha dirigit

3. Les pel·lícules en què ha fet de productor o guionista

4. Què fa actualment?

Biografia de Guillermo del Toro

El cineasta és fill de Federico del Toro Torres, un venedor de cotxes, i de Guadalupe Gómez, una intèrpret mexicana. Des de ben petit, el noi va demostrar tenir una imaginació molt desenvolupada, que utilitzava per a la creació de figures d'allò més espantoses i per maquillar-se d'una manera ben terrorífica amb l'objectiu de fer ensurts a la seva germana.

La seva afició per les tenebres té un origen divers: segons una entrevista que va concedir a la BBC Mundo, una de les fonts d'aquesta passió podrien ser els vampirs, extraterrestres i criatures monstruoses que apareixien sense treva a la televisió del Mèxic de la dècada dels 60, tot i que també hi tindrien a veure el seu gust per les sèries televisives japoneses, pels llibres del mític autor Stephen King i pels còmics.

Si ens fixem en les seves obres, hi podrem percebre aquests elements. En unes, hi apareixen més intensament, com en el cas dels gegants que trobem a 'Pacific Rim', del 2013, dels éssers que apareixen a 'Hellboy', del 2008, o dels misteris que s'amaguen rere 'El espinazo del diablo', del 2001.

Els llargmetratges que ha dirigit

De tota manera, abans d'endinsar-nos en tants detalls, farem un repàs dels inicis del director a través de les 10 pel·lícules que s'ha encarregat de dirigir.

10. Cronos, de 1993

Quan va fer la seva primera pel·lícula, el cineasta no tenia ni 30 anys. El jove Del Toro va associar-se amb l'argentí Federico Luppi, un intèrpret amb molta experiència, i amb un Ron Pearlman que debutava tot just aleshores.

'Cronos' ens parla d'un alquimista a la ciutat mexicana de Veracruz que té la intenció de construir un objecte que pugui conferir la immortalitat. Quan l'aconsegueixi acabar, es començaran a produir diverses morts acompanyades de violència i accidents que faran que l'alquimista es plantegi quin és el preu de la vida eterna per a la gent.

Mèxic va nominar la pel·lícula perquè es presentés als Oscar, a la categoria de llargmetratge estranger. Ara bé, l'obra de Del Toro no va passar a la fase de nominats. Sigui com sigui, si tens ganes de veure-la en podràs gaudir a través de la pàgina de YouTube.

 

9. Mimic, de 1997

Del Toro va entrar amb força al panorama internacional a través de 'Cronos', i la seva obra 'Mimic' va ajudar-lo a anar cap al camí de Hollywood. En concret, aquesta cinta va ser protagonitzada per Mira Sorvino i presenta uns efectes especials força ben fets per ser l'any 97.

La pel·lícula barreja la ciència-ficció i el terror i ens explica la història de Mira Sorvino, que encarna una entomòloga anomenada Susan Tyler que inventa un insecte capaç d'acabar amb les amenaçadores paneroles que tenen molts números de propagar un virus mortífer entre els humans. La creació de la dona, però, evoluciona i acaba esdevenint un perill encara més important.

La història està farcida de referències a 'Dràcula', de la qual Del Toro és un gran seguidor. Per exemple, hi ha diverses escenes en què la gran panerola no es veu de manera directa, sinó que se'ns mostra la forma esgarrifosa i plena de misteri de la seva ombra. La producció va permetre que el director s'obrís a nous festivals de cinema de gènere al planeta, a banda de conferir-li la possibilitat de treballar amb un estudi a la mítica ciutat de Los Angeles.

 

8. El espinazo del diablo, de 2001

Hem vist que el cineasta va començar a temptejar el món de Hollywood amb èxit. Doncs bé, la passa que va fer després cap al continent europeu va situar-lo en un altre nivell dins de la seva trajectòria professional. La producció 'El espinazo del diablo' va comptar amb la participació d'uns socis molt interessants: a banda de comptar amb els guions d'Antonio Trashorras i de David Muñoz, es tracta d'una producció independent del cineasta Pedro Almodóvar.

