De deu a quinze anys de presó per rebel·lió. Aquesta podria ser la condemna que podrien sentenciar contra els presos polítics un cop finalitzi el judici al procés. Així ho ha assegurat José Antonio Martín Pallín, magistrat emèrit del Tribunal Suprem, durant una entrevista que li han fet des de ‘El matí de Catalunya Ràdio’ aquest dimecres.
En aquest sentit, el prestigiós jurista preveu que la condemna serà dura, «de deu o quinze anys no baixen», tanmateix, també ha afirmat que ell no veu cap delicte de rebel·lió per part dels presos polítics tot i que segurament els acabaran condemnant per aquest tipus de delicte.
En les seves declaracions, ha justificat la seva previsió davant el fet que els inculpats encara continuïn tancats a la presó provisional i les resolucions que ha dictat Manuel Marchena, magistrat que presideix la sala i que ha afirmat que «la rebel·lió del segle XXI no exigeix violència», afegint irònicament que «n’hi ha prou amb una mirada d’odi i una esgarrapada en un braç feta amb un paraigua».
Durant l’entrevista, Martín Pallín també ha expressat la seva opinió al respecte i ha afirmat: «Per més voltes que hi dono, no trobo la connexió amb el delicte de rebel·lió». A més a més, el magistrat emèrit també ha criticat que el Tribunal hagi acceptat els testimonis de diversos agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, unes declaracions que defineix com «hilarants» i «patètiques», així com plenes de «banalitats vergonyoses» i ha afegit que amb els vídeos era suficient.
A ‘El matí de Catalunya Ràdio’ també han entrevistat a Isabel Elbal, advocada penalista i sòcia de Gonzalo Borye. Durant el seu torn, Elbal també creu que les condemnes seran elevades i ha donat per fet que «la sentència podria estar bastant avançada i el resultat serà greu, amb condemnes altes».
A més, en aquest sentit, ha explicat que «quan es porten moltes sessions de judici i no es decreta la llibertat dels acusats, és que s'esperen penes altes». També ha afirmat que estem davant d’un judici polític i que «se’ls acusarà d’un delicte ple».