MINUT A MINUT | Trapero: «Teníem un dispositiu previst per si s'havia de detenir al president»

L'exmajor dels Mossos declara en el marc del judici de l'1-O

 

 

L'excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, ha defensat el dispositiu policial de la policia catalana l'1-O, perquè es va fer el «màxim esforç». «Des de la meva percepció, l'esforç és el màxim que podíem fer i el màxim que el cos històricament havia fet», ha assegurat en respostes al lletrat de Joaquim Forn, Xavier Melero.

 

 

Trapero ha garantit que el seu encàrrec a la comissaria general de Planificació va ser que hi hagués «el màxim d'efectius», especialment quan la fiscalia li demana un increment. També ha dit que va traslladar als comandaments que l'1-O «no era un dia per a queixes». Sobre la coordinació policial durant la jornada del referèndum, Trapero ha dit desconèixer perquè «algú» va decidir «trencar-la» aquell mateix dia.

 

«Tenim els recursos que tenim»

«Si el cap de l'oficina de denúncies ha d'estar a la garjola perquè hi ha un detingut, que ho estigui, tenim els recursos que tenim», ha assegurat que va dir en dues reunions amb comandaments el dia 29.  Trapero, però, ha evitat comparar aquest dispositiu amb el qual es va desplegar per a les eleccions al Parlament del 21 de desembre del 2017, ja que en aquell moment ja estava destituït després de l'aplicació del 155. Altres testimonis, sobretot per part del govern espanyol, han comparat un dispositiu amb l'altre.

  

Pel que fa a la coordinació policial, ha explicat que arriba un moment durant la jornada es va adonar que ja no funcionava, però que desconeix les raons. Tot i això, ha assegurat que els Mossos van continuar informant de les actuacions que estaven fent i que seguien allà on van dir que hi serien. Trapero també ha revelat que els Mossos ja tenien a punt dos dies abans, el 25 d'octubre, un pla per detenir el president i tots els consellers si així els ho ordenava algun òrgan judicial.