L'escenari de la història és un orfenat que guarda una singularitat molt important: hi ha una bomba al pati que no ha explotat, i a la nit hi ha diversos fantasmes que fan la seva aparició i espanten totes les persones que tenen la gosadia de passar per la zona. L'actor Fernando Tielve dona vida a un nen anomenat Carlos, que va a parar a l'orfenat perquè el seu pare mor durant la Guerra Civil Espanyola. Hi ha molts altres nens que corren la mateixa sort, i tots estan sota la custòdia de la Carmen, a qui dona vida l'actriu Marisa Paredes, i en Casares, interpretat per Federico Luppi. 

Aleshores, en Carlos comença a experimentar visions sobre un altre nen que es diu Santi i que, de manera molt misteriosa, es va esfumar com per art de màgia la nit en què van trobar la bomba sense explotar al bell mig del pati de l'orfenat. Aquestes visions faran que en Carlos comenci a descobrir diversos enigmes que amaga l'orfenat.

Després d'haver fet 'Mimic', el cineasta mexicà va ser molt creatiu al territori espanyol per tal de gravar amb un nombre més limitat de recursos. Ho va aconseguir amb tant d'èxit que finalment semblava que la qualitat de la productora espanyola fos més elevada que la de la seva primera pel·lícula al món de Hollywood.

 

7. Blade II, de 2002

En aquesta ocasió, Del Toro va poder dirigir una producció de superherois. Aquí, el personatge principal de Blade fa de caçador de vampirs, unes criatures que fascinen el cineasta. 'Blade II' va consagrar la tornada del director a Hollywood per continuar traient-li el suc al seu talent per al cinema de gènere.

El fil de 'Blade II' està centrat en la història del mític heroi afroamericà i la seva singular col·laboració amb el consell de vampirs per tal de lluitar contra les criatures que s'alimenten dels vampirs, els segadors.

La pel·lícula destaca pel seu gran nombre d'efectes especials, així com per les seves coreografies d'arts marcials i per un repartiment interessant en què destaquen l'actor Wesley Snipes, que fa de Blade, i la participació de nou de Ron Pearlman en una cinta produïda per Del Toro.

La diferència més remarcable amb l'altre projecte que havia dut a terme a Hollywood és que aquí el cineasta va poder controlar millor tota la realització de la cinta. De fet, va concedir una entrevista a Indiwire.com en què va afirmar que volia «que si el públic no gaudeix amb la pel·lícula, em pugui culpar només a mi».

 

6. Hellboy, de 2004

El segell definitiu de Del Toro va quedar clar al món de Hollywood amb aquesta producció farcida d'éssers provinents de l'ultramón. 'Hellboy' adapta a la gran pantalla el còmic que va crear Mike Mignola, i va permetre que el cineasta mexicà desenvolupés la seva creativitat a un nivell totalment nou.

En plena Segona Guerra Mundial, una operació que es du a terme per tal d'atacar el bàndol nazi amaga una sorpresa: un dimoni de l'ultramón, al qual es cria amb l'objectiu que esdevingui el defensor i el guardià de les forces tenebroses.

Pearlman s'associa de nou amb Del Toro per aconseguir un èxit aclaparador, tant de part dels crítics com a nivell de la taquilla. Aquí, encarna el personatge protagonista de la cinta i comparteix repartiment amb l'actriu Selma Blair, que interpreta el paper de Liz Sherman, i amb el versàtil intèrpret Doug Jones, que fa d'Abe Sapien.

'Hellboy' va comptar amb un pressupost de 58 milions d'euros, i en destaca la feina impecable del director que, a més, va tenir un rol de guionista i de coreògraf pel que fa a les baralles.

Als cinemes internacionals, amb només 8 setmanes a la cartellera va permetre obtenir uns guanys que ronden els 100 milions d'euros. A banda, va participar en una dotzena de festivals per tot el planeta.

 

5. El laberinto del fauno, de 2006

Mentre que la pel·lícula 'Hellboy' va servir a Del Toro per forjar la seva identitat al món de Hollywood, amb 'El laberinto del fauno' va saber imposar magistralment la seva visió a tot el planeta, a través d'una obra que té tocs reals i de fantasia i que protagonitza el personatge d'una nena supervivent de la cruenta Guerra Civil Espanyola.

Interpretada per l'actriu Ivana Baquero, l'Ofelia és filla d'un militar sense escrúpols que, l'any 44, forma part del cantó més fosc i rígid del règim de Franco. Això fa que vulgui escapar-se cap a un univers farcit de màgia per tal de rebre una lliçó vital. Igualment, a la producció hi apareixen intèrprets de la talla de Sergi López, de Maribel Verdú o, fins i tot, la criatura monstruosa preferida de Del Toro: el fauno, encarnat per Doug Jones.

Hi ha diverses fonts que afirmen que el director va optar per fer el rodatge íntegrament en castellà per poder gaudir d'una llibertat artística més gran per crear la història que tenia ganes de construir. Un gran nombre de les escenes que hi apareixen es van rodar a la Serra de Guadarrama i, fins i tot, es va arribar a construir un poble per al rodatge, no gaire lluny de la localitat de San Rafael.

 

4. Hellboy II: The Golden Army, de 2008

Aquesta producció cinematogràfica va representar una oportunitat única per al cineasta, que la va acceptar sense dubtar-ho i amb molt d'entusiasme. Amb el precedent del gran èxit que havia obtingut la primera entrega de 'Hellboy', Del Toro va trobar-se de sobte amb un llenç en blanc per tal de pintar-lo al seu gust en aquesta segona part, que va aconseguir que fos encara més espectacular i sorprenent que la primera.

'Hellboy II: The Golden Army' va permetre que el director afegís a la pantalla un nombre més important de personatges del món de la fantasia. Prova d'això és l'escena del Mercat Troll en què hi ha diversos éssers de l'ultramón que es troben per fer encàrrecs o compres del dia a dia. Es tracta de personatges ben singulars, com ara el monstre que du al pit un nadó —que, de fet, és un tumor que parla—, que va concebre la gran imaginació del cineasta amb l'ajuda de la inspiració del còmic de Mignola.

A banda de gaudir d'un gran èxit a la taquilla i de recollir gairebé el doble de diners que la primera pel·lícula, la premsa especialitzada va elogiar la segona entrega de 'Hellboy', igual que els admiradors del director, cada vegada més nombrosos. Tot i que amb això el món de l'heroi de l'ultramón es va expandir, no hi ha hagut cap tercera entrega i l'any 2019 es farà un 'reboot' que modificarà tots els membres de l'equip, fins i tot a Del Toro.

 

3. Pacific Rim, de 2013

Des de ben petit, Guillermo del Toro és un gran admirador de les pel·lícules japoneses. Els robots gegants i els monstres que lluitaven a Tòquio i destruïen la ciutat feien que quedés totalment enganxat a la pantalla del televisor durant moltes hores i, per això, és el director perfecte per dur al món del cinema aquesta història creada pel guionista Travis Beachman.

'Pacific Rim' ens mostra l'escenari de la humanitat, en un temps futur, que rep l'atac de diversos monstres del mar, que provenen del fons del Pacífic. Per combatre'ls, es du a terme la construcció de dos robots gegantins que s'encarreguen de controlar dos pilots a través d'un vincle mental. 

La producció cinematogràfica gaudeix d'un repartiment excel·lent, format per estrelles de renom com ara Ron Pearlman, Idris Elba o, fins i tot, Santiago Segura. Amb gairebé 200 milions de dòlars de pressupost, la cinta va aconseguir obtenir més de 400 milions de dòlars a la taquilla a tot el món. Per això, es va poder filmar tranquil·lament una segona part anomenada 'Pacific Rim: Uprising' i estrenada el 2018, que compta amb el guió i la producció de Del Toro.

Igualment, l'univers dels robots gegantins i dels monstres marins va penetrar també en altres àmbits, com ara el videojoc 'Pacific Rim: Jaeger Pilot', en què el jugador pot pilotar aquests robots a través de l'oculus, que és un dispositiu de realitat virtual.

 

2. La cumbre escarlata, de 2015

Guillermo del Toro sempre s'ha relacionat amb un estil gòtic. En aquesta cinta en concret, farcida de fantasia, horror i misteri, Del Toro treu tot el potencial a la seva faceta més fosca.

L'actriu Mia Wasikowska fa el paper d'una aspirant a escriptora anomenada Edith que ha perdut el seu pare de manera tràgica. Poc després, coneix un baró de nacionalitat anglesa anomenat Thomas Sharpe i interpretat per l'actor Tom Hiddleston, així com a la germana del baró, anomenada Lucille Sharpe i encarnada per Jessica Chastain. L'Edith rep una oferta de negoci que rebutja, cosa que fa empitjorar les coses. Tot això es produeix a l'interior d'una casa que, a més de respirar, sagna.

La pel·lícula està produïda per la Gran Bretanya i els Estats Units, i aquest fet va facilitar que el cineasta pogués establir vincles sòlids amb un mercat nou per a ell com el britànic.

Els crítics van elogiar la producció de Del Toro sobretot per la rellevància que va conferir-li al protagonisme femení que podem trobar en aquest entramat de fantasmes i misteris. Cal destacar, però, que no va assolir el tradicional èxit que habitualment obté el director a la taquilla a nivell internacional i que s'esperava que obtindria.

Del Toro, en declaracions a Deadline.com, va explicar que aquesta cinta no havia estat catalogada com a èxit únicament per un tema pressupostari, perquè si gravar-la hagués costat només la meitat de diners que s'hi van destinar i a la taquilla s'hagués aconseguit una suma que tripliqués el pressupost del rodatge, aleshores la majoria de gent elogiaria l'èxit de la cinta sense dubtar-ho. Com que no va ser així, habitualment 'La cumbre escarlata' no es descriu com una de les millors pel·lícules de Del Toro.

Aquest resultat va ensenyar Del Toro a treure el màxim profit dels mínims recursos, a dur les seves obres a un nivell superior i, potser, la lliçó extreta de 'La cumbre escarlata' va fer que la següent pel·lícula que fes tingués un reconeixement més gran.

 

1.  La forma del agua, de 2017

Des de petit, com hem pogut comprovar, el director gaudia amb la creació de criatures monstruoses per tal de sacsejar les emocions de les persones. Amb 'La forma del agua', el cineasta va poder donar vida a una criatura que ha conquerit l'afecte dels espectadors de tot el món.

La producció explica la història d'una dona que, durant els anys 60, fa d'encarregada de la neteja d'un laboratori secret dels Estats Units. Allà, estableix un vincle amorós i màgic amb una bèstia humanoide d'allò més misteriosa. El llargmetratge està carregat de trames d'espies, d'acció i d'una bonica història amorosa entre criatures que pertanyen a mons completament diferents però que es veuen arrossegades per un gran magnetisme entre elles.

La història no només plasma aquesta atracció entre dos éssers totalment diferents que fa miques les barreres imposades pel fet de ser de races absolutament diferents, sinó que igualment inclou un detall d'allò més significatiu: la noia protagonista, a la qual dona vida l'actriu Sally Hawkins, és sordmuda. Això li confereix una força encara més gran a un relat que fa una decidida aposta per la inclusió.

'La forma del agua' va arrasar a les taquilles i va ser tot un èxit als Premis Oscar de l'any 2017: en concret, va obtenir quatre premis, el de millor pel·lícula, millor director, millor disseny de producció i millor música escrita per a una pel·lícula. Així, aquesta història d'amor d'allò més fantàstica va fer que el cineasta mexicà pogués completar un gratificant i satisfactori cicle.

 

Les pel·lícules en què ha fet de productor o guionista

A banda dels seus èxits com a director de cinema, Del Toro també ha triomfat fent de productor i guionista. Alguns dels triomfs cinematogràfics que més es recorden d'ell a nivell internacional són els següents:

  • 'L'orfenat', de 2007, en què va fer de productor.
  • La trilogia 'El hòbbit', de 2012-2014, en què va fer de guionista. 
  • 'Mamá', de 2013, en què va fer de productor.
  • 'Els ulls de la Júlia', de 2010, en què va fer de productor.
  • 'El libro de la vida', de 2014, en què va fer de productor.

Què fa actualment?

Una de les coses que més destaquen de la vida de Del Toro és que, constantment, produeix tota mena d'obres audiovisuals, tant en el paper de director com en el de productor o guionista. El proper projecte en què ha anunciat la seva participació és una adaptació del mític conte 'Pinotxo' a nivell d'acció real, i la seva estrena està prevista per l'any 2021.

Igualment, va afirmar que duria a terme el 'remake' de tot un clàssic del cinema negre: 'Nightmare Alley', de l'any 47. Ara bé, encara no s'ha fixat una data concreta d'estrena. A més, s'ha pogut saber que dirigirà un documental al voltant de la vida del conegut cineasta Michael Mann.


Comentaris

envia el comentari